Política 18/12/2020

El Parlament activa el camí de l'amnistia sense els comuns i amb el rebuig del PSC

JxCat, ERC i la CUP aproven una proposta de resolució que reclama al Congrés una llei així

Quim Bertomeu
3 min
Pla general del ple del Parlament mig buit pel coronavirus

BarcelonaEl Parlament ha reclamat aquest divendres l'amnistia per als presos polítics, per als exiliats i per a tota la resta d'encausats en processos judicials vinculats amb el Procés. Ho ha fet aprovant una resolució de JxCat, ERC i la CUP que no té efectes jurídics. És, en resum, una declaració en què es reclama a les Corts espanyoles que aprovin una norma d'aquestes característiques que permeti exonerar tot els processats des de l'1 de gener del 2013. Així doncs, l'independentisme ha fet realitat un posicionament del Parlament a favor de l'amnistia, però el camí per aconseguir-la encara serà llarg i gens planer. Una prova d'això és que avui no han aconseguit sumar els comuns –s'han abstingut en gairebé tot el text sotmès a votació– i el PSC ho ha rebutjat frontalment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La partida definitiva es jugarà al Congrés de Diputats a partir del 15 de març, que és quan JxCat, ERC i la CUP s'han compromès a registrar una llei per, llavors sí, intentar que aquesta amnistia tingui tots els efectes. El debat d'aquest divendres al Parlament s'ha acabat convertint en un avançament de com podrien anar les coses a la cambra baixa d'aquí tres mesos i la principal conclusió és que, ara mateix, l'amnistia no té possibilitats de prosperar. Té tot el suport per part de l'independentisme, però els comuns tenen dubtes i ni el PSC, ni el PP ni Cs han donat cap símptoma de voler acceptar-la. Sense convèncer almenys els socialistes, l'operació serà impossible.

Des del ple del Parlament, l'independentisme ha evidenciat ser conscient dels obstacles que es plantegen. El discurs més cru ha sigut el del vicepresident primer del Parlament, Josep Costa: "Som perfectament conscients que no ens donaran l'amnistia". Tanmateix, per a JxCat el fet de reclamar-la és una estació més del camí per constatar que només amb "l'alliberament nacional" de Catalunya es podrà ajudar els represaliats. A la CUP tampoc són optimistes. La diputada Natàlia Sànchez ha promès que, malgrat tot acabi en res, "la lluita" continuarà.

ERC, en canvi, ha enfocat el discurs per una altre via. Per als republicans encara hi ha possibilitats que l'operació fructifiqui al Congrés. Ferran Civit ha intentat convèncer els comuns, el PSC, el PP i Cs que, quan arribi el dia, donin llum verda des de l'hemicicle de Madrid a una llei així. L'argument és que serà l'única manera de resoldre el conflicte polític. "Demanem empatia, valentia, amnistia i fer política. Res més", ha conclòs.

"És propaganda"

La resolució que avui s'ha aprovat al Parlament no reivindica cap altra mesura per alleugerir la situació dels presos i exiliats com podria ser l'indult o la reforma del delicte de sedició. Els comuns, els principals defensors de la reforma del Codi Penal per millorar la situació dels presos, han presentat esmenes al text per introduir aquests assumptes, però no hi ha hagut acord. Finalment els de Jéssica Albiach han donat algun suport puntual a fragments del text, però han criticat les maneres de fer dels grups independentistes. Per al diputat Lucas Ferro la iniciativa d'avui "és propaganda", perquè "no té efectes jurídics ni cap capacitat vinculant". Per als comuns, doncs, electoralisme pur en l'últim ple abans de les eleccions del 14 de febrer.

Si els comuns són crítics però no tanquen la porta a una llei d'amnistia, per al PSC, el PP i Cs la porta ni existeix. El socialista Ferran Pedret ha argumentat que les mesures de gràcia com aquesta tenen sentit en estats que fan el trànsit de la dictadura a la democràcia –com la llei d'amnistia espanyola del 78–, però no en "estats de dret moderns". No hi ha vist cap possibilitat de donar-hi suport ni aquí ni al Congrés. Per a populars i taronges ni tan sols hi ha marge per a un debat jurídic com el que ha intentat el PSC. Per a aquests dos partits tot plegat és "populista" i un element més de "crispació".

L'últim ple

Potser perquè es tractava de l'últim ple de la legislatura –diversos diputats han aprofitat el debat per acomiadar-se– o potser perquè la proposta de resolució no té cap efecte vinculant, el debat s'ha desenvolupat amb bon to i amb diverses proclames a favor del diàleg entre independentistes i no independentistes. Però, pel que s'ha vist aquest divendres al Parlament, aquest diàleg no sembla que pugui acostar l'amnistia.

stats