País Valencià 11/04/2016

Mónica Oltra repetiria el pacte Compromís-Podem i el Bloc sumaria a l'acord a Esquerra Unida

Dirigents com Enric Morera o Joan Baldoví aposten per tornar a explorar una possible candidatura que doni veu pròpia al País Valencià

Salva Almenar / Efe
2 min
Mónica Oltra ha evitat decantar-se per quina destinació prefereix per als diputats de Compromís. / MANUEL BRUQUE / EFE

ValènciaLa vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha assenyalat avui que, en principi, no veu raó perquè Compromís "no repeteixi la mateixa fórmula" del pacte amb Podem si es repeteixen les eleccions generals. Així ho ha manifestat la coportaveu de la coalició valenciana en declaracions als mitjans aquest dilluns en ser preguntada sobre quina fórmula hauria d'adoptar Compromís en un escenari de repetició d'eleccions.

La també consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives del govern valencià ha assenyalat, però, que "està per veure que hi hagi eleccions", i que, en cas que es confirmi la repetició de comicis, els possibles pactes electorals amb altres formacions seran objecte de consulta a les bases dels partit que integren la coalició, "com sempre".

"Ho parlarem en els nostres òrgans i ho decidirem mitjançant els nostres processos democràtics interns", ha explicat Oltra, qui ha insistit també que els pactes i acords del seu partit amb uns altres són alguna cosa que s'ha de "decidir col·lectivament".

Candidatura valenciana

Malgrat que el pacte electoral amb Podem va suscitar moltes crítiques en el si del Bloc Nacionalista Valencià i la dimissió de l'executiva d'alguns dels seus dirigents –un fet que va propiciar el sorgiment de la candidatura per liderar el partit de Rafa Carbonell–, veus importants de la formació no descarten repetir l'aliança amb el partit de Pablo Iglesias, intentant sumar altres partits a la candidatura.

Tot i que finalment no es va aconseguir l'anhelat grup parlamentari propi al Congrés i que els cinc diputats de Podem es van integrar en el seu grup, igual que en Iniciativa, des del Bloc es valora molt positivament el rèdit polític d'aquesta entesa. Ara bé, tant el seu secretari general, Enric Morera, com el portaveu al Congrés, Joan Baldoví, o la secretària d'Organització del Bloc i candidata en el pròxim congrés del partit, Àgueda Micó, volen ampliar el pacte i que la candidatura no se circumscrigui únicament a un pacte Compromís-Podem com va passat en els comicis del passat desembre.

L'objectiu del Bloc és aconseguir una candidatura electoral valenciana que permeti tenir una veu pròpia al Congrés, tot i que ara se sap ja que això quedarà sempre sota la voluntat de la Mesa del parlament. Així, es treballaria per una candidatura on, a més de Compromís i Podem, es veuria amb molt bons ulls que entrés Esquerra Unida i que obriria la porta a altres partits que coincideixin en la necessitat de fer del País Valencià un subjecte polític.

Com es va fer en les eleccions del 20 de desembre, es registraria a València una candidatura que diluiria –legalment, no políticament– les sigles de cada partit per intentar conformar un grup parlamentari propi passats els comicis, i en cas d'obtenir els cinc diputats que regula el reglament del Congrés.

stats