Política 11/06/2018

Domènech demana a Torra "voluntat real d'arribar a acords" amb Sánchez i proposa una taula de diàleg a Catalunya

El Govern veu marge per negociar els pressupostos amb els comuns

Núria Orriols / Ot Serra
5 min
Torra segueix amb Xavier Domènech la ronda de contactes amb l'oposició

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, continua aquest dilluns amb la seva ronda de trobades amb els líders dels partits de l'oposició. El primer a visitar el Palau de la Generalitat ha sigut Xavier Domènech, el cap de files de Catalunya en Comú - Podem, que ha demanat a Torra que es reuneixi amb Pedro Sánchez "amb voluntat d'arribar a acords". "Per abordar el diàleg sense condicions prèvies s'ha de poder parlar de tot i s'ha de seure amb voluntat real d'arribar a acords", ha assenyalat el líder dels comuns en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, la portaveu de Govern, Elsa Artadi, ha explicat que l'equip de Palau i La Moncloa ja preparen la trobada entre els dos presidents i que Torra hi acudirà amb la "voluntat de negociar". "Altra cosa no tindria sentit", ha dit Artadi.

Domènech no ha concretat a quin acord creu que podrien arribar Sánchez i Torra, però s'ha mostrat partidari d'incloure-hi el dret a decidir. Preguntat sobre l'autodeterminació, l'element que allunya el PSOE i els independentistes, Domènech ha assegurat que la proposta dels comuns és que el "nou estatus polític de Catalunya" reconegui la seva "personalitat nacional". Tanmateix, ha apuntat que hi ha "qüestions prèvies" a tractar com la recuperació de les institucions i la situació dels presos.

Una taula de diàleg intern

El cap de files de CatComú ha posat sobre la taula també la creació d'una taula de diàleg intern a Catalunya que reculli l'experiència de l'Espai Democràcia i Convivència, que integren entitats i sindicats, per anar amb una posició més "forta" a dialogar amb el govern espanyol. L'objectiu és arribar a "consensos de país", ha indicat Domènech.

Artadi s'ha mostrat favorable a una taula de diàleg i la formació de consensos a Catalunya però ha recordat que el referèndum és un "acord ampli" de país. En la seva compareixença de premsa després de la reunió, ha recordat que dues de les meses amb més consens fins ara han estat el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i el Pacte Nacional pel Referèndum. Ara bé, ha dit que la proposta de Domènech s'ha d'"encaixar" amb la que ja va fer el president del Parlament, Roger Torrent, després de l'empresonament dels consellers el 23 de març.

Artadi també ha rebutjat la reforma constitucional proposada per la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, aquest cap de setmana, retreient-li no haver concretat "ni objectius ni terminis". "Estem escoltant molta polifonia" de declaracions, ha dit la portaveu. De la mateixa manera, Domènech ha dit que iniciar un debat sobre un canvi a la Constitució suposaria quedar-se "atrapat" en una via de solució que arribaria d'aquí a molts anys. Segons la seva opinió, hi ha "vies plurals" per buscar el reconeixement d'un nou estatus com la reforma de lleis orgàniques com la de referèndums, del poder judicial o de finançament.

El Govern vol negociar els pressupostos amb els comuns

La portaveu Artadi, que ha titllat de "fluïda" i "cordial" la trobada, ha assegurat que els comuns són un possible "aliat" per aprovar els pressupostos. Com també la CUP -ha afegit-. El Govern creu que pot presentar el projecte de comptes del 2019 aquesta tardor i que és possible trobar les majories al ple del Parlament per aprovar-los.

Sobre aquesta qüestió, Domènech ha "estès la mà" al Govern de Torra però ha avisat que cal "revertir les retallades des del 2010" i que hi ha "qüestions bàsiques que el nou Govern ha de fer des del dia d'avui". "S'ha de parar la subhasta d'edificis de la Generalitat i negociar amb entitats i ajuntaments per veure quin ús se n'ha de fer", ha afegit. També ha demanat que l'executiu assumeixi el cost de finançar les escoles bressol.

En tot cas, sobre aquestes peticions, Artadi ha dit que el Govern ha d'estudiar quin marge pressupostari té i sobre la subhasta d'edficis ha aclarit que no es tracta d'habitatge públic. Ha dit que són immobles que provenen d'herències i que la direcció general de Patrimoni subhasta aquells que no es poden utilitzar per al parc públic d'habitatge.

A la trobada també s'ha compartit la voluntat de recuperar les lleis suspeses pel TC, com la de la pobresa energètica. "Cal aplicar-les, també", ha puntualitzat, però, el cap de files dels comuns en roda de premsa. En aquest sentit, ha recordat que en la llei 24/2015 "tota la part de pobresa energètica no està suspesa i tampoc està desenvolupada".

Propera trobada amb Ada Colau i Pablo Iglesias

D'altra banda, en la reunió amb Domènech, també s'ha abordat una propera trobada entre el president de la Generalitat i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i s'ha posat sobre la taula una reunió amb el líder de Podem, Pablo Iglesias.

Sobre les declaracions del ministre d'Exteriors, Josep Borrell, que ha dit que Catalunya està a punt d'un "enfrontament civil", Artadi ha recomenat al dirigent del PSOE que visiti més Catalunya. "Vol donar una imatge que no té res a veure amb la realitat", ha assegurat, "espero que matisi perquè el que ha dit és mentida", ha afegit.

L'acostament de presos

Pel que fa als presos polítics, Artadi ha reiterat que el Govern no en demana l'acostament sinó l'alliberament, ja que altra cosa seria "reconèixer una culpa inexistent". Tot i això, ha dit que està en mans d'Institucions Penitenciàries (ministeri de l'Interior) actuar perquè es produeixi aquest acostament, malgrat que el govern del PSOE se n'expulsi de moment la responsabilitat.

Reunió amb el PP i la CUP a la tarda

La ronda de contactes va començar divendres amb el cap de files del PSC, Miquel Iceta, i avui continua amb el president del grup parlamentari dels comuns, Xavier Domènech; el cap de files de la CUP, Carles Riera; i, a última hora de la tarda, el líder del PP, Xavier García Albiol. La líder de l'oposició, Inés Arrimadas, va rebutjar trobar-se amb Torra per la pancarta que hi ha a la façana del Palau de la Generalitat que reclama la llibertat dels presos i exiliats.

Així com el PSC s'erigeix com a clau de volta en la relació entre la Generalitat i Madrid ara que governa Espanya el PSOE, els comuns són un dels aliats que busca l'independentisme en aquest mandat. Sobretot ara que la CUP s'ha declarat "oposició" per la deriva "autonomista" –en paraules dels cupaires– de JxCat i ERC.

Els de Domènech, però, fins ara s'han mostrat reticents a donar suport al Govern i només s'han alineat amb JxCat i ERC per anar en contra del 155 i reclamar la llibertat dels presos polítics. Es van oposar a la investidura del president Torra i tampoc estaven d'acord a investir Carles Puigdemont ni cap candidat de la llista de l'expresident.

stats