09/10/2017

Microsoft abandona Windows als mòbils

2 min

Després d’anys d’agonia, el sistema operatiu de Microsoft per a telèfons mòbils ha passat a millor vida aquest cap de setmana. N’ha certificat la defunció Joe Belfiore, el vicepresident de l’empresa encarregat de Windows, que ha reconegut que han deixat de dedicar atenció a la plataforma per a smartphones i que d’ara endavant es limitaran a actualitzar-la corregint errors i tapant els forats de seguretat que vagin sortint, pensant sobretot en els usuaris de dispositius corporatius, però que ja no hi afegiran funcions ni en trauran versions noves.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La de Windows Phone ha sigut una mort anunciada. Microsoft va abandonar fa dos anys la producció de telèfons amb marca pròpia, fruit de la desastrosa compra de la divisió de mòbils de Nokia. Tampoc havia aconseguit atreure altres fabricants de dispositius, ni tan sols aliats seus tradicionals en PC com HP, Dell o Acer. I el pitjor: davant el baix volum d’usuaris -a Espanya, un màxim del 7,5% de les vendes de telèfons fa tres anys, que ha caigut fins al 0,3% del trimestre passat- no li feien cas els creadors d’aplicacions, malgrat les generoses subvencions que els oferia, ni els grans serveis d’internet, per als quals fins i tot assumia el cost del desenvolupament.

Per mantenir la rellevància en el món dels mòbils, fa temps que Microsoft va optar per adaptar les seves aplicacions i serveis als sistemes dels seus rivals, cal dir que amb força èxit. Jo mateix intento esquivar el duopoli de Google i Apple fent servir habitualment en telèfons Android i iOS les aplis d’ofimàtica d’Office, el núvol OneDrive, l’escànner OfficeLens, les trucades de Skype i el teclat predictiu SwiftKey. Però confesso que em sap greu que l’innovador model d’interacció de Windows Phone, amb una pantalla d’inici activa que sovint evita haver d’obrir les aplicacions, no hagi triomfat com a alternativa a l’habitual graella d’icones, que el 2017 ja resulta primitiva. I als catalans ens ha de caure una llagrimeta més que a la resta del món: Windows Phone va ser presentat a Barcelona, durant el Mobile World Congress del 2010. Que descansi en pau.

stats