LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ
Mèdia 22/10/2019

Els periodistes es planten contra les agressions

Reclamen a Interior que s’investiguin els atacs patits durant els aldarulls per la sentència de l’1-O

Alejandra Palés
2 min
Els periodistes es planten contra les agressions

BarcelonaAmb armilles identificatives i les càmeres aixecades, uns 200 professionals de la informació s'han concentrat aquesta tarda a la plaça de Catalunya de Barcelona per reclamar que s’aturin les agressions contra els mitjans de comunicació, que s’han fet especialment visibles durant les protestes i aldarulls per la sentència del judici de l’1-O. Durant l’acte, convocat per diferents associacions professionals com el Col·legi de Periodistes de Catalunya o el Sindicat de Professionals de la Comunicació, Gabriela Grífol, periodista de Betevé, ha llegit un manifest en què es reclama tant a la conselleria d’Interior de la Generalitat com al ministeri d’Interior que s’investiguin les agressions dels últims dies i es depurin responsabilitats. Segons els últims recomptes, 65 professionals han sigut víctimes d’agressions durant els últims dies.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Durant la concentració, les associacions han assenyalat que la demanda que s’aturin les agressions “va més enllà d’una reivindicació corporativista, ja que és un crit d’alarma davant del deteriorament de la llibertat d’expressió i de la llibertat de premsa”.

Defensa del dret a la informació

Els concentrats han rebutjat les agressions “vinguin d’on vinguin”, però han destacat que són especialment greus quan qui les comet són servidors públics que haurien de garantir el dret a la informació. Per això, el manifest reprova “especialment” l’actuació tant dels Mossos d’Esquadra com de la Policia Nacional, i recorda que la majoria de professionals agredits “anaven perfectament identificats amb l’armilla i/o el braçalet taronja”. Un dels moments que ha arrencat els aplaudiments dels concentrats ha sigut la menció al fotoperiodista d’ El País Albert Garcia, detingut per la Policia Nacional mentre cobria els aldarulls de divendres passat i posat en llibertat al cap d’unes hores.

Els periodistes també han demanat als manifestants que respectin la seva feina per garantir el dret a la informació, i han recordat que la línia editorial dels mitjans de comunicació no la decideixen els professionals que hi ha a peu de carrer.

stats