Política 09/12/2020

El PSOE rebutja comprometre's a negar l'indult als presos polítics a canvi del suport del PP a la renovació del CGPJ

Lastra acusa els populars de demanar al govern espanyol que "prevariqui"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, durant una roda de premsa a la cambra baixa.

MadridLa pugna entre el PP i el PSOE per desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) entra en una nova fase. Tal com ha avançat aquest dimecres El País i ha confirmat el secretari de comunicació dels populars, Pablo Montesinos, el principal partit de l'oposició espanyola ha posat una nova condició sobre la taula per permetre canviar l'òrgan de govern dels jutges: deixar-ho per després de les eleccions catalanes del 14 de febrer amb un compromís explícit per rebutjar l'indult als presos polítics. Una condició que el PSOE ha rebutjat de ple. La portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, ha acusat els populars de posar una "excusa" a la renovació i demanar al ministeri de Justícia que "prevariqui". "Saben que qualsevol persona privada de llibertat té dret a sol·licitar un indult [...]. Deixem-ho en un àmbit dels drets dels ciutadans", ha afegit en roda de premsa des del Congrés.

El PSOE manté la pressió sobre els populars. Dimarts de la setmana que ve ja es debatrà al ple la presa en consideració de la proposició de llei que van registrar amb Unides Podem per limitar les funcions del CGPJ mentre estigui, justament, en funcions. Una reforma que el PP considera un "atac a la independència" de l'òrgan de govern dels jutges. La portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, ha assegurat que seria un "escàndol" que el govern espanyol concedís l'indult als presos polítics, tot i que no ha volgut precisar si es tracta d'una condició per desbloquejar la renovació. Sí que ho ha fet Montesinos en una entrevista a TVE, en què ha assegurat que "no afavoriria" arribar a un acord.

El govern espanyol manté que el pacte està gairebé enllestit, tal com va avançar la setmana passada el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, però que només falta l'aval final del líder del PP, Pablo Casado. "Mantinc el mateix: l'acord està pràcticament fet, per no dir que està fet. El problema és l'actitud del PP", ha dit la ministra portaveu, María Jesús Montero, que ha fet una crida als populars a reconèixer en públic la situació. "Cada dia hi ha un portaveu diferent amb una excusa diferent per no impulsar una reforma imprescindible i necessària", ha afegit.

Les vies per sortir de la presó

Sobre si l'indult als presos polítics es podria concedir abans de les eleccions catalanes del 14 de febrer, Montero ha insistit que el govern espanyol "no entra a valorar investigacions judicials ni sentències" i que els informes han de seguir el seu curs. Està previst que justament aquesta setmana la Fiscalia prengui una decisió en aquest sentit. Totes les parts en el judici han de fer un informe preceptiu que difondrà el Tribunal Suprem. El consell de ministres, però, pot prendre una decisió contrària als jutges. Ara bé, en aquest cas no seria un indult total sinó parcial.

La Moncloa té sobre la taules dos mecanismes per reduir la pena de presó als presos polítics. En primer lloc, una reforma del delicte de sedició que cada cop es refreda més, ja que, tot i el compromís de Campo de portar-la al consell de ministres abans de finals d'any, l'executiu espanyol no està fent grans passos al respecte tot i la pressió dels comuns. La segona, l'indult, després que Campo anunciés al setembre que començaria a tramitar les peticions que havien arribat. Descarta així l'amnistia que reclama l'independentisme. Justament aquest dimecres JxCat, ERC i la CUP han impulsat al Congrés una resolució per portar una llei d'amnistia al Congrés. Lastra ja hi ha tancat la porta perquè, al seu parer, "està fora de la Constitució".

stats