País Valencià 24/01/2024

Un ajuntament governat pel PP sense Vox, el primer a fer classes de valencià secessionista

El consistori de Meliana col·labora amb l'entitat Lo Rat Penat, de la qual és vicepresident el primer tinent d'alcalde

2 min
Els diputats del PP han mostrat una Senyera coronada per franja blava després de la derogació de la llei de Senyes d'Identitat. / EFE

ValènciaMeliana és una petita localitat de l'àrea metropolitana de València on el PP governa còmodament amb 10 dels 17 regidors. Aquesta situació allibera els populars de la necessitat de pactar amb Vox –que no hi té representació–, però, alhora, els impedeix responsabilitzar la formació ultra de les mesures més polèmiques. Així i tot, el seu ajuntament serà el primer del País Valencià que oferirà un curs de llengua basat en les normes secessionistes de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, una entitat alternativa a l'oficial i estatutària, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

La mesura la impulsa el primer tinent alcalde, Pedro Cuesta, que, a més de diputat provincial, és també vicepresident de l'entitat que durà a terme el curs, la també secessionista i contrària a la unitat del català, Lo Rat Penat. Malgrat les afinitats del dirigent conservador, no es tracta d'una decisió personal, perquè Cuesta compta el suport de la resta de membres de l'equip de govern. Ho ha confirmat a l'ARA el regidor de Festes, Cultura i Senyes d'Identitat, Félix Manuel Sacristán, que ha destacat que el curs "començarà aviat".

"Nosaltres no som polítics a l'ús. Som persones que complim la nostra paraula i el nostre programa electoral", ha defensat Sacristán per justificar la iniciativa. El regidor s'ha felicitat per l'aposta del seu consistori pel "valencià de veritat". Ho ha fet, això sí, en unes declaracions fetes íntegrament en castellà.

Qui no ha volgut valorar la mesura ha estat l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Amb aquesta decisió, l'AVL manté l'aposta per evitar al màxim el debat sobre la llengua, atès que des de la institució consideren que aquestes polèmiques sols beneficien el castellà, tal com defensava aquest cap de setmana la presidenta de la institució, Verònica Cantó, en una entrevista a l'ARA.

Més vetos

L'anunci del PP de Meliana es produeix setmanes després que el mateix consistori impedís als editors de la revista Carraixet dipositar els exemplars gratuïts de la seva publicació a les dependències municipals com feien fins ara. Des de la revista van explicar que Sacristán va justificar la mesura perquè la publicació "no va en la línia del que els agrada”. L'agrupació local de Compromís va qualificar l'actuació de "censura" i va demanar informació sobre quin òrgan municipal va prendre la decisió i l'accés a l'expedient.

El veto a una publicació en valencià de Meliana se suma als duts a terme als municipis de Montserrat a les revistes Camacuc i Saó; al de l'Ajuntament de Borriana a les revistes en català Llengua NacionalCavall FortEl Temps, Camacuc Enderrock, i al de l'Ajuntament de Torrent Camacuc. A més, a Torrent el PP i Vox van canviar el nom de l'auditori municipal, que el 2016 s'havia batejat en honor al cofundador de l'històric grup de música folk Al Tall Vicent Torrent, i va passar a dir-se únicament Auditori Municipal.

stats