Política 22/09/2019

Iceta assegura que "no es donen les condicions" per a una llei d'amnistia

El líder socialista reclama en una entrevista publicada a 'El Punt Avui' un avançament electoral perquè el Govern "està dividit, esgotat i desorientat"

Agències
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl líder del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que "no es donen les condicions" per a articular una possible llei d'amnistia que permetés sortir de la presó als presos polítics independentistes. En una entrevista a 'El Punt Avui', Iceta ha dit que els dirigents independentistes empresonats han de retre comptes: "L'amnistia no correspon amb el que ha passat: és l'oblit, és dir que no ha passat res perquè considerem que les lleis que hi havia en aquells moments no eren justes. I no es donen aquestes circumstàncies".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reacció del president de la Generalitat no s'ha fet esperar i en un piulada ha afirmat que és el govern espanyol el que "ha d'anar a eleccions després de mesos d'incapacitat per dialogar i buscar acords". A més, Torra ha recordat que després de les eleccions del 10-N viurà "la tercera legislatura espanyola com a president de Catalunya, dos presidents espanyols i una moció de censura".

Qui també ha respost ha estat la portaveu d'ERC a l'ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, que ha retret al líder del PSC que descarti l'amnistia pels presos. "Sorprèn que lideri el discurs de la confrontació. I lamento que el PSC s'allunyi cada vegada més de les posicions de Maragall i Pallach i s'assembli més a Borrell", ha criticat la republicana.

Iceta ha reiterat que Catalunya "no té dret a l'autodeterminació", ha advertit que el 155 s'hauria de tornar a aplicar "si es torna a trencar amb la Constitució" i ha apostat per un avançament electoral perquè "el Govern està dividit, esgotat i desorientat; ha fet fallida".

El líder socialista s'ha mostrat partidari d'articular mecanismes per evitar el bloqueig governamental i ha reconegut que entre el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podem, Pablo Iglesias, "no hi havia un nivell de confiança suficient" per articular un govern. "És millor començar per un nuviatge abans d'anar al casament", ha dit. Després d'assegurar que "objectivament no es pot dir que el PSOE no s'ha esforçat", Iceta ha atribuït la responsabilitat del fracàs a aquells que, sabent que no hi havia alternatives viables, van impedir que arrenqués la legislatura: PP, Cs i Unides Podem.

El futur govern, ha opinat Iceta, ha de ser "socialista i progressista, no de coalició, encapçalat per Sánchez, i s'han de crear les condicions perquè la coalició sigui possible més endavant". En la mateixa línia, ha reconegut que li hauria agradat que les converses després de les eleccions de l'abril "haguessin començat per un acord programàtic i, si les coses anaven bé, al cap d'un any fer la coalició".

Davant la possibilitat que el PSOE acabi arribant a acords amb Ciutadans, Iceta ha remarcat que "amb aquest [Albert] Rivera no, amb el que vol encapçalar un bloc de centredreta, amb el del 155 permanent, és impossible". Ha reiterat la seva aposta per "la negociació, el diàleg i el pacte" per desbloquejar la qüestió catalana i ha reconegut la necessitat d'"una política espanyola que afavoreixi la recerca d'una solució, perquè no ens en sortirem sols".

Així mateix, ha assenyalat que "és molt difícil trobar una solució i tenir una relació normal" amb el president català, Quim Torra, que manté posicions favorables "a la confrontació i a l'autodeterminació". "Mentre no tinguem una interlocució clara i una majoria àmplia que s'hagi decantat per una solució negociada no podem demanar la lluna en un cove", ha dit Iceta.

La coalició del PSC i els comuns a l'Ajuntament de Barcelona

Miquel Iceta s'ha referit també a la coalició que manté el PSC amb els comuns a l'Ajuntament de Barcelona, on les dues formacions són sòcies malgrat els seus "posicionaments polítics" confrontats. "Són temes sobre els quals el consistori no té decisió, i cada partit vota segons el seu plantejament polític. Si el plantejament polític que els comuns defensen a l'Ajuntament el defensessin en un govern d'Espanya, amb els socialistes seria insostenible. L'Ajuntament pot esquivar moltes qüestions que no són competència municipal, però el govern d'Espanya no pot mirar cap a un altre costat ", ha assenyalat.

stats