Política 02/02/2016

El Govern "desitja" tenir ja un interlocutor a Madrid "el més allunyat possible" de Rajoy

Catalunya Sí que es Pot demana que ERC i CDC "no s'inhibeixin" de la formació de govern i facilitin un executiu de canvi

Oriol March
2 min
La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, en roda de premsa / ACN

BarcelonaLa consellera de la Presidència, Neus Munté, s'ha referit aquest dimarts en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu a la voluntat de Pedro Sánchez, líder del PSOE, de formar govern a l'Estat en cas que Mariano Rajoy no se'n surti. "La nostra principal obligació és governar, tirar endavant els objectius i els mandats democràtics. Desitgem que hi hagi un interlocutor amb qui parlar i traslladar aquests mandats que sentim a les nostres esquenes", ha indicat Munté, que malgrat tot ha indicat que "no espera grans coses" de possibles beneficis cap a Catalunya d'una hipotètica investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ens agradaria que [el proper president del govern espanyol] sigui el més allunyat possible de Mariano Rajoy. Que hi hagi el màxim de diàleg possible en contraposició als últims anys", ha assegurat la portaveu de l'executiu, que considera que cal iniciar aviat el "diàleg" amb l'Estat de cara a una legislatura decisiva a Catalunya. "Ens agradarà traslladar directament el proper president espanyol les nostres propostes", ha indicat la consellera. L'última reunió entre els inquilins de la Generalitat i de la Moncloa va ser el passat 30 de juliol del 2014, fa un any i mig.

"El president Carles Puigdemont, hi hagi qui hi hagi al govern espanyol, oferirà mà estesa com ja està fent en molts àmbits per explicar de primera mà què estem fent. No puc avançar esdeveniments", ha indicat Munté, que ha recordat les 21 mesures que va posar Artur Mas sobre la taula de Rajoy en aquella última cita a la Moncloa. "Ens agradarà explicar els passos que farem dins la legalitat", ha assenyalat la consellera.

CSQP demana els independentistes "no inhibir-se" del que passa a Madrid

Ara bé, per a Catalunya Sí que es Pot (ICV, EUiA i Podem) és "incomprensible" que els independentistes diguin que no volen el PP a la Moncloa però "s'inhibeixin" de la formació de govern. Així ho ha criticat el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, que ha reclamat a ERC i a Democràcia i Llibertat que "actuïn en conseqüència" i facilitin un executiu de canvi a l'Estat.

Coscubiela ha demanat així que els partits independentistes s'abstinguin i facilitin un acord entre Podem i PSOE. Amb tot, però, encara que l'aritmètica parlamentària prevegui aquest pacte, els vetos creuats entre tots els partits dificulten ara per ara qualsevol acord de governabilitat.

Al seu torn, la CUP, que no es va presentar a les eleccions del 20-D, ha admès que l'únic que els interessa és el futur govern espanyol "reconegui el dret a decidir i a l'autodeterminació" de Catalunya. Així ho ha dit el diputat de l'esquerra independentista Albert Botran.

stats