Política 12/12/2019

La defensa de Clara Ponsatí demana que Pedro Sánchez i Mariano Rajoy declarin en el procés per extradició a Edimburg

L'advocat Aamer Anwar també sol·licita la participació del ministre de l'Interior, Grande-Marlaska

Quim Aranda
2 min
Aamer Anwar i Clara Ponsatí, a l'arribada, aquest matí de dijous, a la cort del Xèrif d'Edimburg

LondresAamer Anwar, l'advocat de Clara Ponsatí, ha demanat aquest matí de dijous, davant el Sheriff Court d'Edimburg [el tribunal civil i criminal local], la compareixença com a testimonis de l'actual president del govern en funcions, Pedro Sánchez; l'expresident Mariano Rajoy; l'exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria; l'actual ministre de l'Interior en funcions, Francisco Grande-Marlaska; Federico García Margallo, exministre d'Exteriors, i, entre d'altres, el líder de Vox, Satiago Abascal, en el judici per l'extradició a Espanya de l'exconsellera d'Educació del govern de Carles Puigdemont.

Concentració de suport a Clara Ponsatí, aquest matí de dijous a les portes del tribunal d'Edimburg

Ponsatí, que també ha sigut acompanyada a la sessió per Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha comparegut en la vista preliminar del procés, a partir de la qual s'ha determinat el calendari de sessions, que tindrà lloc la primavera de l'any vinent.

L'equip legal de Ponsatí ha demanat sis setmanes per tot el procediment. El jutge que ha vist la sessió preliminar, però, ha dictat que serà e 23 de gener de l'any vinent quan determini la data concreta de l'inici del judici.

Clara Ponsatí s'enfronta a l'extradició a Espanya arran de l'ordre d'arrest europea sol·licitada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llanera, per la seva presumpta implicació en el referèndum d’independència de l'1 d'octubre del 2017.

Les autoritats espanyoles reclamen Ponsatí sota una acusació de rebel·lió, delicte que no existeix al Codi Penal escocès. La fiscalia del país, però, que defensa els interessos de l’estat espanyol, al·lega que la rebel·lió seria equiparable a la traïció, d'acord amb les lleis locals.

Anwar, per la seva banda, ha assegurat que durant el procés contra la professora d’economia de la Universitat de St. Andrews intentaran argumentar "la falta d'imparcialitat en el judici [celebrat] als presos polítics catalans", a partir de la compareixença de prestigiosos juristes i de reconegudes organitzacions de defensa dels drets humans. Una via per demostrar que, en cas que fos finalment posada a disposició del Suprem espanyol, Ponsatí no podria tenir un judici just.

Anwar acusa els polítics espanyols que pretén que compareguin a Edimburg d'infringir la llei per "perseguir aquells els únics delictes dels quals van ser protestar pacíficament i exigir la independència".

stats