Jordi Sànchez a Carles Puigdemont un any i mig després: "L'exili és una presó tan dura com la que estem patint nosaltres"

Es retroben per videoconferència i fixen l'objectiu de portar al Congrés "l'esperit de l'1-O"

Jordi Sánchez, empresonat des del 16 d’octubre del 2017 en presó preventiva, ha pogut conversar aquest dilluns per primer cop, través d’una pantalla, amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, exiliat a Bèlgica. Més de cinc-cents dies després, doncs, la presó i exili s'han retrobat gràcies a la tecnologia i han pogut interactuar en directe durant mitja hora. Fins ara, l’excap de l’executiu exiliat a Waterloo i l'exlíder de l'ANC s'havien pogut comunicar a través de tercers o per escrit. "L'exili és una presó tan dura com la que estem patint la gent que som al Tribunal Suprem", ha dit Jordi Sànchez dirigint-se a Carles Puigdemont, ambdós visiblement emocionats de retrobar-se, de nou.

Les primeres paraules han sigut d'emoció i de reconeixement mutu. "Et vull veure pujant a la tribuna del Congrés de Diputats, adreçant-te com a home lliure que ets a tots els diputats i diputades, veient qui t'aguanta i la mirada i qui no [...]. A través teu em sentiré representat", ha afirmat l'expresident dirigint-se a Sànchez. La pantalla, a la seu de JxCat al carrer Jesús de Barcelona, estava dividida en dos, de manera que virtualment els dirigents estaven de costat. "Defensarem l'esperit de l'1 d'Octubre al Congrés de Diputats [...]. No ho dubtis, ho farem, convençuts que la solució a la demanda de l'autodeterminació no la guanyarem demà passat, però no deixarem de ser-hi fins que ho aconseguim", ha contestat Jordi Sànchez.

L'exlíder de l'ANC ha comparat la demanda del dret a l'autodeterminació amb el moviment dels insubmisos. "El servei militar obligatori va desaparèixer perquè hi va haver una sèrie de gent que es va mantenir fidel a uns valors i uns principis", ha dit, amb un paral·lelisme que ja va utilitzar  ahir en la roda de de premsa organitzada a l'Agència Catalana de Notícies. Ha insistit que la gent acudeixi a les urnes "sense por", tal com va fer l'1 d'Octubre, i sense el temor a un govern de la triple dreta. Puigdemont hi ha insistit: "El 28-A no és un plebiscit sobre Pedro Sánchez, sinó entre el 155 i l'1 d'Octubre".

Sànchez ha recordat que la passada campanya electoral, quan va ser número dos de JxCat a les eleccions al Parlament, la mateixa presó de Soto del Real el va sancionar a trenta dies sense poder sortir al patí de la presó per enviar un missatge de veu a través del telèfon en el míting central de JxCat.

Més enllà de la política, Puigdemont ha desitjat que, ben aviat, pugui tenir l'oportunitat de comentar-li a Sànchez qüestions més personals, com la conversa que va poder mantenir, ha explicat, amb el fill de l'exlíder de l'ANC, Oriol Sànchez, a Waterloo. Un desig correspost per Jordi Sànchez, que ha esperat que ben aviat puguin retrobar-se en persona i abraçar-se, ja sigui als carrers de Barcelona o en un altre lloc. "Els dos tenim fills, la nostra feina a Waterloo i a la presó és per la llibertat i també per un país més pròsper per a ells", ha conclòs el cap de llista de JxCat per Barcelona. Després de trenta minuts de rellotge, Jordi Sànchez ha acabat, de forma sobtada: "Em venen a buscar, em recorden que soc a la presó i em diuen que el temps que ens havien concedit s'ha acabat [...]. Seguirem treballant per a les nostres conviccions".

Condemna de la crema i afusellament del ninot que representa Puigdemont

Sànchez ha començat la seva intervenció condemnant la crema i l'afusellament en un poble andalús d'un ninot que representava l'expresident de la Generalitat. "Avui no és un dia especialment fàcil, hem vist imatges de violència i odi", ha dit l'exlíder de l'ANC per denunciar l'acte organitzat per una AMPA de Coripe. Els dirigents de JxCat ja van anunciar ahir que prendrien mesures i portarien a la Fiscalia la simulació de l'afusellament.

La Junta Electoral Central, seguint la dinàmica de l'última setmana, ha autoritzat el cap de llista de JxCat, Jordi Sànchez, a participar en un acte polític a partir de les 12 del migdia. Ahir també va oferir una roda de premsa organitzada per l’ACN l’exconseller Josep Rull, que encapçala la llista a Tarragona i  va intervenir en un míting a Reus. El primer va ser Jordi Turull, exconseller i cap de llista a Lleida, que va participar en un acte a la Seu d’Urgell.