Ficció
Mèdia Sèries 24/11/2022

Berto Romero no en té prou amb les rialles, ara també vol fer por

El còmic està immers en el rodatge de la seva nova sèrie, 'El otro lado'

3 min
Berto Romero i María Botto en un moment de rodatge d''El otro lado'

BarcelonaAmb una barba poblada i decorada amb força cabells blancs, Berto Romero rep els periodistes que s’han desplaçat fins als estudis de Mediapro per conèixer el seu nou projecte, una sèrie que va anunciar amb grans dosis de misteri a través de les xarxes socials. Es tracta d’El otro lado, una ficció per a Movistar+ produïda per El Terrat que suposa tot un canvi de registre per a Romero: després d’anys fent riure l’espectador, el còmic es proposa ara també espantar-lo. Si amb la seva primera sèrie, Mira lo que has hecho, va explorar el món de la família a través del filtre de la comèdia romàntica, ara l'humorista vol endinsar-se en un dels seus gèneres preferits com a espectador, el terror i el fantàstic.

"És una sèrie de terror amb mi de protagonista. Per tant, això ja dona algunes pistes que també serà graciosa. És una cosa que no puc evitar, va una mica amb el producte que treballo. Estem intentant buscar un equilibri entre la comèdia i el terror", detalla Romero. L'escena que es grava el dia que els periodistes visiten el set de rodatge té poc de comèdia i molt de terror. María Botto, coprotagonista de la sèrie, és a la cuina d'un típic pic d'extraradi barceloní quan una força inexplicable i invisible la comença a arrossegar a banda i banda de l'estança fins a deixar-la pràcticament suspesa sobre el llindar de la finestra. En realitat, l'encarregat de moure Botto és un home croma –un especialista vestit de verd– que l'agafa per la banda del darrere del jersei.

Híbrid d'emocions

Romero defineix la seva nova ficció com "una història de fantasmes, fantasmes de tota mena". Els espectadors poden esperar veure ectoplasmes típics i tòpics, però també altres de més metafòrics. Tot i que el còmic no vol donar gaires detalls de la nova sèrie –diu que per no generar falses expectatives o esguerrar l'experiència de visionat dels espectadors–, sí que avança que el seu paper és el d'un home fascinat pels fenòmens paranormals, un aspecte que és fàcil de detectar quan es passeja pel decorat que farà la funció de pis del personatge. A les parets hi ha una sobredosi de cartells que fan referència a naus alienígenes i altres fenòmens inexplicables, una decoració que no desentonaria al despatx o el pis de l'agent Mulder d'Expedient X.

Segons la curta sinopsi que el còmic ha volgut compartir amb els mitjans, el personatge de María Botto ha de lidiar amb un fantasma que viu a casa seva, un cas que cridarà l'atenció del personatge de Romero. "És un cas Poltergeist en tota regla", afegeix. A banda de la parella protagonista, el repartiment també compta amb María Pascual, Andreu Buenafuente, Nacho Vigalondo i Eva Ugarte, que va ser el gran descobriment de Mira lo que has hecho, en què interpretava la dona del Berto a la ficció.

María Botto

"A priori la comèdia i el terror casen bé perquè produeixen reaccions espontànies. Les rialles i els ensurts produeixen espasmes, i em va semblar que hi havia alguna cosa interessant en la hibridació d'aquests dos gèneres. No és res que hagi inventat jo, però feia temps que m'interessava portar-ho una mica més enllà i intentar que convisquessin molt més. Fer un pas més amb dues emocions radicals", detalla el còmic sobre l'origen del projecte. Romero reconeix que és consumidor de cinema fantàstic, de ciència-ficció i terror des de petit. "Em dedico a la comèdia perquè crec que tinc certa dotació de fàbrica per fer-ho i perquè és una cosa que passa pel cap dels altres. Encara que faci una cosa seriosament, la gent riu i, esclar, això s'ha d'aprofitar. Però no és el meu gènere preferit. No soc un gran consumidor de comèdies ni estic contínuament veient comèdies. En canvi, sí que porto tota la vida veient cinema de terror i fantàstic. Em flipa", assegura.

Per a la seva nova sèrie, Romero ha tornat a col·laborar amb l'equip que va aixecar Mira lo que has hecho, Enric Pardo i Rafel Barceló. El procés d'escriptura no ha sigut fàcil ni ràpid i s'ha allargat gairebé dos anys. El projecte es va començar a gestar un parell de mesos després de l'estrena de l'última temporada de la seva primera sèrie, l'octubre del 2020, i el guió va estar acabat poc abans d'iniciar la preproducció. El otro lado tindrà una primera temporada de sis episodis de mitja hora, seguint la línia de Mira lo que has hecho. "Tècnicament i de to és una sèrie complicada", reconeix Romero, que afegeix que a causa de la seva dificultat té dos directors, Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro. La sèrie, que és a l'equador del seu rodatge, s'estrena el 2023, però encara no té una data concreta.

stats