COMITÈ FEDERAL
Política 15/02/2020

Sánchez promet al PSOE que el diàleg amb Catalunya no anirà en detriment d'altres comunitats

Rep l'aval dels 'barons' per tirar endavant el diàleg amb ERC per als pressupostos

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la intervenció davant del comitè federal socialista.

MadridPedro Sánchez afronta un moment dolç al capdavant del PSOE. L'única pedra a la sabata són les crítiques al diàleg amb la Generalitat d'alguns barons socialistes, que el president espanyol ha volgut aplacar aquest dissabte durant la reunió del comitè federal a Ferraz. Durant la seva intervenció inicial, en obert, Sánchez ha promès que la recerca de solucions "viables" per a Catalunya no anirà en detriment de les ajudes a d'altres comunitats. "L'atenció al problema no es farà en perjudici d'altres necessitats territorials", ha dit citant la necessitat de modernitzar el tren a Extremadura –on el seu president, Guillermo Fernández Vara, ha criticat durament la reforma del Codi Penal per rebaixar el delicte de sedició–, lluitar contra la despoblació a les Castelles o salvar el Mar Menor a Múrcia. "Aquí no sobra ningú, ni cap llengua, ni cap cultura", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El comitè federal ha estat plàcid, sense cap debat acalorat. Els pesos pesants del partit ni s'han esperat a que acabés una reunió que només ha tingut les crítiques a l'entrada del president manxec, Emiliano García-Page, però molt més descafeïnades del que és habitual. Les baronies han avalat així el diàleg amb ERC per als pressupostos generals de l'Estat, un diàleg que Sánchez preveu llarg. Enfront "la dècada del fracàs" del PP amb Catalunya, el líder socialista ha anunciat una "dècada de diàleg social i territorial". L'esperança del PSOE és que el nou acord que surti de la taula de diàleg amb la Generalitat, tingui un suport tan ampli com el que va rebre l'Estatut el 1979, de gairebé un 90% dels catalans.

Diàleg amb Casado

El president espanyol ha carregat durament contra l'estratègia del PP, però alhora ha tornat a estendre la mà al líder de l'oposició, Pablo Casado, perquè se sumi al diàleg "social i territorial". Sánchez l'ha citat dilluns vinent al Palau de la Moncloa per parlar de temes d'Estat per als quals necessita els conservadors. Durant la seva intervenció, el líder socialista ha animat a superar la "dialèctica estèril" entre els que "dibuixen Espanya com una potència despiadada i repressora" i els que "tenen una visió uniforme que acaba a la M-50" de Madrid. En aquest sentit, ha esperonat el seu partit a avançar per "superar una dècada perduda".

Sánchez ha atribuït a dues raons l'estratègia e la la "crispació" que practiquen els populars. Per una banda, el "temperament" del PP sempre que perd unes eleccions i no té el poder. I per una altra, una raó de "càlcul" perquè davant del veto conservador a mesures socials prefereixen carregar amb "polèmiques fugaces" que generen un "ambient irrespirable". En aquest sentit, ha demanat al seu partit que no es deixi endur per aquesta "crispació". "Si no caiem en el seu joc, guanyem. Per això us demano: no ens distraiem. Els regalem tot el bullici, tots els crits, tota la bronca, tota la crispació", ha conclòs.

Poques crítiques dels 'barons' socialistes

Sánchez ha obtingut el beneplàcit de la majoria del comitè federal. "Crítiques a què?", es preguntava l'expresidenta andalusa, Susana Díaz, a l'arribada a Ferraz. Vara ha optat directament per no assistir al comitè federal; el president manxec, Emiliano García-Page, ha evitat paraules gruixudes com les de les últimes setmanes –ha advertit que "no es poden posar en qüestió els paràmetres constitucionals"–; i el president de l'Aragó, Javier Lambán, ha marxat just després del discurs de Sánchez sense fer ni una declaració. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha insistit que "l'únic camí és el diàleg" i que seran "perseverants" tot i saber que "no és fàcil".

Pel que fa les eleccions anticipades a Catalunya, que encara no tenen data, Sánchez ha defensat que Iceta serà el millor candidat. "Estic convençut que és el president que necessita Catalunya", ha dit defensat la seva "intel·ligència" i "compromís social" del primer secretari del PSC però sobretot la lluita pel "reencontre amb Catalunya".

stats