Els amors trencats de Sally Rooney tornen a la pantalla

HBO Max estrena 'Conversaciones entre amigos' amb Jemima Kirke i Alison Oliver

4 min
Els protagonistes de 'Conversaciones entre amigos'

BarcelonaL'escriptora irlandesa Sally Rooney (Castlebar, Irlanda, 1991) ja havia assolit l'èxit literari amb Gent normal (Periscopi / Literatura Random House, 2019) per això no era agosarat pensar que l'adaptació televisiva de la novel·la del moment podria funcionar. I no només va ser així, sinó que va triomfar de totes totes. Normal people es va estrenar el 2020 a Starzplay i va arrossegar el vistiplau entusiasta tant de la crítica com del públic. I com que el fenomen de l'escriptora irlandesa no es limita a la seva novel·la estrella, Hulu i la BBC –les encarregades de produir la sèrie– van córrer a assegurar noves adaptacions de tot allò que sortís (o ja hagués sortit) de la ploma de Rooney. Amb la història del Connell i la Marianne (els protagonistes de Gent normal) ja païda de fa temps, les productores presenten ara la versió televisiva de Conversaciones entre amigos, el primer llibre de l'autora, que el 2018 va editar en castellà Literatura Random House. L'estrena de la sèrie serà aquest diumenge a HBO Max i, coincidint amb el llançament audiovisual, la novel·la també arribarà per primera vegada en català: serà el 23 de juny, sota el segell de La Magrana i amb traducció de Núria Parés Sellarés.

Conversaciones entre amigos toca tots els temes que defineixen (fins ara) la literatura de Rooney: joves confusos amb la vida, amors trencats i amistats intenses salpebrades d'entorns on la cultura i la creació literària bateguen amb força. En aquesta ocasió, la protagonista és la Frances, una noia de 21 anys que estudia a la Universitat de Dublín. Després d'haver mantingut una breu relació amorosa amb la Bobbi, ara totes dues han transformat el vincle en una poderosa amistat i juntes fan recitals de poesia. El seu equilibri emocional entra en perill quan coneixen en Nick i la Melissa, un matrimoni a la trentena (ell és actor, ella periodista) que exerceix una força captivadora sobre les noies. La Frances s'enamorarà perdudament d'en Nick mentre que la Bobbi quedarà fascinada per la Melissa; tot plegat conduirà a una sèrie d'embolics emocionals a quatre bandes plens de secrets, incerteses i cors ferits. A la sèrie hi ha flirteigs i passions, però mentre que a Normal people hi predominava l'atmosfera intimista d'una parella, aquí els protagonistes s'enfronten a un caos emocional on s'hi barreja amistat, afecte, atracció i amor.

El mateix equip de 'Normal people'

A l'hora de traslladar els personatges de Conversaciones entre amigos en persones de carn i ossos, s'ha optat per encarregar l'adaptació al mateix equip de Normal people. Lenny Abrahamson (conegut per les pel·lícules Frank i Room) es torna a fer càrrec de la direcció de la sèrie, com també la guionista Alice Birch, el productor executiu Ed Guiney i Rooney repeteix com a productora. El projecte ha sumat Leanne Welham com a codirectora i als guionistes Mark O’Halloran, Meadhbh McHugh i Susan Soon He Stanton. El fet de repetir gran part de l'equip fa que la sèrie tingui un aire similar al de Normal people i que el director hagi posat molts esforços a aconseguir diàlegs i interpretacions naturalistes. L'adaptació és molt fidel al llibre, fins al punt que amb algunes escenes –com una en què la Melissa ofereix beguda a la Frances i la Bobbi, plena de mirades i moviments subtils– han trigat 10 hores a rodar-se. "Vam adonar-nos que la història s'explicava millor en una forma més llarga que permetés als actors conviure correctament amb els personatges i entendre les seves eleccions", diu Abrahamson en una entrevista a Vanity Fair.

Amb el repartiment també s'ha seguit una estratègia similar a la de Normal people i s'ha optat per buscar cares poc conegudes en el món de la interpretació. La protagonista és Alison Oliver, una jove que acaba de sortir de l'escola d'interpretació dublinesa Lyr Academy –d'on també va sortir Paul Mescal, el Connell de Normal people–. En el cas de la Bobbi, però, els responsables de la sèrie van decidir introduir-hi un canvi rellevant. Durant el càsting (en què Sally Rooney també hi era present i el supervisava) van escollir una actriu afroamericana per interpretar la millor amiga de la Frances. "Volíem mantenir la Bobbi encara més lluny de la resta. Que tingués un accent americà ens va permetre situar-la encara a més distància dels altres personatges, que tenen accents irlandesos", explica el director. La tria va decantar-se per Sasha Lane, una intèrpret de 26 anys que ha aparegut a American Honey i a Loki.

Pel que fa al matrimoni, els intèrprets tenen una mica més de trajectòria. En Nick està encarnat per l'actor, escriptor i compositor Joe Alwyn, conegut per les pel·lícules Billy Lynn's Long Halftime Walk (2016), La favorita (2018) i Harriet (2019) i per ser parella de Taylor Swift. El personatge de la Melissa l'interpreta Jemima Kirke, popular sobretot pel seu paper de Jessa a Girls. Tot i això, després de la sèrie de Lena Dunham, Kirke també ha aparegut en altres ficcions com High Maintenance i Sex Education, on interpretava la nova i intransigent directora de l'institut. Conversaciones entre amigos es va rodar a Belfast durant la primavera passada i tindrà 12 episodis de mitja hora cadascun.

stats