Política 03/11/2019

Borrell diu que ha dedicat "un terç de la seva feina com a ministre" a Catalunya

L'exministre explica a 'El País' que l'1-O "s'hauria d'haver deixat actuar la policia autonòmica"

Ara
2 min
El ministre de l'Exterior en funcions i Alt Representant de la UE, Josep Borrell, en una imatge d'arxiu

Barcelona"Una tercera part de la meva feina com a ministre d'Exteriors ha sigut contraposar la imatge que s'intenta vendre d'una Espanya repressora, franquista, que nega els drets i les llibertats, i explicar que el nostre país no és aquesta Espanya negra". Amb aquestes paraules s'expressa el ministre de l'Exterior en funcions, Josep Borrell, en una entrevista a El País en què reconeix que ha dedicat "un terç de la seva feina" a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Borrell explica que des del govern espanyol van "haver d'aplicar el 155", un acció que, ha defensat "ningú no hauria imaginat". Tanmateix, el titular d'Exteriors en funcions ha defensat que la situació a Catalunya "ha canviat la societat, que ara està menys cohesionada i té ferides que no s'han curat".

"Cop postmodern" és la fórmula amb què el futur alt representant de la Unió Europea defineix la situació a Catalunya, ja que matisa que "avui pot alterar-se l'ordre constitucional d'una manera postmoderna". En aquest sentit, Borrell opina que "estem en un moment molt complicat" a causa de la "violència" que s'ha viscut als carrers en el marc de les protestes contra la sentència del Procés. "És quelcom inaudit", reflexiona, i recupera l'expressió amb què la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va apuntar que els aldarulls donen visibilitat a l'independentisme arreu d'Europa. "I tant que en donen, però clarament juguen en contra seu. Aquesta violència no es justifica en absolut", indica a El País.

Per contra, sobre l'autocrítica que va fer l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què admetia haver tingut "poca empatia" amb els ciutadans no independentistes de Catalunya, el ministre en funcions considera que el que realment ha faltat és "actuar en el seu moment". "Es va deixar fer esperant a veure si aniria a més. En aquest ministeri la instrucció era guardar silenci, i això va ser un error garrafal", ha reconegut.

Durant la conversa, Borrell també valora l'impacte de les càrregues policials durant el referèndum de l'1-O i admet que "possiblement el millor hauria estat deixar actuar la policia autonòmica". Tanmateix, ha criticat: "Allò [les càrregues] estava en el guió independentista. Volien provocar una situació en què calgués recórrer a la força per impedir una cosa que era molt fàcil de vendre: «Només volíem votar»".

stats