Política 12/08/2020

Els lletrats del Parlament tanquen files amb Muro davant les crítiques de Torra

Envien una carta a la mesa en què recorden que està obligat a complir les ordres del TC

Ara
2 min
Roger Torrent, Josep Costa i Xavier Muro

BarcelonaEl pols entre els lletrats del Parlament i el president de la Generalitat continua. Després que el cap de l'executiu català, Quim Torra, demanés al president del Parlament, Roger Torrent, el cessament del secretari general de la cambra, Xavier Muro, per la seva negativa a publicar íntegrament al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) les resolucions sobre la monarquia aprovades pel ple divendres passat, aquest dimecres tots els lletrats del Parlament han fet pública una carta de suport a Muro en què en destaquen "la independència i professionalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'escrit que han fet arribar a la mesa, la junta de lletrats recorda que el Tribunal Constitucional ha imposat personalment en la figura del secretari general el "deure de complir les seves resolucions i no realitzar actes jurídics o materials" que contradiguin el Tribunal, advertint-lo de la possibilitat d'incórrer en responsabilitat penals si incompleix aquesta directriu. Per això, i tenint en compte que entre les responsabilitats que té atribuïdes el secretari general hi ha ordenar la publicació de les resolucions parlamentàries, defensen que Muro optés per publicar les resolucions al BOPC mutilant-ne els apartats que podien contravenir el TC.

Els lletrats assenyalen, a més, que els serveis jurídics del Parlament formen part de l'administració i estan integrats per funcionaris públics "que actuen amb independència de criteri i amb objectivitat", així com ajustant-se a la legalitat "i el que determinin les resolucions judicials que els afectin". Per tot plegat, expressen el seu "ple suport" a l'actuació duta a terme per Muro, que consideren que "ha estat desenvolupada amb total independència i professionalitat". A banda del mateix Muro, firmen la carta el lletrat major del Parlament, Joan Ridao, i els lletrats Ferran Domínguez, Clara Marsan, Miquel Lluís Palomares, Antoni Bayona, Esther Andreu, Mercè Arderiu i Anna Casas.

Amb aquest posicionament unànime, els lletrats de la cambra catalana surten al pas de les crítiques rebudes en els últims dies per part del grup de JxCat i del president de la Generalitat, que han reclamat el cessament del secretari general. El motiu? Que el BOPC publiqués les resolucions sobre la monarquia aprovades divendres però eliminant-ne els apartats més controvertits com, per exemple, la reprovació de Felip VI o l'afirmació que la monarquia borbònica "ha estat i és un pilar cabdal de la persecució dels drets del poble català i contra la construcció de la República Catalana, com va quedar demostrat amb l'aval de Felip VI a la repressió" de l'1-O.

La posició dels lletrats –que ja van advertir divendres que no publicarien senceres les resolucions si contravenien el TC– ha provocat l'enèsim xoc entre JxCat i ERC a la cambra catalana, amb el grup del president Torra pressionant Roger Torrent i els republicans acusant-los de posar en la diana els funcionaris.

stats