Mèdia 18/10/2013

TV3 estrenarà els nous 'Telenotícies' el 16 de gener

La renovació coincidirà amb els 30 anys del primer informatiu del canal públic

Albert Castellví Roca
3 min
TV3 estrenarà els nous 'Telenotícies' el 16 de gener Entrevista a Artur Mas a dues bandes

BarcelonaTV3 prepara des de fa mesos una renovació de la seva oferta informativa que tindrà com a nucli la posada en marxa d'uns nous Telenotícies . Segons ha pogut saber l'ARA, l'arrencada d'aquest nou format dels informatius ja té data: el 16 de gener del 2014. L'elecció d'aquest dia no és casual, ja que coincidirà amb el 30è aniversari de l'emissió del primer Telenotícies de la història de TV3. Tot i que les emissions de la televisió pública catalana s'havien inaugurat el 10 de setembre del 1983, fins al 16 de gener de l'any següent la programació no es va convertir en regular, i va ser llavors quan es va emetre per primera vegada el Telenotícies , que aleshores presentaven Enric Calpena i Maria Gorgues.

Trenta anys després, la manera de fer els informatius ha canviat radicalment, i això quedarà reflectit en el nou plató, que s'estrenarà d'aquí tres mesos. Es tracta d'un espai virtual que, en una línia similar a la que TV3 ja ha utilitzat en els últims programes especials de les nits electorals, permetrà generar infografies en 3D i projectar-les a l'interior del plató, de manera que els presentadors hi podran interactuar.

La intenció, doncs, és trencar definitivament amb l'estaticisme dels conductors asseguts darrere de la taula. Ja fa anys que TV3 va innovar fent aixecar els presentadors perquè introduïssin algunes notícies des del costat de la gran pantalla del plató del TN , però a partir d'ara això es potenciarà per crear uns informatius amb molt més moviment i amb un plantejament que tendirà a acostar-se al format de magazín.

La incògnita dels presentadors

El gran dubte que hi ha ara mateix sobre aquests nous informatius és qui els presentarà. De fet, la idea que es va generalitzar en un primer moment és que es tractaria d'uns Telenotícies "d'autor", tot i que des de TV3 rebutgen aquest qualificatiu, que hauria donat massa rellevància a la figura i la personalitat del presentador i que feia pensar en la possibilitat d'algun fitxatge estrella.

Sense tancar del tot aquesta porta, i sense que TV3 hagi donat cap pista sobre qui podria posar-se al capdavant d'aquests nous informatius, una possibilitat que sembla plausible és que Ramon Pellicer continuï fent-se càrrec de l'edició del vespre, però en solitari. El fet que la seva actual parella al plató, Raquel Sans, hagi d'iniciar la seva etapa com a corresponsal de TV3 a Washington precisament al gener encaixa perfectament en aquesta hipòtesi. Pel que fa al Telenotícies migdia -que podria mantenir una estructura més similar a l'actual-, el ventall de possibilitats és molt ampli, i no es pot descartar que el segueixin presentant Carles Prats i Núria Solé, però tampoc no seria estrany que la cadena aprofités l'estrena del nou plató per posar també cares noves als informatius.

De les actuals parelles de presentadors, la més recent -deixant de banda les substitucions per les baixes de maternitat de Sans i Solé- és la del migdia, on Prats va arribar el 2009. Tant la del vespre com la que formen Joan Carles Peris i Agnès Marquès els caps de setmana funcionen des del 2007, mentre que el plató actual es va estrenar el maig del 2005. Al llarg dels 30 anys d'història de TV3, la imatge, el plató i, sobretot, els presentadors dels TN han canviat en nombroses ocasions.

Renovació global

Els Telenotícies de TV3 són líders indiscutibles a Catalunya: sovint algun dels dos ocupa el primer lloc del rànquing d'audiència, i rarament queden fora de les cinc primeres posicions. Amb tot, la inauguració del nou plató -que segons va denunciar fa uns mesos el sindicat CCOO tindrà un cost de 6 milions d'euros en ple procés de retallades- pot donar un nou impuls als informatius del canal públic davant l'aposta de 8TV pel magazín informatiu 8 al dia .

La renovació dels Telenotícies anirà acompanyada d'un replantajament global de l'oferta informativa de TV3, que segons va avançar el director de la cadena, Eugeni Sallent, durant la presentació de la temporada, inclourà, entre d'altres, l'estrena d'un format "que cobreixi el buit" en l'àmbit dels debats i les entrevistes que va resultar de la cancel·lació de l' Àgora al juliol.

Entrevista a Artur Mas a dues bandes

En una data pròxima però encara no confirmada, TV3 entrevistarà el president de la Generalitat, Artur Mas, en horari de prime time . Les últimes vegades que Mas va visitar els platós del canal públic va parlar amb Xavier Bosch o Mònica Terribas, però cap dels dos ja no està vinculat a la cadena, per la qual cosa s'està pensant en un format alternatiu. El plantejament actual de TV3 és que Carles Prats i Lídia Heredia condueixin l'entrevista a dues veus, i que diversos caps de secció dels serveis informatius s'hi afegeixin per plantejar al president qüestions específiques dels àmbits corresponents.

stats