Política 18/11/2020

Adrián Sas: "Que JxCat i ERC no hagin retirat l'acusació contra mi és una traïció més del Govern"

"L'Estat i la Generalitat apliquen la mateixa repressió", denuncia en una entrevista amb l'ARA

Xavi Tedó
4 min
Vilafranca-Adrian-Parlament-ERC-CUP_2565353566_75670290_1500x1000

BarcelonaEl judici contra Adrián Sas, el jove de Vilafranca del Penedès acusat de desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions per la seva participació el 2018 en les protestes del primer aniversari de l'1-O, va quedar aquest dimarts vist per a sentència. Malgrat que JxCat i ERC s'havien posicionat la setmana passada al Parlament a favor de retirar l'acusació particular del Govern, els serveis jurídics de l'executiu van decidir mantenir la petició de cinc anys i mig de presó contra Sas –la Fiscalia en demana set– i l'acusat tem que el seu ingrés a presó sigui inevitable. Ho explica en la seva primera entrevista després del judici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com es troba anímicament?

Decebut perquè la Generalitat es va comprometre a retirar dues de les tres acusacions i mantenir només la de lesions i eliminar la d'atemptat a l'autoritat i desordres públics.

Com valora el paper de la Generalitat i concretament de JxCat i ERC, que la setmana passada es van comprometre al Parlament a retirar-li l'acusació?

És una traïció més de la Generalitat. Primer no van implementar el mandat de l'1-O i després ens deien que pressionéssim i defenséssim aquest mandat per acabar enviant-nos els Mossos a atonyinar-nos i a reprimir-nos judicialment.

Confiava que la Generalitat retirés les principals acusacions?

Més enllà que JxCat i ERC compareguessin al Parlament denunciant el meu cas, vaig rebre una trucada de JxCat en què em tranquil·litzaven i m'asseguraven que havien arribat a un acord per retirar la denúncia i que podia estar tranquil. Tenia un cert neguit perquè no confies massa en aquests partits veient el que han fet els últims anys, però tenia l'esperança que al final complissin la seva paraula. No ha sigut així.

El Govern assegura que us van proposar ajornar el judici per buscar una solució

És mentida. És una difamació per curar-se en salut. Han ficat els peus a la galleda perquè al meu advocat mai li va arribar aquesta proposta i així ho va denunciar ahir.

A què atribueix que l'executiu digui que se'ls va proposar l'ajornament del judici?

Estem en període preelectoral i no volen perdre la cadira, però la veritat és que han sucumbit al lobi dels Mossos i ara intenten culpar-nos a nosaltres.

Els advocats de la Generalitat defensen l'actuació policial.

Estan defensant la paraula de Jordi Arasa, que portava la batuta en aquesta denúncia perquè és un dels agents que m'acusa d'haver-li fet un trau a la barbeta. Arasa va ser jutjat i condemnat a dos anys de presó per la seva actuació el 15-M. Que la Generalitat doni validesa al seu testimoni per davant del nostre posa de manifest la importància del paper que juguen els lobis dels Mossos en aquestes acusacions. Arasa no només no ha estat apartat, sinó que avui mateix l'han ascendit com a cap dels Tedax. No es depuren responsabilitats sinó que se'ls premia.

El seu advocat acusa la Generalitat de voler "salvar els mobles" tancant files amb l'actuació policial.

Sí. És una forma més de cedir als sindicats policials, que tots sabem de quin peu calcen. Deien que volien fer un canvi en aquestes polítiques, però segueixen sucumbint a la pressió policial.

Tot plegat quan la setmana passada el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va dir que estava treballant per rebaixar les acusacions a delictes de lesions en els nombrosos casos en què la Generalitat s'ha personat contra participants en mobilitzacions independentistes –una quarantena ara mateix, segons les dades d'Alerta Solidària.

El conseller va admetre en la comissió parlamentària que les acusacions es feien de manera directa i que calia canviar-ho i que des del departament només mantindrien les de lesions en tots els casos.

Els testimonis de l'acusació l'identifiquen "sense cap mena de dubte" com el causant de les lesions i aporten imatges. Com ho rebat?

L'advocat ja ho ha fet. Les imatges que ofereixen són de dia i de nit. Hi ha moltes incongruències. A les imatges de l'1-O del 2018 hi apareix una multitud molt gran i no se'm poden atribuir a mi les acusacions que se'm fan perquè no es veu cap agressió. Només es veu l'agent Arasa caient quan li llencen una tanca, però ell diu que jo li vaig donar un cop en caure, però no hi ha imatges que ho validin i el metge que va declarar va dir que la ferida podia haver sigut fruit de la mateixa caiguda. Sigui com sigui, no hi ha cap imatge en què se'm vegi a mi o a algú altre colpejant-jo.

Parlem de les lesions. L'agent Arasa l'acusa de fer-li un trau a la barbeta i dos agents més de causar-los lesions.

El meu advocat els va preguntar com era possible colpejar tres agents en tres llocs diferents de la línia policial al mateix moment, com s'assegura a l'atestat. No té cap sentit.

¿Es veu a la presó?

La sentència sortirà pels volts de Nadal. Soc optimista de mena, però penso que puc ingressar a la presó. La pena mínima que demana la Generalitat és quatre anys, que ja és entrar a presó, mentre que la de la Fiscalia és d'un any i nou mesos de presó. Per tant, la Generalitat té l'ultima paraula del meu ingrés a la presó. Seria la culpable.

El seu possible ingrés a presó coincideix amb la llibertat provisional atorgada ahir a Dani Gallardo.

Amb Gallardo s'ha fet una mica de justícia perquè s'ha passat més d'un any a la presó. En el seu cas, hem vist com JxCat i ERC acusen el govern espanyol de repressor però ells fan el mateix amb nosaltres aquí. No veig cap diferència en la política repressiva de l'Estat i la de Catalunya. Amb l'agreujant que ells ens animen a sortir a defensar les institucions, que ho seguirem fent, però no defensen el poble català.

stats