Política 05/03/2013

El PP es planteja abandonar la ponència de llei de consultes i no assistir a la cimera econòmica

ERC, PSC i ICV-EUiA creuen que la llei de consultes servirà com a eina democràtica pels ciutadans

R.tugas / A.mateo
3 min

BarcelonaEl portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, ha afirmat aquest dimarts que els populars estan estudiant deixar la ponència conjunta del ple sobre la llei de consultes, la qual ha qualificat de “pseudo-conjunta perquè s’ha creat entre el regim soviètic de CiU, ERC juntament amb PSC i la CUP i per tant és un insult que vulnera el significat de les ponències conjuntes”. Rodríguez, que ha considerat que s’estan “oblidant temes preocupants, com ara la crisi”, ha assegurat que abans durant aquesta setmana els PP a Catalunya decidirà si abandona o no a ponència que es celebrarà dimarts de la propera setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Santi Rodríguez també ha advertit que des del seu partit s'està valorant no assistir a la cimera econòmica del proper 16 de març que ha convocat el Govern si la voluntat no és parlar de les eines per sortir de la crisi. “Si el president Mas ens ha de dir que l’objectiu d’aquesta cimera és relaxar l’objectiu de dèficit i fer un front comú contra el govern espanyol, ens platejarem si val la pena que hi assistim”, ha assegurat. El portaveu adjunt també ha anunciat que els populars estan recopilant informació d’incompliments per part del Govern que estan directament relacionades amb l’àmbit econòmic.

CiU veu en la llei de consultes una oportunitat per decir la independència de Catalunya

El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha assegurat que el seu partit va amb “les cartes ben obertes” en la ponència sobre la llei de consultes i que s’admetran “totes les prorrogues que es demanin a fi que la llei serveixi com a instrument perquè els ciutadans de Catalunya decideixin el seu futur”.

Esquerra i socialistes creuen que la llei pot ajudar a donar veu als ciutadans

La portaveu d’ERC al Parlament, Marta Rovira, s’ha mostrat totalment a favor de la llei de consultes la qual considera que és “un instrument de radicalitat democràtica que va molt mes enllà de si ha de servir per convocar la consulta sobre el futur polític de Catalunya, sinó que serà una eina magnifica per preguntar-li als ciutadans sobre moltes qüestions polítiques”.

Per altra banda, el portaveu del PSC, Maurici Lucena, també ha valorat la llei de consultes la qual ha qualificat “d’instrument que ha de servir per l’aprofundiment democràtic per facilitat que els ciutadans puguin fer consultes més fàcilment”. Davant la pressa que han manifestat algunes formacions com ara CiU i ERC, Lucena ha assegurat que la “aquesta llei mereix que hi hagi tants debats com siguin necessaris, no podem anar amb presses”.

Iniciativa demana que es recuperi el projecte de l’anterior legislatura

La portaveu al Parlament de ICV-EUiA, Dolors Camats, ha celebrat que s’estigui tirant endavant la llei de consultes i coincidint amb el PSC ha qualificat la proposta de “molt important per desenvolupar l’Estatut i aprofundir democràticament". Camats ha demanat que no es permeti el dret a veto a les consultes d’iniciativa ciutadanes i que el text de la ponència comenci “a on ens vàrem quedar en l’anterior legislatura, canviant aquelles esmenes necessàries”. “No descartem aquesta llei com una eina per exercir el dret a decidir de tots els ciutadans en tota mena d’àmbits, nosaltres fa un any haguéssim fet una consulta al Baix Llobregat sobre Eurovegas”, ha conclòs.

C’s alerta del perill que suposaria una declaració independentista unilateral

El portaveu de C’s, Jordi Cañas, ha considerat que la nova proposta de llei de consultes “és un pretext perquè ERC es pugui sumar a la foto i tenir quartada per celebrar una consulta il·legal, que trenca l’estat de dret i atempta contra la democràcia real i no té en compte la participació ciutadana”. Cañas ha assegurat “la intenció final d’aquesta llei de consultes és declarar la independència unilateralment, de manera que el Govern portarà a Catalunya a una situació límit”.

La CUP encara no sap què votarà

El portaveu de la CUP, Quim Arrufat, ha anunciat que tot i que hi treballaran de “activament” encara tenen pendent discutir per assemblea si donaran suport o no a la llei de consultes perquè consideren que “la proposta és massa abstracte”.

stats