27/12/2019

El potencial de les solucions climàtiques naturals

4 min
Saber què és canvi climàtic i què no

Les solucions climàtiques basades en la naturalesa (també anomenades solucions climàtiques naturals) aprofiten els boscos, prats, zones humides i terres del món per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Els ecosistemes sans absorbeixen i emmagatzemen carboni de manera natural. I si se'ls protegeix, restableix i manté de manera sostenible poden oferir un terç de la reducció d'emissions que és necessària per complir l'objectiu de l'Acord de París per al 2030.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En altres paraules, la natura ens ofereix una oportunitat que no ens podem permetre el luxe de perdre. És crucial disminuir les emissions de combustibles fòssils, però amb això no n'hi haurà prou per mantenir l'escalfament global per sota dels 2 ºC, ni menys encara dels 1,5 ºC, en relació als nivells preindustrials. Per aconseguir un futur habitable també ens hem de comprometre a finançar solucions climàtiques naturals. Cal que tots els països les vagin integrant als seus compromisos climàtics nacionals i comencin a invertir-hi.

Fa dos anys, científics de The Nature Conservancy van publicar nous estudis que destacaven el potencial de les solucions climàtiques naturals en la lluita contra el canvi climàtic. No obstant això, aquestes solucions han seguit concitant una atenció relativament escassa, i un finançament menor.

Afortunadament, és possible que això comenci a canviar. Al setembre, les solucions climàtiques naturals van tenir una presència destacada en la Setmana pel Clima de l'ONU que es va celebrar a Nova York. Si bé aquest esdeveniment no va estar a l'altura de la crida del secretari general de l'ONU, António Guterres, a "fer possibles contribucions decidides a nivell estatal per al 2020", sí que va oferir una plataforma per a la formació d'una nova generació de defensors del clima i la natura, des de la coalició Youth4Nature a l'activista sueca Greta Thunberg.

També en el marc de la Setmana pel Clima, una coalició encapçalada per la Xina i Nova Zelanda va fer una declaració en què exhortava els països a tirar endavant plans climàtics nacionals i el sector corporatiu a donar suport a més solucions climàtiques naturals. El sector privat va assumir compromisos: un grup de 230 inversors internacionals (que sumaven 16,2 bilions de dòlars en recursos gestionats) va fer una crida a les empreses perquè prenguin mesures immediates per abordar la desforestació en les seves cadenes de subministrament.

Els líders polítics han de mantenir aquell impuls i examinar més de prop el que la natura pot fer per mitigar el canvi climàtic i per desenvolupar-hi més resiliència. Per exemple, una solució prometedora és l'agricultura agroforestal sostenible, en què els cultius creixen al costat d'arbres nadius. L'ampliació d'aquesta pràctica pot enfortir la seguretat alimentària i elevar els ingressos de les comunitats rurals i, simultàniament, recuperar la qualitat dels sòls, capturar carboni i alimentar fauna en situació crítica.

A Austràlia, on els incendis estan fent perillar les persones i la vida salvatge i estan emetent grans quantitats de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, s'està experimentant una altra solució climàtica natural. The Nature Conservancy està col·laborant amb comunitats indígenes per millorar la qualitat dels sòls de les praderies, capturar carboni i reduir el risc que es produeixin incendis catastròfics. Basant-se en coneixements ancestrals que daten de milers d'anys, els guardaboscos indígenes fan cremes més petites i controlades per prevenir l'acumulació d'herba seca que contribueix a incendis més grans amb temperatures més elevades. Aquest programa ajuda a crear praderies més saludables, i alhora genera ingressos per a les comunitats indígenes mitjançant la venda de crèdits de carboni.

Aquests programes beneficien les persones i l'entorn, però és urgent que rebin molta més inversió. Si bé els sistemes naturals tenen un paper crucial per a la regulació del clima, les solucions climàtiques naturals encara reben menys del 4% dels fons públics per a mesures mediambientals. França, Suècia, Corea del Sud, el Regne Unit i un grapat de països més s'han compromès a augmentar el finançament de projectes internacionals de preservació i restauració, però no n'hi ha prou.

Pitjor encara, els sistemes naturals que podrien ser part de la solució al canvi climàtic s'enfronten a amenaces creixents. Tots hem vist les imatges dels incendis a la selva de l'Amazònia, que juga un important paper en la regulació del clima mundial. La vulnerabilitat dels sistemes que emmagatzemen una proporció important del carboni del planeta augmenta a causa de les temperatures rècord, els delictes ambientals, la supervisió insuficient i la lluita ineficaç contra els incendis i altres factors.

L'Amazònia, a més, n'és tot just un exemple. La conversió i la degradació de terres naturals i hàbitats marins segueix avançant arreu del món. Són pràctiques que soscaven la nostra capacitat d'adaptar-nos als efectes canvi del climàtic, com ara l'ascens del nivell del mar, i que amenacen directament la nostra seguretat alimentària en eliminar espècies que pol·linitzen els cultius, contribueixen a la qualitat dels sòls i ofereixen hàbitats als peixos i altres formes de vida marina. La natura, el clima i el benestar dels éssers humans estan íntimament vinculats: cap d'aquestes esferes es pot abordar de manera aïllada.

Tenim la ciència i les solucions. Ara necessitem mesures per aprofitar el poder de la natura. La nostra supervivència en aquest planeta depèn d'això.

Copyright The Project Syndicate

stats