Política 15/08/2015

Els catedràtics Vicenç Navarro i Marina Subirats tancaran la llista de Catalunya Sí que es Pot a Barcelona

Lluís Rabell anuncia que la campanya per al 27-S de la confluència tindrà "projecció internacional", amb la presència de líders grecs i portuguesos

Acn
3 min
El catedràtic Vivenç Navarro, que s'integrarà a la llista de Catalunya Sí que es Pot /ACN

BarcelonaL'economista i catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, Vicenç Navarro, i l'exregidora del PSC a l'Ajuntament de Barcelona i catedràtica emèrita del departament de Sociologia de la UAB, Marina Subirats, ocuparan alguns dels últims llocs de la llista de Catalunya Sí que es Pot a Barcelona. Ho ha dit el seu candidat, Lluís Rabell, en una entrevista a l'ACN, en què també ha anunciat la "projecció internacional" de la campanya electoral, que comptarà amb la presència d'"amics" grecs i portuguesos, a més de Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. Catalunya Sí que es Pot vol bolcar-se en el territori i no només en la "base social històrica" atresorada a l'àrea metropolitana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rabell ha ressaltat que el professor Navarro és conegut "no només per la seva projecció acadèmica, sinó per ser un expert en l'assessorament a diferents països pel que fa a polítiques públiques". De Subirats, el cap de llista ha ressaltat la seva experiència a l'Ajuntament de Barcelona durant molts anys en el camp de l'ensenyament.

En referència a Junts pel Sí, ha criticat l'estratègia d'aquesta candidatura de donar a conèixer a poc a poc els integrants de la llista: la considera "una estratègia per ocupar l'escena mediàtica". "Necessiten ocupar espai mediàtic amb noms que sonin de l'actualitat per no parlar del paquet sorpresa que va dins de la llista, que és la pretensió de fer altre cop president Artur Mas", ha afegit. En aquesta línia, ha assenyalat que "no només és un interès publicitari, sinó un maquillatge del veritable contingut d'aquesta altra proposta".

Projecció internacional de la campanya

L'aposta de Catalunya Sí que es Pot serà la participació en la seva campanya "de nombrosos amics" de l'esquerra portuguesa, francesa i grega. "Esperem amics d'arreu, perquè pensem que la perspectiva d'una Catalunya democràtica i socialment avançada difícilment es pot concebre si no té l'aliança d'una Europa democràtica", ha expressat Rabell.

Sense aventurar-se a donar noms, ha suggerit que podrien sumar-se als mítings electorals de la confluència d'esquerres membres de Syriza, a més de Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, que "no s'amagaran en plena campanya i estaran en la primera línia de foc". Així mateix, a l'exlíder veïnal li agradaria rebre la visita d'Alberto Garzón, d'IU, per qui sent "una simpatia extraordinària". En canvi, veu difícil que Ada Colau s'impliqui en actes electorals per la seva posició "institucional" al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona.

Presència a "la Catalunya interior"

Sobre l'estratègia territorial de la campanya, Rabell ha anunciat que Catalunya Sí que es Pot se centrarà en el territori, en "la Catalunya interior", i no només en la corona barcelonina. "L'àrea metropolitana de Barcelona és la base social històrica de les formacions que componen Catalunya Sí que es Pot. Tenim la pretensió de ser força de govern, així que la nostra proposta no ha d'oposar una part de Catalunya contra l'altra", ha reflexionat. En aquest sentit, també ha indicat que el programa electoral de la confluència donarà especial rellevància a projectes d'impacte en el territori com ara la gestió de l'aigua a les Terres de l'Ebre, Barcelona World a Tarragona, la política agrícola o qüestions mediambientals.

"Contundència" en l'eix nacional contra la posició amb "trampa" de CDC

Així mateix, Rabell s'ha defensat dels retrets de CDC a la "falta de contundència" de Catalunya Sí que es Pot en el seu discurs nacional. "Som contundents quan diem que és necessari dotar-se del suport d'un sentiment majoritari de la societat catalana, que en un 80% és favorable a la celebració d'una consulta democràtica", i ha assegurat que allò "realment efectiu" és "seguir treballant per cohesionar els catalans al voltant d'aquesta exigència i cercar complicitats arreu de l'Estat per fer possible la celebració d'una consulta democràtica que donaria un mandat democràtic clar davant l'Estat i el món".

El cap de llista de la confluència d'esquerres considera "trampós" el plantejament de Convergència de convertir les eleccions del 27-S en un plebiscit. "No pot ser un plebiscit quan no ha estat pactat amb un consens suficient per ser llegit així per tots els que han de participar-hi", ha recordat. A més, ha acusat el partit d'Artur Mas de voler portar Catalunya a una situació "calculada" de "bloqueig".

"No volem que hi hagi un empat tècnic en els drets nacionals de Catalunya, sinó que es desbloquegi la situació en favor del dret a decidir de Catalunya. Els que som contundents som nosaltres. Ells pretenen una situació de bloqueig que no interessa ni a les classes populars ni l'aspiració democràtica del país", ha constatat. A més, ha opinat que CDC té una "llarga història de gestionar la frustració nacional del país per fer avançar les seves polítiques neoliberals".

stats