Política 15/12/2016

Puigdemont manté la cimera pel referèndum tot i el TC: "Votarem, debatrem i ens reunirem"

El president de la Generalitat s'ha reunit amb la presidenta balear, Francina Armengol

Gerard Pruna
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta balear, Francina Armengol

BarcelonaRumb ferm cap al referèndum. Aquesta ha estat la reacció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre el pla aprovat per Junts pel Sí i la CUP al Parlament sobre el full de ruta sobiranista. En una compareixença al Palau de la Generalitat després de reunir-se amb la presidenta balear, Francina Armengol, Puigdemont ha afirmat que "el full de ruta que el poble de Catalunya i el Parlament han encarregat es manté".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, ha afirmat que és vigent la convocatòria de la mesa d'entitats i partits el 23 de desembre per parlar del referèndum, amb independència del que pugui dir el TC. Per això, davant el "populisme constitucional" que, ha afirmat, diu que els catalans no poden votar, debatre o reunir-nos, ha afirmat: "Votarem, debatrem i ens reunirem".

El president de la Generalitat també s'ha referit a la declaració de demà de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i ha subratllat el seu suport a Forcadell perquè el judici no és a una persona, "sinó a una institució que representa la voluntat del poble de Catalunya".

Fonts properes al president han explicat que Puigdemont serà al Parlament a primera hora del matí i formarà part de la comitiva que acompanyarà Forcadell a les portes del TSJC, tot i que en el cas del president català només l'acompanyarà un tros i marxarà abans d'arribar a l'entrada del tribunal.

La d'avui és la segona reunió que mantenen els dos presidents després que el 20 de maig es veiessin a Palma per formalitzar el reingrés de les Balears a l'Institut Ramon Llull (IRL) amb l'objectiu de "promoure la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura dels dos territoris de manera conjunta". Armengol ha celebrat la feina comuna entre els dos governs i la normalitat institucional que s'ha recuperat després que anteriors governs balears "haguessin decidit fugir" de l'IRL.

La conferència de presidents i el model de finançament

La trobada entre els dos presidents ha estat marcada també per la convocatòria al gener d'una conferència de presidents per abordar el sistema de finançament. Armengol ha assegurat que li encantaria que Puigdemont assistís a la trobada, però ha dit que respecta la seva decisió de no fer-ho.

Una decisió que, un cop més, el president de la Generalitat ha argumentat aquest dijous al·legant que moltes de les 46 peticions que li va traslladar a Mariano Rajoy quan es van reunir són conseqüència d'incompliments d'acords adoptats en fòrums d'aquest tipus. "Què ens estan dient? Que hi hem d'anar per acumular més incompliments per part de l'Estat?", ha preguntat.

Tanmateix, Puigdemont ha assegurat que el Govern "no renunciarà a cap dels euros que pertoquen als ciutadans de Catalunya". De fet, com avui han tornat a explicar tots dos presidents, equips dels dos executius coordinats per Guillem López Casasnovas treballen des de fa temps en aquesta línia.

stats