31/07/2021

La mort discreta de Laura Foreman (1)

2 min

BarcelonaNo hi va haver funeral, no hi va haver obituari. Només unes cendres escampades discretament pel Mississipí. La mort de la periodista Laura Foreman ha trigat unes setmanes a transcendir, tot i haver sigut una de les reporteres més cèlebres –a pesar seu– de la dècada dels setanta. La primera corresponsal política en 145 anys d'història de l'Inquirer, poca broma. Però la seva trajectòria als mitjans va acabar abruptament el 1977, quan es va descobrir que havia mantingut una relació amorosa amb una font recurrent dels seus articles: el senador estatal Henry Cianfrani. La revista per a la qual havia treballat –ella aleshores estava al New York Times– havia conclòs que el polític li havia donat més de 20.000 dòlars en regals. L'escàndol va avortar la seva carrera periodística als 34 anys i es va traslladar al sector editorial, on també va excel·lir. I l'Inquirer va ser dels primers mitjans que es van dotar d'un codi ètic per regular aquest tipus de conductes.

El conflicte d'interessos era evident, però, al mateix temps, ningú dels que van examinar el cas va poder concloure que el reporterisme de Foreman fos esbiaixat en favor de Cianfrani. I ella insistia que no va escriure mai res que comprometés el seu criteri professional. Però el New York Times la va fer fora igualment, tot i que no era una publicació afectada. El polític, per cert, va anar a la presó aquell any. Pocs mesos després de sortir-ne, es va casar amb Foreman.

¿Va ser un acomiadament masclista? Un columnista de l'època del Washington Post ho va suggerir, quan recordava que "[els reporters homes] han estat tenint affaires amb dones de qui escriuen des que hi ha reporters, dones i temps lliure". Però no consta que ningú abans pagués el preu abonat per Laura Foreman: la seva carrera. Seguim-ne parlant demà.

stats