24/09/2021

La decisió no està en mans de la justícia italiana

2 min
Carles Puigdemont sortint de la presó

El Parlament Europeu va aixecar la immunitat de la qual Carles Puigdemont era portador com a membre de la cambra, cosa que possibilitava que el Tribunal Suprem pogués procedir contra ell. Però contra aquesta decisió del Parlament Carles Puigdemont va interposar recurs davant del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), que el va admetre a tràmit. El TGUE no va adoptar les mesures cautelars que va sol·licitar la defensa de Puigdemont, perquè va entendre que no era necessari, ja que, amb l'admissió a tràmit del recurs, quedava paralitzada l'ordre de detenció i lliurament dictada contra ell pel jutge Pablo Llarena. No hi havia cap risc de detenció que exigís l'adopció de mesures cautelars.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Materialitzat el risc aquest dijous passat amb la detenció de Carles Puigdemont a Itàlia, l'afer tornarà al TGUE, que ordenarà que quedi en llibertat fins al moment que dicti sentència sobre si la decisió del Parlament Europeu s'ajusta a dret o no.

La sentència del TGUE és condició necessària però no suficient perquè es produeixi el lliurament de Carles Puigdemont al Tribunal Suprem. Carles Puigdemont té fixada la seva residència a Bèlgica i és la justícia d'aquest país la que haurà d'executar l'ordre de detenció i lliurament dictada contra ell. Fins ara la justícia belga ha considerat que el Tribunal Suprem no era el jutge competent per dictar aquesta ordre.

Per aquesta raó, el jutge Pablo Llarena ha elevat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea una qüestió prejudicial, per tal que decideixi si la interpretació de la justícia belga s'ajusta a dret o no. Fins que el TJUE no decideixi sobre si la interpretació que preval és la que fa el Tribunal Suprem o la que fa la justícia belga, no s'haurà dit l'última paraula.

Som on érem. L'incident de la detenció a Itàlia és això, un simple incident que no afegeix res a l'estatus en què es troba Carles Puigdemont. La decisió no està en mans de la justícia italiana. La decisió segueix estant en mans del TGUE primer, i del TJUE després. Fins que tots dos tribunals no hagin dictat sentència no podrem saber si Carles Puigdemont podrà ser jutjat pel Tribunal Suprem o no.

Javier Pérez Royo és catedràtic de dret constitucional de la universitat de Sevilla
stats