Política 12/07/2016

El PP posarà car el grup al Congrés a la nova CDC

Hernando recorda que no compleixen els requisits del reglament però que s'està "estudiant". Els conservadors demanaran contrapartides polítiques per deixar-los diputats

Ferran Casas
2 min
El cap de files del nou PDC a Madrid, Francesc Homs

MadridLa nova Convergència no compleix els requisits legals per tenir grup propi al Congrés. Passa dels cinc escons, però ni supera el 5% estatal, ni el 15% en cadascuna de les demarcacions on es va presentar. Aquest últim requisit ha tingut en algunes legislatures, com a la passada, una lectura laxa i s’ha acabat fent la mitjana catalana –amb què sí que el superava– aprofitant el redactat ambigu del reglament. Ara el 13,9% dels vots a Catalunya tampoc ho permetria i CDC només supera a Lleida, i Girona se supera el 15% després dels resultats del 26-J.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d’aquesta situació, els sobiranistes necessiten que el PP i el PSOE facin els ulls grossos a la mesa del Congrés, on tindran majoria, i que també haurà de resoldre les peticions de les confluències de Podem per tenir grup, o recórrer al préstec de diputats per no acabar al grup mixt.

Si el PP o el PSOE els deixen diputats tindran grup, ja que si són 15 (els vuit convergents més set de préstec) els topalls de percentatge desapareixen. La formació de Mariano Rajoy està disposada a fer-ho, però no de franc. De manera discreta, alguns diputats convergents ja han temptejat el terreny amb populars i socialistes, i el cap de files Francesc Homs també ho farà quan es reuneixi amb el president en funcions aquesta setmana.

Fonts populars expliquen que “l’independentisme declarat” de la nova CDC ho complica encara més i que si el préstec s’acabés produint (un cop constituït el grup parlamentari els diputats tornarien al PP) hauria de ser amb “contrapartides en temes com els pressupostos” o ajudar el PP en les lleis de tipus econòmic o per controlar la mesa del Congrés.

Aquest dimarts, en la valoració de l'entrevista entre Rajoy i Rivera, el portaveu del PP Rafael Hernando ha estat preguntat pel tema i ha recordat que els nacionalistes "no compleixen els requisits que estableix el reglament" però que l'assumpte s'està "estudiant". Ha afirmat que l'interès "és preservar la pluralitat" però que el reglament "té limitacions", tot evidenciant que la negociació està oberta.

En la darrera legislatura el PSOE va deixar dos senadors a CDC i dos a ERC per tenir grup a la cambra alta. Ara, als convergents, amb quatre actes, els n'haurien de deixar sis i donen el grup per perdut, i als republicans, amb dotze, ja no els caldrà cap préstec per constituir-lo. El préstec que va fer el PSOE els va costar dures crítiques del PP. Els socialistes no semblen ara disposats a fer el mateix gest al Congrés per socórrer CDC.

Tenir grup parlamentari dóna veu a tots els debats, quotes de presentació d’iniciatives i presència en totes les comissions a més de l’abundant subvenció pel 'mailing', assessors a sou del Congrés, cotxe oficial i una assignació extra de 28.000 euros al mes. La cambra es constitueix el dia 19 i després hi haurà cinc dies per constituir els grups parlamentaris. Si la mesa no fa els ulls grossos o aconsegueix el préstec de diputats, CDC tindria una darrera sortida: demanar a ERC o al PNB compartir grup parlamentari i partir-se les intervencions.

stats