Política 21/05/2014

Urtasun nega que a Catalunya es fomenti l'odi i respon a Cospedal que el debat és "pausat i tranquil"

ICV-EUiA desgrana el seu pla de rescat social per lluitar contra la pobresa i les desigualtats

Acn
3 min

BarcelonaEl cap de llista d'ICV-EUiA a les europees, Ernest Urtasun, ha respost aquest dimecres a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que va acusar Mas i els partits proconsulta d'estar sembrant l'odi a Catalunya. "El debat sobre el futur de Catalunya és pausat, tranquil i on cadascú defensa la seva posició. Evidentment per nosaltres és inqüestionable que ha de passar per la celebració d'una consulta. Jo defugiria d'aquest tipus de reflexions la veritat", ha afirmat Urtasun al Fòrum Europa. En l'acte, ICV-EUiA ha desgranat el pla de rescat social dins el seu projecte econòmic alternatiu. "Podem ser un país modern i avançat amb aquests nivells de pobresa? Nosaltres creiem que no", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Votar a la dreta significa més retallades, austeritat dogmàtica, insensibilitat social i menyspreu al patiment", ha continuat el cap de llista d'ICV-EUiA a les europees, que considera que la prioritat a curt termini de la UE i el seus països ha de ser atendre els qui més ho necessiten. "No pot ser, és inacceptable i no podem permetre que a Catalunya i al segle XXI hi hagi gent que passa gana, que no tingui un habitatge on dormir i que passi fred a l'hivern perquè no pot pagar la despesa d'escalfar casa seva", ha reflexionat en veu alta Urtasun, que seguidament ha detallat el pla de rescat social ecosocialista, que es basa en cinc propostes concretes.

Renda garantida: 569 euros al mes

Primer, una política d'inversió social que "freni" les polítiques d'austeritat i que situï l'estat espanyol en els paràmetres de despesa social dels altres estats membres en salut, educació i benestar social. El projecte estrella: la implementació d'una renda garantida de ciutadania. "Una societat que garanteix aquest mínim de rendes és una societat equilibrada i, en definitiva, més justa", ha reblat el cap de llista d'ICV-EUiA, que ha assegurat que aquesta renda està avalada per un dictamen europeu i en consonància amb l'estratègia europea per al creixement i l'ocupació 2020. Segons Urtasun, hi tindrien accés totes aquelles persones que acreditin uns ingressos inferiors a l'indicador de renda de suficiència, 569 euros al mes.

Paral·lelament, ICV-EUiA aposta per garantir l'habitatge com un dret fonamental dins la UE. "Els diners públics que s'han fet servir per salvar als bancs també s'ha d'utilitzar per garantir el dret a l'habitatge", ha comentat Urtasun, que ha criticat drames com els desnonaments i ha considerat que la dació en pagament hauria de ser obligatòria arreu d'Europa "com passa als Estats Units". De fet, els ecosocialistes han assegurat que exigiran el compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la UE que va establir que molts dels contractes hipotecaris que s'han signat a l'estat espanyol violen la directiva dels drets dels consumidors perquè tenen clàusules abusives.

Llum, aigua i gas: IVA reduït

"El govern espanyol està obligat a reformar-la i encara no ho ha fet. Això és il·legal", ha puntualitzat Urtasun, que també ha parlat de lluita contra la pobresa energètica. "L'aigua, la llum i el gas són necessaris per viure. Tallar-ne el subministrament a persones amb dificultats és injust i inhumà", ha considerat el cap de llista ecosocialista, que ha apostat per un IVA reduït en aquests serveis i un pla de rehabilitació de les llars afectades per la pobresa energètica finançada amb fons estructurals de la UE. Finalment, ICV-EUiA posa també l'èmfasi en la lluita contra la pobresa infantil, que ha augmentat quasi 12 punts a Catalunya en els últims sis anys.

"Cal establir una aliança per combatre la pobresa infantil destinant un mínim del 2% del PIB de cada estat membre a polítiques de suport a la infància i família a través de beques menjador, serveis d'acollida, material, transport, etcètera", ha conclòs Urtasun. "El somni europeu era construir un espai on ningú quedés exclòs i ara hi ha massa gent que està quedant tirada. Ho hem de solucionar", ha finalitzat el cap de llista d'ICV-EUiA.

stats