Opinió 20/05/2014

Vots per la llibertat d’Ucraïna

3 min

Celebrar unes eleccions en un entorn marcat per les amenaces d’invasió i de sabotatge dels separatistes quintacolumnistes és la prova més dura que pot afrontar una democràcia. Tanmateix, com va dir el president Abraham Lincoln el 1864, quan es presentava a la reelecció en plena Guerra de Secessió: “No podem tenir un govern lliure sense eleccions, i si els rebels ens obliguessin a ajornar unes eleccions nacionals o a renunciar-hi podrien assegurar, sense faltar a la veritat, que ja ens han conquerit i derrotat”.

Com Lincoln, els ucraïnesos estem decidits a anar a les urnes per escollir un nou president, per més amenaces que ens ho dificultin. No concedirem la victòria als que volen desacreditar i desmembrar el nostre país permetent que es cancel·lin els comicis del 25 de maig. Les eleccions s’han de celebrar, encara que sigui per demostrar que els més de 100 homes i dones que van perdre la vida per la nostra llibertat en les protestes dels voltants de la plaça Maidan, la plaça de la Independència de Kíev, no van morir en va.

Desafiarem tots els obstacles que ens impedeixen votar perquè estem decidits a frustrar els intents del president Vladímir Putin de convertir el nostre país democràtic en un estat vassall de Rússia. Que ningú no tingui el més mínim dubte que el principal objectiu de Putin és buidar la nostra democràcia de tot contingut. Però els ciutadans lliures d’arreu del món no s’han de deixar enganyar per l’agressió de Rússia o per l’actual ofensiva de pau de Putin. La causa separatista atiada per Rússia no guanyaria en cap cas unes eleccions lliures i justes pels seus propis mèrits, com ha confirmat una enquesta del centre de recerca Pew. La màfia separatista russa tan sols és capaç de guanyar en una farsa electoral com les que Putin ha decretat a Rússia des que va arribar al poder fa 14 anys i com la que recentment ha imposat als nostres conciutadans de Crimea, convertits en ostatges.

Putin escampa la mentida que els eslaus tenen una cultura especial que necessita el lideratge d’un home fort i que els ideals europeus i democràtics (i la tolerància amb les minories que porten implícita) són contraris a aquesta cultura. La millor resposta que es pot donar a aquesta falsedat és l’èxit en l’establiment d’una democràcia ucraïnesa vinculada a Europa. La llibertat d’Ucraïna és una amenaça mortal per al sistema autoritari de capitalisme d’estat que Putin ha imposat als ciutadans russos. Potser si els ucraïnesos, que també són eslaus, són capaços de construir una societat oberta i establir una economia de lliure mercat, com estem decidits a fer, els ciutadans russos corrents s’adonaran de fins a quin punt el mal govern de Putin els ha negat oportunitats econòmiques i els ha privat de les seves llibertats.

És innegable que la confiança dels ucraïnesos en el seu govern ha quedat feta miques a mesura que han pres consciència de la corrupció de l’expresident Víktor F. Ianukóvitx i de la seva col·laboració encoberta amb Rússia, que ha soscavat la sobirania del país. Però, per contra, els ucraïnesos no hem confiat mai tant els uns en els altres. L’esperit de resistència ha encès la flama d’una nova consciència nacional arreu del país, de nord a sud, d’est a oest. Durant els pròxims dies hem de conservar aquest esperit i no deixar-nos portar per l’ànim de revenja. Si ho fem, la democràcia i el futur europeu pel qual els ucraïnesos han mostrat tanta devoció es faran realitat. Podem eliminar la corrupció i simplificar el laberint burocràtic que oprimeix l’esperit emprenedor del nostre poble. Podem crear un sistema educatiu modern i deixar enrere les rígides formes soviètiques que encara prevalen en massa aules del país.

Som conscients que, perquè Ucraïna segueixi sent lliure, hem de ser nosaltres els que ocupem les barricades. Però els Estats Units i Europa poden fer molt per ajudar-nos, a més d’enviar tropes. Com va escriure Winston Churchill a Franklin D. Roosevelt durant els mesos més foscos de la Segona Guerra Mundial en què la Gran Bretanya combatia sola el nazisme: “Doneu-nos les eines i acabarem la feina”. Les conseqüències de permetre que Putin saquegi i divideixi Ucraïna per satisfer les seves ambicions imperials són massa funestes per tenir-les en consideració. Els ucraïnesos hem lluitat per la llibertat i ara estem disposats a arriscar tot el que ens importa per poder-hi votar a favor. Doneu-nos el suport que necessitem, tant material com moral, perquè puguem establir una democràcia justa i oberta, que és l’herència més important que ha llegat Occident al món.

stats