Política 11/12/2020

La defensa d'Adrián Sas difon un vídeo per demostrar que la Generalitat no va demanar l'ajornament en el judici

Presidència rebat que l'oferiment per guanyar temps se li va fer a l'advocat abans de la sessió

Xavi Tedó
3 min

BarcelonaLa defensa d'Adrián Sas, condemnat a tres anys i mig de presó per atemptat a l'autoritat i per un delicte de lesions (el jutge va considerar provat que va colpejar un agent dels Mossos durant les mobilitzacions pel primer aniversari de l'1-O), ha tingut accés a un vídeo de l'inici del judici on es posa de relleu que els serveis jurídics de la Generalitat no van plantejar cap ajornament de la sessió en les qüestions prèvies. De fet, els seus advocats defensen que aquest oferiment no se'ls va fer mai, malgrat que la Generalitat insisteix que es va posar sobre la taula abans i no durant el judici. Sas va ser condemnat finalment a tres anys i mig de presó (la Generalitat en demanava cinc i mig, i la Fiscalia, set).

En el vídeo, que l'ARA publica en exclusiva, es veu com el president del tribunal pregunta si hi ha alguna qüestió de caràcter previ, que és el moment en què s'hauria d'haver demanat l'ajornament, i el lletrat de la Generalitat, com el de la Fiscalia, diuen que no en tenen cap. Fonts de Presidència, però, remarquen a l'ARA que "l'endarreriment es va plantejar abans del judici per guanyar temps" i que "la defensa s'hi va negar en rodó" atribuint-ho a "la defensa política" que fan de molts imputats. L'advocat de Sas i membre d'Alerta Solidària, David Aranda, ho nega. "Ningú m'ha plantejat mai un ajornament perquè ho hauria valorat amb el nostre client", sentencia.

Sas ressalta que tampoc li van oferir a ell directament. "L'única trucada que vaig rebre va ser la del diputat Francesc de Dalmases, que em va dir que estigués tranquil, que a la reunió de Govern havien decidit retirar dues de les tres acusacions, com havien promès anteriorment els partits en la trobada que vam mantenir amb ells, i hores més tard el conseller Sàmper va sortir fent declaracions en el mateix sentit", assenyala l'activista ara ja condemnat. "Mai ho van fer ni en una conversa privada ni per escrit", reitera el seu advocat.

Després que la Generalitat elevés finalment a definitiva l'acusació contra Sas el passat 17 de novembre, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va dir que el lletrat de la Generalitat havia plantejat un ajornament del judici per negociar i que la defensa del vilafranquí ho havia rebutjat. "Des de la Generalitat hem demanat un ajornament del judici per trobar una solució, és el que em traslladen, i han estat les defenses les que han dit que no", va afirmar Budó.

L'advocat de Sas ja va explicar en aquell moment a l'ARA que això era "completament fals". Aranda va admetre que hi havia hagut un "contacte informal" amb el lletrat del Govern abans del judici, però va assegurar que en cap cas "havia donat a entendre la possibilitat d'un ajornament". "No ha fet cap menció a un ajornament, ni ho ha fet per escrit ni a la sala", va afegir, recordant que, en tot cas, la "forma processal" de plantejar aquest escenari hauria d'haver sigut a les qüestions prèvies.

Compromís per retirar l'acusació particular

El cas va aixecar una gran polseguera perquè només una setmana abans JxCat i ERC s'havien posicionat al Parlament a favor de retirar l'acusació particular del Govern. Els diputats dels dos partits al Govern Francesc de Dalmases (JxCat) i José Rodríguez (ERC) havien demanat directament la retirada de les acusacions en el cas de Sas i la revisió dels "automatismes" en aquest tipus de processos per part de la Generalitat -que manté que està obligada a defensar els Mossos en cas de lesions si així ho sol·liciten-. Budó va al·legar que els "mecanismes" per fer-ho no són tan "directes" i va insistir que el que s'havia intentat des dels serveis jurídics era arribar un acord amb la defensa del jove de Vilafranca.

stats