Política 06/11/2016

Iceta diu que reconèixer Catalunya com a nació no suposa cap risc per a la unitat d'Espanya

El primer secretari demana al PSOE que no "exclogui" els socialistes catalans del "pont de comandament" a Ferraz

Marc Toro
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en un moment del XIII congrés del partit

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha conclòs aquest diumenge el 13è congrés del PSC reivindicant un cop més la proposta federal del partit per resoldre el problema d'encaix entre Catalunya i Espanya –que ja no preveu el pla B de la via canadenca– i destacant que el partit defensi el reconeixement de Catalunya com a nació. En aquest sentit, ha enviat un missatge de tranquil·litat a la resta de l'Estat: "Catalunya vol ser reconeguda com a nació. Però en aquesta definició no hi ha cap mena de risc per a la unitat d'Espanya ni per a la fraternitat dels espanyols. […] No ens volem desentendre d'Espanya", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC tampoc es vol desentendre del PSOE. Iceta ha assegurat que el partit que lidera vol "compartir projecte" amb els socialistes espanyols, "construir-lo i estar al pont de comandament". "No ens agradaria que alguns, per activa o per passiva, ens deixessin de banda o ens excloguessin de la possibilitat de compartir un futur conjunt", ha dit, amb referència a les amenaces de trencament que arriben des de Ferraz. I ha conclòs: "Tenim ganes de negociar i dialogar. L'únic que no podrem acceptar es una porta tancada, una orella tapada".

El tercer missatge d'Iceta ha anat dirigit al partit mateix, que ha de fer un esforç per "ser cada dia més útil a la societat catalana", que "canvia de forma vertiginosa". "El projecte s'ha d'anar enriquint, hem d'anar revisant les nostres propostes i avançar en noves propostes transformadores". En aquest sentit, ha situat el PSC en una disjuntiva: "Un nou inici o la decadència i la inutilitat". "I volem un nou inici", ha deixat clar.

Per a Iceta, que ha tornat a convidar el partit a fer "autocrítica", en aquests "temps de canvis, el PSC ha de seguir oferint canvis i oferir-se com a eina de canvi". I, en aquest objectiu, ha afegit, els socialistes tenen "una gran escola: l'experiència i presència municipalista". La nova executiva del PSC, de fet, té un marcat accent municipal, un fet que té a veure sobretot amb l'esforç d'integració que ha hagut de fer el primer secretari per integrar Núria Parlon i els seus dirigents afins a la direcció.

Idoia Mendia: "Perquè torni el gran PSOE, necessitem el millor PSC"

La secretària general del PSE, Idoia Mendia, ha intervingut al congrés just abans que Iceta per fer una crida semblant a la que ja va fer fa dos dies la presidenta balear, Francina Armengol. "No concebo el futur del PSOE sense la mirada plural que sempre heu aportat des del socialisme a Catalunya", ha dit Mendia, que també ha demanat al PSOE que assumeixi la seva "diversitat" interna. "Ningú pot quedar fora del projecte socialista. No es pot ser socialista i excloent, no es pot ser socialista i sectari", ha afegit, contundent i entre grans aplaudiments.

La diputada d'Euskadi, que ha fet aixecar dels seients els delegats presents al plenari del conclave del PSC, ha continuat: "Hem de comptar amb vosaltres de veritat. […] Comencem un camí transcendental per a la nostra organització. Els socialistes de tot Espanya tenim la feina de definir el nostre lideratge i projecte per als pròxims anys". Una tasca que Mendia augura que serà intensa i que portarà a un "debat profund". "No sé com s'acabarà", ha arribat a dir, però ha deixat una cosa clara: "Els millors anys del PSOE han vingut sempre de la mà del PSC. Perquè torni el gran PSOE, necessitem el millor PSC".

stats