Pirineus 03/05/2021

Sortir del túnel

El túnel de Tresponts comportarà la necessitat de revisar els colls d'ampolla que durant molts anys, massa anys, es formen cada cap de setmana a la nostra carretera principal

Marcel Fité
2 min
Marcel Fité

Pujant per un tema de vacunes a la Seu ―la qual per fi s'ha dignat a obrir l'aixeta de la vacunació a la franja de 65 a 69 anys als soferts i oblidats habitants de la comarca!― observo que les obres del túnel dels Tresponts estan pràcticament enllestides. Aquest túnel, d'un quilòmetre i tres-cents metres, evitarà passar pel perillós (hi sol haver moltes allaus de pedres, especialment en dies de pluja) i sinuós congost dels Tresponts i potenciarà les comunicacions entre les poblacions de l'Alt Urgell i les de la mateixa comarca amb la resta del país. Si les dades de què disposo són certes, les obres van ser adjudicades l'any 2017 i, iniciades el 2018, havien de resultar enllestides a la primeria d'aquest any 2021, però a causa de la pandèmia haurien sofert un cert retard, fins al punt que a dia d'avui tot just es pot dir que ja es veu la llum de la sortida del túnel. Els pressupost inicial era d'uns 35 milions d'euros, una quantitat prou important destinada a sufragar els costos de la mà d'obra i de l'ús de la maquinària que ha calgut per a dur a terme una feina que s'haurà allargat durant més de quaranta mesos i que és l'actuació més important que ha dut a terme el govern de la Generalitat durant aquest temps. Pensar que amb els diners que el rei emèrit, Juan Carlos de Borbón y Borbón, tan gentilment va destinar a obsequiar la princesa Corinna Larsen, s'haurien pogut fer gairebé dos túnels de la mateixa llargada, és un bon referent per a saber en quina mena de país vivim, quina mena d'autonomia tenim i de quina manera s'administren els diners dels súbdits que hi habitem.

Certament, ja es veu la llum de la sortida del túnel, però les obres encara trigaran a estar enllestides, ja que ara cal eixamplar la carretera d'acord amb la nova situació generada per l'existència d'aquest nou vial obert a les entranyes de la roca. Presumiblement, amb el tema del virus de la corona, és a dir, de la COVID, passarà una cosa semblant: la sortida del túnel de la pandèmia ens obligarà ―o ens hauria d'obligar― a redissenyar els vials que ens han dut fins aquí per tal de fer-los de mida més humana, més solidaris i més aptes per a dur una vida sostenible, sense túnels sanitaris i amb vacunes i medicaments per a tothom.

La culminació d'aquesta obra no solament obligarà a eixamplar la carretera, sinó que més tard o més d'hora comportarà també canvis a tot el trajecte. No em vull imaginar un diumenge a la tarda amb la gent baixant plàcidament per aquesta llarga foradada de l'antic congost dels Tresponts i, a continuació, trobar els cotxes aturats i fent caravanes a Organyà, a Oliana o a Ponts. Aquest túnel comportarà, sens dubte, la necessitat de revisar els colls d'ampolla que durant molts anys, massa anys, es formen cada cap de setmana a la nostra carretera principal i em sembla que farà inqüestionable la necessitat de construir les variants que ja fa anys que esperen i que la seva absència ha causat i causa un greu perjudici econòmic i demogràfic a una gran part de l'Alt Urgell.

stats