23/07/2021

Catalunya, part de la solució en una distribució global justa de les vacunes

3 min

Ningú estarà del tot segur fins que ho estigui tothom. Aquesta és una de les idees clau que els científics ens han repetit al llarg de la pandèmia de covid-19, sobretot arran de la tan desitjada arribada de les vacunes. El cert és que el procés d’immunització global avança de manera desigual. Mentre que als països amb ingressos alts la població de més risc fa uns mesos que està vacunada, en molts països de l’Àfrica les dosis no han arribat ni tan sols al personal sanitari. Aquest exemple evidencia una diferència abismal en l’accés a les vacunes i és la que intenta corregir la iniciativa COVAX, un esforç que pilota l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i al qual Catalunya s’ha sumat per treballar per a una distribució mundial equitativa. 

Ens hi hem sumat perquè creiem que aquest virus, que és universal, es combat amb coordinació i col·laboració globals. Cap país se’n sortirà sol. Cal desmuntar la fal·làcia que si la població dels països amb més ingressos està segura podrà continuar-ho estant si la de la resta del món no està immunitzada. És una idea contraproduent, i així ens ho ha alertat reiteradament la comunitat científica i la mateixa OMS. Amb la ferma convicció de formar part de la solució, el Govern ha aportat 290.000 euros a COVAX. Som un gra de sorra més en el compromís que ja han pres 190 països per avançar cap a la derrota del virus a escala mundial i fer realitat una operació logística i sanitària sense precedents. COVAX aspira a repartir 2.000 milions de dosis als 92 països d’ingressos mitjans i baixos abans que acabi l’any 2021. 

Immunitzar tot el planeta del virus no és un repte menor, exigeix respostes a nivell global i basades en drets humans. Som conscients que COVAX és només una part de la solució definitiva i, per això, advoquem inequívocament per continuar treballant aliances a escala internacional que ens ajudin a afrontar els reptes en aquest món complex i canviant. Si la pandèmia ha posat de manifest una evidència, és la interdependència i la interconnexió de les nostres societats i dels desafiaments que han d'afrontar en el present i en el futur. Per aquest motiu, davant d’aquesta vulnerabilitat compartida de tota la humanitat, el multilateralisme passa ser un element imprescindible perquè la pandèmia no deixi ningú enrere, tal com insisteix l’Agenda  2030. Som corresponsables en els problemes i en les solucions globals i, des de Catalunya, estem preparats per assumir-ho.

La participació del Govern en la iniciativa COVAX és un exemple d’aquest compromís, que també encaixa plenament amb la resolució que l’any passat va aprovar el nostre Parlament sobre la  necessitat de sumar esforços amb la comunitat internacional perquè la vacuna sigui considerada un bé global. Reduir l’abisme sanitari i econòmic entre els països i les persones d’arreu ens interpel·la com a societat i com a Govern. Però també ens reafirma en la importància de portar a la pràctica polítiques de país amb incidència cap enfora, amb el lideratge d’una acció exterior que té la cooperació al desenvolupament com a un dels principals eixos d’actuació.

Aquesta projecció ens empeny a transformar i optimitzar les maneres de treballar com ja han fet altres països europeus. El futur del planeta ha de mantenir com a prioritats la defensa dels  drets humans, el foment de la pau i la promoció de societats més resilients i sostenibles. Un futur amb una Catalunya present, influent i capaç de desplegar-hi tot el nostre compromís equitatiu i solidari, més necessari que mai enmig de la pandèmia.

Josep Maria Argimon és conseller de Salut i Victòria Alsina és consellera d'Acció Exterior i Govern Obert
stats