Política 13/06/2013

Querella criminal contra Santi Vila per prevaricació i malversació

Oriol March
2 min
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, de CDC, abans d'entrar al consell executiu.

Barcelona.La CUP de Figueres va presentar dilluns davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una querella criminal contra l'exalcalde de la ciutat i conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, de CDC, per presumpta malversació de fons públics i prevaricació. El contingut de la querella va ser explicat ahir pel regidor de l'esquerra independentista Joan Font i té a veure amb un conveni firmat amb la Fundació Privada Miquel -vinculada a l'empresa Miquel Alimentació- per la posada en marxa de l'Escola d'Hostaleria de l'Alt Empordà. "Com a mínim, les condicions que envolten el cas són sospitoses", expliquen a l'ARA fonts jurídiques pròximes a la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit busca que el TSJC obri una investigació a Vila -que és aforat- sobre els convenis que van propiciar la posada en marxa de l'Escola d'Hostaleria i que, segons el partit, no comptaven amb el vistiplau dels alts funcionaris del consistori.

"Ni el secretari de l'Ajuntament, ni l'interventor, ni el cap de contractació van emetre informes favorables sobre l'assumpte", assenyalen fonts jurídiques. L'entorn del conseller va assenyalar que no faria cap consideració sobre el cas i que tot el procediment s'havia fet "segons la legalitat" i gràcies al suport del ple de l'Ajuntament de Figueres.

Tres modificacions

Segons va explicar Joan Font, regidor de la CUP a Figueres, el conveni de l'Escola d'Hostaleria s'ha rubricat en tres ocasions. En la primera, l'any 2006 -amb el PSC governant l'Ajuntament- s'establia la donació sense cost a la Fundació Privada Miquel dels terrenys en els quals s'ubicaria el centre. Els informes tècnics van confirmar la "impossibilitat" de tirar endavant l'acord "en aquests termes", per la qual cosa es va firmar un segon document l'any 2008, que preveia la cessió de l'espai per als pròxims cinquanta anys.

Segons la CUP, el cost de la posada en marxa -"sense concurs públic", remarquen a la formació"- del centre corresponia inicialment a la Fundació Privada Miquel, però en un tercer conveni, l'any 2010, el pressupost va passar d'1,9 milions a 2,8 amb una aportació de l'Ajuntament de Figueres de 800.000 euros. La Diputació de Girona, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i la Cambra de Comerç de Girona van fer aportacions de 540.000 euros. "Per tant, la fundació de Miquel Alimentació va tancar l'operació gairebé a cost zero", argumenten a la CUP.

L'Ajuntament de Figueres, mitjançant un comunicat remès als mitjans, va considerar que la querella de l'esquerra independentista és un acte de "mala fe" amb l'únic objectiu d'atacar "l'honorabilitat" del conseller Vila i generar "dubtes" sobre la seva honestedat.

stats