10/02/2015

Un savi indiscutible i discret

2 min
Un savi indiscutible i discret

Periodista i doctor en lingüísticaEl jurat del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes ha decidit atorgar el premi, en l’edició d’enguany, al doctor Joan Veny i Clar per l’excel·lència de la seva obra científica, pel seu perfil permanent de mestre engrescador i per la seva dedicació amorosa i constant a la llengua catalana. A més, cal ressaltar el tarannà discret, l’extraordinària humanitat i la sòbria dignitat del seu procedir. Amb paraules semblants a aquestes, el doctor Joan Mas i Vives, catedràtic de la Universitat de les Illes Balears i membre del jurat d’aquest premi, subratllava -en la discussió prèvia a la decisió del jurat- tres aspectes que clarament sobreïxen de la personalitat, curulla de bondats, del premiat d’enguany.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Joan Veny és reconegut com la figura més eminent en el camp de la dialectologia i la variació lingüística catalana, però també com un savi indiscutible en el de la lexicologia, l’onomàstica, l’etimologia o la lingüística romànica. La seva obra magna és l’elaboració del monumental Atles Lingüístic del Domini Català. L’ Atles és un projecte de dialectologia de l’IEC, iniciat l’any 1964 i promogut per Antoni M. Badia i Margarit i Germà Colón en el qual han treballat il·lustres lingüistes com Joan Martí i Castell i Joaquim Rafel, entre d’altres. Actualment està en curs d’edició sota la direcció de Joan Veny i Lídia Pons. La base de dades és a prop del mig milió de registres, elaborats amb milers de preguntes a habitants de gairebé dues-centes poblacions del domini lingüístic català.

Joan Veny és una persona que dignifica el premi que se li atorga perquè ha proclamat amb noblesa el seu indefectible amor a la llengua catalana i l’ha demostrat amb la constància del seu treball; perquè és una persona que ha contribuït poderosament a fer més culte i més civilitzat el seu país i perquè -en nom del jurat- goso dir, sense por d’equivocar-me, que la seva figura escau d’allò més amb les bases del premi quan diuen textualment que serà atorgat a una persona que “per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans”.

stats