Política 30/05/2016

Convocatòria d'un referèndum i fer fora Rajoy: CDC posa per escrit 15 condicions per facilitar govern a Madrid

El candidat de Convergència a les eleccions espanyoles, Francesc Homs, acusa ERC de posar en qüestió la "unitat d'acció" per haver rebutjat una llista conjunta

Oriol March
2 min
El candidat de Convergència a les eleccions, Francesc Homs, en un acte de partit.

BarcelonaEl candidat de Convergència a les eleccions espanyoles del 26-J, Francesc Homs, ha fixat aquest dilluns les condicions que posarà el seu partit per donar suport a una hipotètica investidura a Madrid. Són un total de 15, segons ha explicat Homs, i s'aniran desenvolupant al llarg de la campanya electoral. Les dues principals són "fer fora Mariano Rajoy" de la Moncloa i iniciar converses amb el Parlament de Catalunya i el Govern per la convocatòria d'un referèndum sobre el futur polític del país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Segur que ens volen excloure, però l'aritmètica farà que aquestes condicions tinguin més valor que mai, perquè la pressió per no tornar a repetir les eleccions serà com mai. Ens ho cobrarem", ha apuntat Homs, que ha assenyalat que els vots de CDC seran "més decisius que mai" i aniran "a preu d'or". L'exconseller de la Presidència, de passada, ha acusat ERC d'haver posat en qüestió la "unitat d'acció" després d'haver rebutjat la possibilitat d'una llista conjunta el 26-J.

Wert i el dèficit

En clau més social, Homs ha defensat posar en marxa una estratègia per acabar amb les desigualtats a través de programes socials i, de passada, flexibilitzar els objectius de dèficit. El candidat de Convergència ha insistit en la necessitat de derogar la llei Wert i també la llei que regula les administracions locals, que ha comptat amb el rebuig pràcticament unànime del municipalisme català des que va ser aprovada.

Dins aquestes 15 propostes, Homs ha reclamat la rebaixa de l'IVA cultural i el pagament del "deute històric" de l'Estat envers Catalunya, capítol en el qual ha situat el fons de competitivitat i la disposició addicional tercera de l'Estatut.

Contra Colau pels aldarulls de Gràcia

L'exconseller de la Presidència ha carregat amb duresa contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i ha trobat inadmissible que demanés "proporcionalitat" als Mossos davant els aldarulls de les últimes setmanes a Gràcia. "Quan els Mossos no han estat proporcionals?", ha apuntat Homs, que observa un discurs de "mitja justificació" de la violència.

stats