Política 28/01/2012

Desenes de milers de persones es manifesten a les capitals catalanes contra les retallades i l'increment de tarifes

Els organitzadors de la convocatòria barcelonina xifren l'assistència a la mobilització en 150.000 persones, mentre la Guàrdia Urbana ho rebaixa a 20.000. Milers de persones acudeixen a les protestes de Tarragona i Lleida i prop de mil a la de Girona

Ara / Acn
3 min
Arcadi Oliveres a la manifestació contra les retallades de Barcelona

BarcelonaMilers de persones s'han manifestat aquest tarda pels carrer de Barcelona, en un dia plujós, en protesta per la política de retallades del Govern. En dues convocatòries, les del Fòrum Social Català –sense banderes ni sigles– i de la plataforma Prou Retallades –amb el suport de CCOO, UGT, PSC, ICV-EUiA i ERC, entre d'altres–, i que s'han repetit a les quatre capitals catalanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La manifestació ha omplert els carrers de Barcelona des de la plaça de Catalunya i fins a la delegació de govern al llarg de tota la Via Laietana, tot i que els manifestants s'han distribuït de forma espaiada. Els organitzadors han xifrat l'assistència en 150.000 persones entre totes dues convocatòries. La Guàrdia Urbana els xifra en 20.000.

No a la dictadura, aturem les retallades, és el lema que encapçalava una marxa que ha volgut "reivindicar que els governants es posin mans a la feina perquè acabi el privilegi del sistema financer", va explicar a l'ACN el secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, aquesta setmana.

800 persones a Girona

La primera de les convocatòries de manifestació ha estat aquest migdia a Girona. Un total de 800 persones s'han mobilitzat per protestar contra el sistema financer i les polítiques d'ajustament de la Generalitat. Han denunciat que el Govern vol acabar amb l'Estat del Benestar, afavorint interessos privats i han demanat un model alternatiu al de les retallades per sortir de la crisi que vagi en contra del frau i l'evasió fiscal. La manifestació ha començat a la plaça de la Independència i ha tallat el trànsit a l'avinguda de Jaume I, fins arribar a la seu de la Generalitat a la capital gironina.

Milers de persones a Lleida

Unes 2.000 persones s'han manifestat aquesta tarda a Lleida convocades per la Plataforma 'Prou Retallades' que aplega organitzacions socials de diferents àmbits. Els assistents han denunciat la política de retallades del Govern qualificant-la "d'injusta i indiscriminada" perquè "perjudica fonamentalment les classes populars i suposa un atac a l'actual model d'estat del benestar". La manifestació, que també s'ha celebrat a la resta de capitals catalanes, ha arrencat a Lleida a dos quarts de sis de la plaça Ricard Viñes i ha finalitzat, sense incidents, davant la delegació del Govern a la capital del Segrià, on s'ha llegit el manifest.

2.000 a Tarragona

La protesta a Tarragona ha acabat davant del Monument dels Despullats, a la Rambla Nova, on havia començat amb la lectura del manifest per part del portaveu de la Plataforma Ciutadana pels Drets Públics, Antoni Peco. Finalment, més de 2.000 persones s'han sumat al que havia de ser una concertació. La gran afluència de gent ha fet canviar els plans i s'ha fet un petit recorregut al tram final de la Rambla durant una hora.

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego ha afirmat que les "polítiques de retallades només fan que destruir ocupació", el contrari que ell considera que actualment és primordial amb les dades de l'atur que es van conèixer aquest divendres. Gallego ha criticat els pressupostos de la Generalitat. Considera que ja n'hi ha "prou de retallades" i que cal buscar ingressos públics abordant la qüestió de l'economia submergida i de les grans fortunes. Considera que calen uns pressupostos a favor de la "reactivació econòmica" i que garanteixin uns serveis públics -salut, seguretat i educació- de qualitat.

Arcadi Oliveres ha assistit a la manifestació ha llegit el manifest final del Fòrum Social Català, que en els pròxims mesos tractarà temes que són "importants per la gent" com l'"alimentació, l'agricultura les finances, la tecnologia, la democràcia i la indignació de molts ciutadans". Oliveres ha dit que aquest fòrum acaba de començar i que han cregut oportú participar a la manifestació sota el lema que ha caracteritzat l'agrupació des dels seus inicis, que "un altre món és possible".

Gianni Orsini, portaveu del Fòrum Social Català, ha parlat del Fòrum Econòmic Mundial que s'està duent a terme aquests dies a Davos, a Suïssa. Ha criticat que en aquesta trobada només s'hi reuneixen gent del sector de la indústria i els governs. Diu que aquests líders reconeixen també que calen canvis. Però Orsini diu que des del fòrum no hi estan d'acord, ja que calen solucions amb "participació ciutadana" i on la ciutadania pugui decidir, "no només els rics i poderosos".

stats