Partits polítics
Política 27/01/2024

Així es reparteix el poder a dins d'ERC

Els republicans han fet canvis al Govern i al partit per reforçar els engranatges estratègics i comunicatius

5 min
El candidat d'ERC, Pere Aragonès, en un míting amb una imatge de Junqueras i Rovira darrere.

BarcelonaPere Aragonès no té previst avançar les eleccions i ERC ha decidit reordenar algunes peces al partit i al Govern per afrontar aquest últim any de legislatura i preparar-se per als comicis de l'any vinent. El partit ha tallat d'arrel el debat latent entre els quadres sobre qui havia de ser el candidat a les pròximes eleccions proclamant Aragonès amb l'aval d'Oriol Junqueras. Per intentar fer més visible la feina de l'executiu i donar un impuls a l'estratègia política del partit, els republicans han executat canvis a Esquerra i al Govern amb dues cares visibles: Laura Vilagrà com a nova vicepresidenta i Sergi Sabrià com a viceconseller d'Estratègia i Comunicació. El partit ha posat a punt, doncs, la maquinària per mantenir la cohesió interna i disputar la batalla amb Junts i un PSC en alça després de dues patacades electorals que han fet aflorar els primers símptomes de tensió, amb la disputa a la federació de Barcelona com a exemple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esquerra té ara mateix dues potes en l'acció política i estratègica: el Govern i el partit. I una bicefàlia per dirigir-la: Pere Aragonès i Oriol Junqueras, respectivament. El vincle entre tots dos ve de lluny, especialment de l'etapa que van compartir a la vicepresidència i la conselleria d'Economia del Govern de Carles Puigdemont. Per això a Aragonès se'l considera el delfí de Junqueras. Va ser ell qui va assumir la candidatura dels republicans als comicis catalans del 14 de febrer del 2021, quan Junqueras era a la presó. Des del Palau de la Generalitat, Aragonès s'ha construït el seu cercle de confiança, que acaba marcant l'estratègia política i comunicativa del partit.

Al seu costat, des de l'inici de la legislatura, hi té la nova vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, un dels seus puntals i la interlocutora amb l'Estat. No és l'única peça clau de les negociacions del Govern, sinó que la figura de la secretària general de Presidència, Núria Cuenca, és essencial per a qüestions com els pressupostos –Cuenca fa tàndem amb el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol–. Però qui marca l'estratègia política i comunicativa és Sergi Sabrià, que lidera la sala de màquines del president i a qui ara Aragonès ha volgut donar més visibilitat, sobretot per confrontar amb PSC i Junts mediàticament. Tots ells, al costat de la seva cap de gabinet, Helena Ricomà, i del seu equip de comunicació, liderat per Marçal Sarrats, formen el nucli dur del president al Govern.

Aragonès, a més, manté una afinitat especial amb algunes conselleres, com la d'Educació, Anna Simó, amb qui la relació es remunta a molts anys enrere, així com amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i amb la d'Economia, Natàlia Mas, amb qui va treballar quan ell era vicepresident. Ester Capella, titular de Territori, també s'ha convertit en una persona rellevant en el seu cercle, perquè la seva conselleria és la que pilota una de les qüestions clau d'aquest últim tram de legislatura: el traspàs de Rodalies. L'òrbita d'Aragonès, però, no és independent de la d'Oriol Junqueras al partit, sinó que s'entrellaça. Hi ha figures com la del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que forma part del govern de Pere Aragonès i que té una gran afinitat amb el líder d'ERC. També se situen al costat del president consellers com el d'Empresa, Roger Torrent, que ara manté un perfil baix en la vida interna del partit després que el 2021 renunciés a presentar batalla per ser el presidenciable d'ERC pactant integrar-se a la candidatura d'Aragonès.

El tàndem Junqueras-Rovira

Oriol Junqueras és qui pilota la formació al costat de la secretària general, Marta Rovira, exiliada a Ginebra. Tots dos mantenen interlocució directa, també amb Aragonès –ocupa el càrrec de coordinador nacional al partit–. Són ells tres els que concentren el poder en els moments clau. El partit els va revalidar la confiança el novembre del 2022. Al seu voltant hi ha diferents peces que han agafat rellevància, sobretot en l'etapa de presó d'Oriol Junqueras i de l'exili de Marta Rovira, que encara dura. N'és un exemple la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, que va assumir aquesta responsabilitat de la mà de Rovira, però que té un vincle estret amb Aragonès que prové de la seva etapa a les joventuts d'Esquerra. Però també Sergi Sabrià, que ara forma part del govern d'Aragonès però el principal vincle del qual amb el partit és Marta Rovira.

El nexe de l'estratègia en comunicació que tindrà Sabrià a partir d'ara al partit és Oriol Duran, nou vicesecretari general de comunicació i estratègia, que substitueix Marc Colomer. Fins ara formava part del Govern com a secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió -que farà tàndem amb Cristian Agudo-, però la seva trajectòria es remunta a quan va treballar amb Joan Ridao a Madrid i amb Alfred Bosch a Barcelona, i ara manté bona relació amb Junqueras i també amb Rovira. El partit també ha incorporat fa uns mesos una nova veu en l'àmbit comunicatiu, la portaveu del partit, Raquel Sans. Com Juli Fernàndez, secretari general adjunt d'estratègia, comunicació i coordinació institucional –exalcalde de Sabadell i exconseller de Territori–, tots dos tenen connexió tant amb Rovira com amb Junqueras.

L'home que pilota totes les negociacions al costat de la secretària general és Josep Maria Jové, actualment president del consell nacional del partit i president del grup d'Esquerra al Parlament. Jové va formar part de l'equip d'Oriol Junqueras durant la seva vicepresidència al Govern i ara és qui s'ha encarregat de la negociació de l'amnistia, al costat de Rovira i també de la vicesecretària general de drets, llibertats i lluita antirepressiva, Marta Vilaret. També ha format part de les converses amb Madrid la senadora i vicesecretària general d'acció política i sectorial, Sara Bailac, que, amb trajectòria a les joventuts d'Esquerra, ara coordina les sectorials del partit. La vida territorial d'Esquerra la porta el secretari d'organització, Pau Morales, una figura que prové del Jovent Republicà i que va ser en aquella etapa que va establir relació amb Marta Rovira, un vincle que ara ha estès amb el líder d'Esquerra.

La permanent que es reuneix cada dilluns a les nou del matí la completen persones com Oriol López, vicesecretari general de coordinació interna, amb un vincle estret amb Oriol Junqueras. Una relació que també ha tingut des de fa anys amb el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, que ara fa tàndem a la cambra baixa amb l'exconsellera Teresa Jordà, que té afinitat amb Rovira i Aragonès. Raül Romeva, amb qui Junqueras va compartir gairebé quatre anys de presó, també formava part de l'executiva del partit i ara ERC li ha confiat la presidència de la Fundació Irla.

Amb totes les peces reordenades, els republicans volen agafar embranzida en un any en què Aragonès haurà de gestionar qüestions com la greu crisi de sequera i concretar la negociació amb l'Estat, però també preparar el terreny per afrontar els pròxims comicis catalans.

stats