Política 05/11/2018

Cospedal renuncia a la direcció del PP pels àudios de Villarejo però alerta que no deixarà l'escó

El PP assegura que deixar l'acta és una decisió "personal" i que no té res a veure "amb el partit"

Mariona Ferrer I Fornells / Sònia Trujillo Morera
4 min
Cospedal: "Els intents de dividir sempre es moren en l'escullera de la democràcia i la llei"

MadridPrimera renúncia de María Dolores de Cospedal arran dels àudios de Villarejo i després que Pablo Casado marqués distàncies amb la que va ser secretària general del PP fins al juliol del 2018. La diputada popular ha anunciat aquest dilluns a través d'un comunicat que dimitia com a membre del comitè executiu nacional, màxim òrgan de la direcció del PP, d'on era vocal des de la victòria de Pablo Casado per l'acord a què van arribar a les primàries. Amb tot, Cospedal ha decidit de moment mantenir l'escó al Congrés de Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha reafirmat aquest vespre després d'assistir a un acte amb el rei, Casado i la meitat del govern espanyol. En declaracions als mitjans a la sortida de la celebració del 20è aniversari de La Razón, ha assegurat que no renunciarà a l'acta del Congrés. "Ho he dit tres cops ja", li ha etzibat a un periodista. Preguntada per si el líder del PP li havia demanat que abandonés l'acta, Cospedal ha assegurat que "no" perquè, a parer seu, no té "res a ocultar" i sempre ha dit "la veritat", en al·lusió a la ministra de Justícia, Dolores Delgado.

Cospedal ha reiterat, com ja ha fet aquest matí al comunicat, que "només complia amb les seves tasques" com a secretària general del PP, que ha assegurat que consistien a "conèixer el que podia ocupar i preocupar" al seu partit i "intentar lluitar contra la corrupció".

Al comunicat, a més, ha assenyalat que ha pres la decisió "per evitar que els atacs que ha rebut els últims dies s'estenguin" al partit. A l'escrit torna a assegurar que "mai" ha "mentit" sobre la seva relació amb el comissari José Manuel Villarejo, avui en presó preventiva. Argumenta que s'hi va reunir perquè, com a secretària general del PP, pensava que la seva "obligació era tenir tota la informació possible sobre els fets que poguessin perjudicar" el partit. "Les manipulacions que s'estan fent de les cintes publicades miren d'oferir una imatge distorsionada de la realitat, són extractes editats que només miren de perjudicar i danyar la meva imatge personal, cosa que no vull que s'estengui al PP", conclou al comunicat.

Cospedal es va defensar dimarts passat als passadissos del Congrés, on va incidir que no havia mentit, a diferència de l'actual ministra de Justícia, Dolores Delgado. El mateix va fer la direcció del PP, tot i que Casado no s'hi va referir fins dijous i va evitar mullar-se del tot per l'ex secretària general. De manera molt inusual en la seva hiperactivitat mediàtica, no va valorar els àudios filtrats per 'Moncloa.com' durant gairebé quatre dies. Al PP fa dies que guarden silenci esperant que Cospedal faci el pas de renunciar a l'escó, però de moment s'ha quedat a mitges i ha renunciat només a la direcció, on de fet tenia un càrrec minoritari de vocal –lluny del de secretària general que va aconseguir el 2008 i que es va allargar fins al juliol de l'any passat, sota el mandat de Mariano Rajoy.

Nova tongada d'àudios

Cospedal, segons publica 'Moncloa.com', també va ordenar investigar "les activitats i la vida privada" del germà d'Alfredo Pérez Rubalcaba, que en aquell moment era ministre de l'Interior. La petició la va fer a través del seu marit, Ignacio López del Hierro, en una conversa gravada per Villarejo. Aquest li havia explicat a la número dos del PP que Alejandro Pérez Rubalcaba era "el punt feble que es pot utilitzar contra el ministre". Aquest "encàrrec puntual", igual que el relacionat amb Javier Arenas, s'havia de concretar amb un dossier pagat pel PP, segons va dir Ignacio López del Hierro al llavors adjunt al director operatiu de la Policia.

Un gest que "honora" Cospedal

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha evitat respondre si María Dolores de Cospedal deixaria l'escó que encara manté al Congrés de Diputats al·legant que era una decisió "personal" i que no tenia res a veure "amb el partit". Egea ha assegurat que la decisió de l'ex secretària general d'abandonar l'òrgan de màxima representació de la formació conservadora –el comitè de direcció– era un gest que "l'honora". I ha aprofitat l'avinentesa per demanar a l'executiu socialista que actuï amb la "mateixa rapidesa" en el cas de la ministra de Justícia, Dolores Delgado. A més, Egea ha assegurat que esperava que "ni Sánchez, ni Ábalos, ni Iglesias tinguin la barra de parlar d'aquest tema" mentre Delgado "continua al consell de ministres".

Preguntat pels periodistes sobre si creia que eren acceptables les pràctiques a què va recórrer Cospedal –l'any 2009–, Egea ha respost que no té "elements de judici" per abordar la qüestió i ha manifestat que es remetia "al seu comunicat". Egea també ha hagut de respondre sobre si era perjudicial o no per al PP que Cospedal mantingués l'acta de diputada al Congrés. El número dos de la formació conservadora no s'ha volgut mullar sobre la qüestió i ha assegurat que era una "decisió personal" i que no tenia res a veure "amb el partit".

Fonts del PP han manifestat que l'ex secretària general del partit ha anat aquest matí a la seu de la formació al carrer Génova de Madrid, ha comunicat la decisió a Pablo Casado i des de la formació han dit que l'acceptaven.

Ábalos: "El seu objectiu era obstruir la justícia"

Des del PSOE, el secretari d'organització del partit i també ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha celebrat la decisió de Cospedal –tot i que la considera un "gest menor"– i ha denunciat que l'objectiu de l'ex secretària general era "obstruir la justícia". Ábalos ha burxat en els problemes interns del PP i la seva relació amb la corrupció, però no ha volgut entrar a parlar de Delgado. "Em crida molt l'atenció que investigués el president del PP a Andalusia, Javier Arenas, i encara em crida més l'atenció que ho volgués fer barat. Gaire camaraderia no sembla que hi hagués en algú que ha de garantir la cohesió del partit. Si investigues els teus, què deus fer amb els dels altres partits?", s'ha preguntat.

stats