Ficció
Mèdia Recomanacions 19/05/2023

Digue’m quina plataforma tens i et dic quines sèries mirar

Us oferim una guia d'imprescindibles per alleugerir la tasca de triar per quina sèrie començar quan us subscriviu a una plataforma nova

8 min
Keri Russell a 'La diplomática'

BarcelonaEl ritme constant d'estrenes seriòfiles és aclaparador i gairebé paralitzant. ¿Qui no s'ha passat hores remenant el catàleg d'una plataforma per, finalment, decidir no veure res? Per alleugerir el procés de selecció, sobretot si us acabeu de subscriure a un nou servei, sumem noves propostes a la particular guia d'imprescindibles que vam fer fa uns mesos (també hi trobareu les que us vam fer en el seu moment)

Netflix

El referent del sector no passa pel seu millor moment. La decisió de prohibir els comptes compartits ha fet que molts subscriptors abandonin el vaixell, també empesos per la sensació que les sèries que ofereix cada cop són pitjors. Si bé és cert que s'ha de destriar molt el gra de la palla, a Netflix encara hi ha productes interessants.

1.
'La diplomática'
Keri Russell

Keri Russell (The Americans) és una autèntica reina televisiva que amb La diplomática suma un nou personatge icònic a la seva carrera. Aquí interpreta una ambaixadora a qui no li agraden les normes ni aparentar que és destinada per sorpresa a Londres per solucionar una important crisi diplomàtica. La seva pedra a la sabata és el seu marit, també diplomàtic i acostumat a moure els fils d'amagat d'ella. Una sèrie ideal per als que enyoren The good wife.  

2.
'Bronca'
Ali Wong i Steven Yeun a la sèrie 'Bronca'.

Proposta d’autor amb la firma de l’estudi A24, responsable de Tot a la vegada a tot arreu. Ali Wong i Steven Young interpreten una dona i un home enemistats després de quasi tenir un accident de cotxe. Pertanyen a classes socials molt diferents: ella és una empresària d’èxit i viu en un entorn teòricament estable, mentre que ell és un mort de gana que fa el que pot per sobreviure. El conflicte entre tots dos escala fins a límits insospitats i acabarà plantejant la pregunta de si no s’assemblen més del que ells creuen.  

3.
'Makanai'
Una imatge de la sèrie 'Makanai, la cocinera de las maiko'

En una plataforma que normalment busca blockbusters, aquesta sèrie de Hirazu Koreeda és una autèntica joia inesperada. Només apta per als paladars més fins, és una ficció sensorial –la boca se us farà aigua veient els plats que cuina la protagonista– i sense estridències: dues amigues deixen el seu poble i es traslladen a Kyoto per complir el seu somni de convertir-se en geishes. Una té totes les qualitats per aconseguir-ho, l’altra no. La cuina serà el refugi i la salvació d’aquesta última.

Recomanacions anteriors:  Sex education, Gambito de dama, El juego del calamar

AppleTV+

Segurament és una de les plataformes amb menys quota de mercat, però les seves sèries tenen uns estàndards de qualitat altíssims que fan que valgui la pena pagar la subscripció de 6,99 euros mensuals.

1.
'Severance (Separación)'
Una escena de 'Separación'

Tan incòmoda com fascinant, aquesta metàfora del món capitalista ens situa en un univers en què els treballadors d’una gran corporació accepten sotmetre’s a un procés pel qual la seva ment queda dividida entre la seva vida laboral i la seva vida personal: quan són a la feina no recorden res de l’exterior i viceversa. Li costa arrencar però un cop agafa embranzida és impossible deixar de mirar-la. Grans actuacions i una ambientació i estètica cuidada al mil·límetre.  

2.
'Pachinko'
Una escena de 'Pachinko'

Aquest drama és un gran viatge emocional que ens porta des de la Corea de principis del segle XX fins als Estats Units dels anys 80, passant pel Japó, a través de la història d’una família marcada per la immigració. Una producció d’alt nivell i gran sensibilitat perfecta per als amants de les grans sagues familiars i els relats històrics. Ah, i un dels títols de crèdits inicials més bonics de la televisió actual.   

3.
‘For all mankind'
Wrenn Schmidt interpreta la Margo a la sèrie

¿Com seria el món si l'URSS hagués guanyat la cursa espacial contra els Estats Units? Aquesta és la pregunta que dona inici a aquest relat històric inventat en què la Guerra Freda no s'ha acabat i la conquesta de Mart és una realitat. La forma com aquest drama recargola la història i planteja escenaris alternatius als reals enganxa tant com les vicissituds vitals de l’ampli ventall de personatges que hi apareixen.  

Recomanacions anteriors: Ted Lasso, The morning show, Mythic Quest

Filmin

Si el que us agraden són sèries europees de qualitat i sense gaire fanfàrria, aquesta plataforma catalana és la vostra opció. Hi trobareu petites joies que no tenen cabuda en altres plataformes, que busquen un vessant més comercial.

1.
'Stonehouse'
Keeley Hawes i Matthew Macfadyen a 'Stonehouse'

Si després de veure Succession encara necessiteu més proves que Matthew Macfadyen és un grandíssim actor doneu un cop d'ull a aquesta minisèrie que explica la surrealista història real d'un diputat laborista força galtes que va fingir la seva pròpia mort. El contrapunt de Macfadyen és Keeley Hawes (Els Durrell), la seva dona a la vida real i també a la ficció. Sàtira política que deixa al descobert que miserable pot ser l'ésser humà quan rasca una petita porció de poder.

2.
'Selftape'
Un moment de 'Selftape'

Filmin continua sumant incursions en la producció pròpia i una de les seves apostes més reeixides és la sèrie de les germanes Vilapuig. Les creadores i protagonistes es despullen metafòricament per reflexionar sobre la seva relació amb la indústria des que eren adolescents i es van fer famoses fins ara, que ja són adultes i tenen unes perspectives laborals que han minvat. Ficció honesta i intensa, amb poc marge per a l'humor.

3.
'Doctor en Alaska'
Rob Morrow a 'Doctor en Alaska'

D'acord, no és precisament una novetat, però després de tant temps esperant que alguna plataforma la incorporés no ens cansarem de recomanar-la. Un poble petit, un metge neuròtic i uns veïns entranyables (alguns més que altres) són els elements essencials d'aquesta comèdia que té més fons i referències del que pugui semblar a primer cop d'ull.

Recomanacions anteriors: Halt and catch fire, Parlament, Totes les bèsties grans i petites

HBO / HBO Max

Passen els anys i HBO continua sent emblema de qualitat, encara que faci coses tan estranyes com treure del seu catàleg produccions pròpies com Westworld. Malgrat això, a la plataforma hi ha material de sobres per trobar-hi una bona sèrie.

1.
'La casa del dragón'
Imatge de 'La Casa del Dragón'

Semblava difícil complir les expectatives generades pel fet de ser un spin-off de Joc de trons, però La casa del dragón se’n surt. Tot i tenir una primera temporada molt marcada pels salts en el temps, aquest drama fantàstic és tan addictiu com la seva predecessora, amb la qual comparteix escenari i relacions incestuoses que fan aixecar més d’una cella. És cert que potser no té els diàlegs més afinats de la ficció, però podem ser una mica laxos si a canvi ens donen el culebrot amb dracs que volíem.

2.
'Somebody somewhere'
Els protagonistes de la sèrie

La definició més acurada de sèrie refugi és aquesta comèdia creada per la còmica i cabaretera Bridget Everett que ja va per la segona temporada. Celebració de les amistats autèntiques –la que uneix la Sam amb el Joel, que sempre s’ha sentit un peix fora de l’aigua al seu poble–, la sèrie planteja la recerca de la felicitat i defensa la preservació d’allò que ens fa diferents. Benestar 100% garantit.  

3.
'Love and death'
'Love and death'

Una mestressa de casa avorridíssima de la seva vida decideix començar un afer amb el marit d’una amiga, interpretat per Jesse Plemons. No és un home especialment guapo ni seductor i tots dos tenen molt clar que l’aventura s’ha de regir per unes estrictes normes que passen per no implicar-se emocionalment. La teoria està molt bé però la pràctica no acaba de sortir bé i la Candy, interpretada magníficament per Elizabeth Olsen, s’adonarà que hi ha coses que s'escapen al seu control. HBO Max l’encerta de ple amb aquesta nova aproximació a un dels casos d’assassinat més cèlebres dels Estats Units.  

Recomanacions anteriors: Succession, Podría destruirte, Mare of Easttown

Amazon

La plataforma de Jeff Bezos té problemes per despuntar entre el competitiu mercat de l'streaming, malgrat que no deixa d'insuflar diners a través de sèries que teòricament s'havien de convertir en fenòmens globals.

1.
'Todos quieren a Daisy Jones'
El repartiment de 'Todos quieres a Daisy Jones'

Anys 70, música i grans looks. Drama romàntic sobre els alts i baixos d'un grup de rock marcat per la relació professional i sentimental dels seus cantants, teòricament de personalitats oposades. Prepareu-vos per veure com aquest estiu la moda dels 70 reviu gràcies a aquesta sèrie.

2.
'Citadel'
Priyanka Chopra Jonas a 'Citadel'

Acció i entreteniment lleuger, això és el que aporta la sèrie d'espies que Amazon vol convertir en una saga amb spin-offs repartits per tot el món. A l'espera de veure si el projecte tira endavant, podeu endinsar-vos en una ficció que no reinventa el gènere però que us distraurà.

3.
'A league of their own'
Les protagonistes de 'A league of their own'

Tot i que aquest remake d'Ellas dan el golpe, pel·lícula dels 90 protagonitzada per Geena Davis, no ha estat un gran èxit, la sèrie val la pena, sobretot si esteu cansats de relats sempre en clau masculina. Aquí el protagonisme és quasi exclusivament de les dones, les membres d'un equip de beisbol que troben l'oportunitat de fer carrera esportiva durant la Segona Guerra Mundial.

Recomanacions anteriors: Fleabag, The boys, The marvelous Mrs. Maisel

Disney+

La plataforma familiar per excel·lència cada cop té més oferta per al públic adult. A més de comptar amb un extens fons d'armari, amb sèries com Anatomía de Grey o la imprescindible The Americans, les seves produccions pròpies estan demostrant un nivell molt alt.

1.
'Andor'
Diego Luna a 'Andor'

Disney treu molt rendiment a la marca Star Wars i corre el risc que la gent se n'acabi afartant. Abans que decidiu renegar dels jedis, mireu Andor, segurament la millor sèrie ambientada en l'univers de La guerra de les galàxies. Aquí no hi ha molts dels elements que vinculem a aquesta saga, i que poden acabar sent pesats, i és més aviat una aventura revolucionària amb aires de drama carcerari.

2.
'Up here'
Els protagonistes d''Up here'

Aquesta sèrie és el més semblant a Inside out, la pel·lícula de Pixar, però en versió musical i romàntica. Amb cançons escrites pels autors de l'arxifamós Let it go de Frozen, Kristen Anderson-Lopez i Robert Lopez, la comèdia explica com les pors i les inseguretats de la Lindsay i el Miguel impossibiliten que estiguin junts. Els seus pensaments intrusius estan representant per diversos personatges que es manifesten cantant i que són invisibles per a la resta de persones del seu voltant.

3.
'Fleishman está en apuros'
Claire Danes a 'Fleishman está en apuros'

Crisi de la mitjana edat i expectatives no complertes. Aquesta minisèrie dramàtica, que comença millor que com acaba –al final li faltaria una volta més– explica el desconcert d'un metge quan la seva exdona desapareix sobtadament deixant-li a càrrec els fills de tots dos. A mesura que passen els episodis, el protagonista es replanteja la seva vida matrimonial i els espectadors anem descobrint que tota història té dues cares. Un dels punts a favor de la sèrie és el quartet d'actors principals –Jesse Eisenberg, Claire Danes, Lizzy Caplan i Adam Brody–, més que solvents.

Recomanacions anteriors: The Mandalorian, Solo asesinatos en el edificio, WandaVision

Movistar+

La plataforma de Telefónica es reparteix bona part del mercat amb Netflix. La seva oferta és interminable i consta tant de ficcions internacionals com de pròpies, tot i que a aquestes últimes cada cop els costa més sobresortir.

1.
'La unidad'
Dues de les protagonistes de 'La Unidad'

Si La unidad no fos espanyola i s'emetés en una altra plataforma, com ara Netflix, molta gent hauria embogit amb ella. És un thriller adult, ben facturat i amb un repartiment excel·lent encapçalat per Nathalie Poza i Marián Álvarez. Els protagonistes de la sèrie són els membres d'una unitat antiterrorista de la policia espanyola, que en la seva tercera i última temporada desenvolupen una missió a Kabul.

2.
'Yellowjackets'
Lauren Ambrose s'incopora a 'Yellowjackets'

Si sou porucs i no us va el sang i fetge allunyeu-vos d'aquest thriller amb tocs fantàstics sobre un grup de noies que van patir un accident d'avió que les va deixar aïllades a les muntanyes. A Yellowjackets hi ha espai per a tot: traïcions, comportaments salvatges, espiritisme i cultes sectaris. També hi ha lloc per a una Christina Ricci immensa fent el que millor sap fer: un personatge pertorbador.

3.
'Un espia entre amigos'
Els protagonistes d'Un espia entre amigos'

Ficció clàssica per als amants de les històries d'espies amb part de l'equip de Homeland. Damian Lewis interpreta Nicholas Elliot, un agent del servei britànic que rep la missió de vigilar un amic seu, Kim Philby, després que surti a la llum que porta dècades treballant per al KGB.

Recomanacions anteriors: Hierro, Line of duty, The good fight

SkyShowtime

L'última plataforma a arribar al mercat espanyol encara està construint el seu catàleg, però rasquem quines les sèries es mereixen ser preses en consideració.

1.
'Grease: The rise of the pink ladies'
Les protagonistes de 'Grease: Rise of the Pink Ladies'

Si el que busqueu és una sèrie per no pensar, i a més us agraden els musicals, aquest spin-off de Grease és ideal. El seu argument no guanyarà premis a l'originalitat –en alguns aspectes segueix la pauta de la pel·li original, adaptada als nous temps– però té tot allò que es demana a un bon musical televisiu: números visualment potents i bones veus.

2.
'Frasier'
Frasier: La sofisticada elit de Seattle

Aquest cas és similar al de Doctor en Alaska. Ens hem passat anys esperant que algú fes el pas de portar una de les millors comèdies de tots el temps al món de l'streaming i les nostres pregàries per fi han estat ateses. Veure Fraiser no és un exercici de nostalgia, és una qüestió de bon gust. I de passada ens preparem per al reboot que arribarà aviat.

3.
'Funny woman'
Tom Bateman i Gemma Arterton a 'Funny woman'

Per a alguns potser és un Marvelous Mrs. Maisel descafeïnat, però és una minisèrie distreta i amb una protagonista en estat de gràcia. Gemma Arterton interpreta una noia decidia a ser actriu còmica malgrat que ningú se l'acaba de prendre seriosament perquè simplement els sembla una noia guapa.

stats