Política 13/11/2017

Puigdemont assegura que una solució diferent a la independència "sempre és possible"

En una entrevista a 'Le Soir', el president diu que no vol ser el candidat "d'un partit polític", només d'una llista "transversal"

Ara
2 min
Carles Puigdemont: “Hem de mirar que el que aconseguim l’1-O no ho perdem després l’endemà”

BarcelonaEl president Carles Puigdemont ha assegurat en una entrevista a 'Le Soir' que estaria "disposat" a "acceptar la realitat d'una altra relació amb Espanya" més enllà de la independència. "Sempre és possible! Jo, que soc independentista de tota la vida, he treballat durant trenta anys per obtenir un altre ancoratge de Catalunya a Espanya!", va insistir: "S'ha fet molta feina sobre això, però l'arribada al poder del senyor Aznar va aturar aquesta via".

Candidat del PDECat?

Puigdemont també ha afirmat a l'entrevista que no vol "ser candidat d'un partit polític". "Vaig dir que estaria disposat a ser candidat si hi hagués unitat, transversalitat", ha afirmat. "Hi havia la possibilitat de presentar-me amb un grup de votants, amb el suport d'un 1,5% de l'electorat. Em vaig posar a disposició d'aquesta plataforma, si hi hagués hagut la voluntat de diferents partits polítics d'unir-s'hi", ha afegit. "Només seré un candidat si hi ha una concentració, i només amb el propòsit de bloquejar l'article 155 i frustrar el declivi democràtic causat per l'estat espanyol", ha assegurat el president: "No veig la possibilitat de ser un candidat partidista".

Puigdemont va fer aquestes declaracions divendres, però s'han publicat avui al diari belga, i la decisió dels partits independentistes d'anar en llistes separades va venir després, un cop constatat el 'no' d'ERC a una llista unitària i després de la visita d'Artur Mas i Marta Pascal al president a Brussel·les.

Tot i que l'escenari que es dibuixa per al 21-D és el de tres llistes independentistes -el PDECat, ERC i la CUP-, els partits volen bastir candidatures que vagin més enllà de les seves sigles. Pel que fa al PDECat -que volia una candidatura unitària encara que fos només amb ERC- explora bastir una llista del president que buscarà integrar el màxim nombre de personalitats de la societat civil, per adquirir la "màxima transversalitat", i també canviarà el nom de la coalició, registrada com a PDECat-Pacte Democràtic.

ARANWS20171112_0158La CUP aprova presentar-se el 21-D en solitari

Detalls de l'última reunió secreta amb Rajoy

Puigdemont també explica a 'Le Soir' detalls de l'última reunió que va tenir amb Rajoy, que va ser secreta. "Al mes de gener em vaig veure amb el president Rajoy i li vaig dir que estàvem disposats a parlar de tot", diu. "Les respostes van ser negatives a tot", afegeix, i es pregunta: "El PP, que representa menys del 10% dels vots a Catalunya, té més drets que nosaltres per decidir sobre el futur dels catalans? No, ja li responc", assegura.

A l'entrevista, Puigdemont enumera tots els punts en què va oferir negociació a Rajoy. "Sobre la data del referèndum, sobre la pregunta, sobre una qüestió alternativa entre la independència i un autogovern màxim de poders, sobre la majoria necessària per adoptar la decisió... Fins i tot estava disposat a acceptar que, durant el període d'una generació, tornéssim a fer la pregunta del referèndum cada tres anys. Les respostes van ser negatives a tot", explica el president.

Puigdemont també valora el procés que va seguir el seu govern. "És evident que el 6 i 7 de setembre no va ser el millor ple del Parlament català, però era el nostre últim recurs", afirma.

stats