Política 30/11/2017

Sindicats i entitats denuncien amb un memorial de greuges el 155

Adverteixen de la “incertesa” sobre els pagaments pendents i l’aturada de projectes

Núria Orriols
3 min
Sindicats i entitats denuncien el memorial de greuges pel 155

BarcelonaEntitats socials, culturals i sindicats han denunciat aquest dijous els efectes de l’article 155 i han enumerat un memorial de greuges i conseqüències que s'estan produint arran de la intervenció de la Generalitat. “Avui volem fer visible el que implica el 155”, ha dit el portaveu d’Òmnium, Marcel Mauri, que ha avisat que bona part dels efectes de l'aplicació del polèmic article es notaran al llarg del 2018. Alhora ha denunciat la “indefensió” de l’administració pública davant el govern espanyol, que s’ha agafat com un “xec en blanc” l’aplicació del 155. Ha remarcat que diversos constitucionalistes han afirmat que la interpretació que han fet des de Madrid no és constitucional i que és “il·legítima”. “El 155 no només afecta les institucions sinó les entitats i tota la ciutadania, pensi el que pensi”, ha dit. De fet, avui també Podem ha recorregut l’acord del Senat al Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l’acte, a la seu d’Òmnium, s’hi han aplegat representants de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, del sindicat del món educatiu USTEC i de la Confederació de Desenvolupament Pau i Drets Humans i de ServidorsCat, una nova plataforma de servidors públics que s’han organitzat per fer un inventari dels efectes del 155. Totes han coincidit en la “incertesa” que provoca l’aturada del pressupost -que han recordat que no està ni prorrogat- i el risc econòmic de moltes entitats arran de l’aturada de les subvencions; uns diners, remarquen, que moltes associacions ja havien avançat l’any anterior. Així, han demanat que el 155 es retiri com més aviat millor després de la formació del govern fruit de les eleccions del 21-D.

Sense possibilitat de defensar en els litigis

Yolanda Hernández, de ServidorsCat, ha assegurat que ara a la Generalitat hi “mana el PP” -sense haver guanyat les eleccions- i ha enumerat els problemes interns amb què s’han trobat: s’han aturat els projectes de llei amb què s’estava treballant i “costarà molt de recuperar-los” en la pròxima legislatura; l’aturada de l’acció exterior i la possibilitats que les persones que treballaven a les delegacions acabin a l’atur; la paralització de projectes sobretot culturals, a més de la desaparició del conflicte competencial; és a dir, la Generalitat no té la possibilitat de reclamar les seves competències des del punt de vista legal. També ha explicat que, tot i que no hi ha una ordre explícita des de Madrid, els departaments fan informes resum en castellà quan els han de remetre al ministeri “perquè ho puguin entendre”.

"Incertesa" en els projectes

Ramon Font, de la USTEC, ha denunciat la voluntat del ministeri d’acabar amb el sistema d’immersió lingüística i l’ombra de dubte que s’ha situat sobre els mestres des de l’1-O, i ha recordat que n’hi ha que han sigut denunciats per parlar a classe sobre el que va passar l’1 d’octubre. Àlex Casanovas, de l'Associació d'Actors i Directors, ha denunciat la "incertesa" i "inseguretat" de molts projectes i ha explicat que moltes entitats no saben si podran sostenir-se econòmicament sense les subvencions, ja que són diners que esperaven i que ja havien avançat prèviament. Així, ha demanat que després dels comicis s'acabi al més aviat possible la intervenció de l'autogovern i també de les finances de la Generalitat. Tono Albareda, de la Confederació de Desenvolupament Pau i Drets Humans, ha dit que hi ha fins a deu milions d'euros pendents de saber si s'acabaran cobrant abans de final d'any que van destinats a projectes socials.

stats