Política 22/12/2016

El nou impost als béns de luxe improductius supera el primer tràmit al Parlament

El nou tribut vol aplicar un recàrrec a les companyies que posin el cotxe, el iot, el pis i l'avió a nom de l'empresa. El PP és l'únic grup que s'oposa a aquest impost pactat per JxSí i la CUP

Ara / Aleix Moldes
2 min
El nou impost sobre els béns improductius gravarà els iots de luxe a nom de l’empresa.

BarcelonaAmb els vots en contra de tots els partits i l'abstenció de C's, el tribut als béns de luxe, que és la llei que crea l'impost sobre actius no productius de les persones jurídiques, ha superat aquest dijous al Parlament l'esmena a la totalitat presentada pel PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'impost sobre els béns improductius de les empreses és el més a prop que han estat Junts pel Sí i la CUP d'aconseguir un tribut específic sobre les grans fortunes. De fet, els 'cupaires' creuen que si es combina amb una pujada dels tipus de l'impost de patrimoni s'aconseguirà una eina similar a la que la diputació foral de Guipúscoa va establir a partir del 2013. El Govern afirma que amb aquest impost es perseguirà l'elusió fiscal que practiquen algunes empreses quan posen al seu nom pisos, iots, cotxes d'alta gamma i avions que només fan servei als propietaris.

El nou tribut gaudirà, doncs, d'un consens més ampli d'entrada. PSC i CSQP, que s'han oposat a la tramitació dels pressupostos i de la llei de mesures fiscals i financeres –on s'inclouen dos nous tributs més– veuen adient gravar els béns improductius. També és partidari de la tramitació del projecte Ciutadans, tot i que el partit taronja té molts dubtes que el disseny actual sigui efectiu. C's prefereix incidir en la lluita contra el frau fiscal a través de les inspeccions i fer aflorar tots aquests béns improductius de les empreses en l'impost de patrimoni dels seus propietaris.

Des del punt de vista de la CUP, l'aplicació d'aquest impost suposa un "bon punt de partida". El diputat de la CUP Benet Salellas, però, assegura que s'hauran de fer "moltes modificacions" perquè alguns tipus són “excessivament baixos”. Tanmateix, Salellas ha celebrat que aquest nou impost suposa un punt de partida en la lluita contra la concentració de la riquesa en poques mans i que no són en funció social a la riquesa. Salellas també ha assegurat que aquest impost està dissenyat de tal manera que el Tribunal Constitucional no el pugui suspendre.

Pel que fa a Junts pel Sí, la diputada Carmina Castellví ha defensat que és un bon pas en la direcció correcta per evitar que "qui més té" jugui a la "picaresca" per eludir el pagament de tributs.

Per la seva banda, el diputat del PP Santi Rodríguez s'ha dirigit al vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, per preguntar-li si "han calculat què deixaran d'ingressar d'impost de patrimoni", ja que els populars consideren que amb aquest nou impost als actius no productius els més beneficiats seran els més rics, perquè decidiran no pagar l’impost de patrimoni perquè "el gran invent” els permetrà pagar menys que fins ara. En la mateixa línia s'ha manifestat el diputat de C's Antonio Espinosa, que ha assegurat que els grans patrimonis no pagaran aquest impost.

PSC i CSQP han coincidit en el seu posicionament i han defensat que la via més fàcil és modificar l'IRPF i l'impost de successions i donacions. Joan Coscubiela, portaveu de CSQP, ha apuntat que darrere d'aquesta llei hi ha “l’objectiu ocult de netejar consciències”.

stats