Política 23/09/2014

'Sí, sí' a mitges, tu 'sí' però jo 'no', 'no' rotund...: casuística de la moció pel 9-N als ajuntaments

Gairebé 700 ajuntaments s'han llançat aquesta setmana a debatre i votar una moció de suport a la consulta sobre la independència. La majoria han aprovat el text proposat per l'AMI per majoria, però hi ha casos en què el relat és més complicat

Laia Vicens
7 min
UNA FOTOGRAFIA PER A LA HISTÒRIA 
 L'estampa ja és històrica: Artur Mas acompanyat pels representants de tots els partits que han segellat l'acord per fer la consulta el 9-N del 2014.

BarcelonaLa moció de suport a la llei de consultes i al 9-N ha tingut un ampli suport als ajuntaments de Catalunya. Però les especificitats de cada municipi han donat lloc a votacions curioses, que han tirat endavant o han tombat la moció. Aquests en són alguns casos:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Barcelona com a vaixell insígnia

L'Ajuntament de la capital catalana ha volgut significar-se en aquest procés municipal per donar suport a la consulta. Ho va fer ahir al matí, en un dels primers plens extraordinaris per aprovar la declaració de l'AMI, fet que va provocar retrets durs del PSC. Una part dels regidors socialistes ni tan sols van assistir a la sessió. I, unes hores després, l'alcalde, Xavier Trias, va publicar a l'ARA un article defensant la consulta.

2. A Sant Celoni s'aprova per la divisió del govern, del PSC

L'Ajuntament de Sant Celoni (Vallès Oriental) va aprovar ahir, dilluns, la moció a favor de la consulta del 9-N amb el suport dels set regidors de CiU, els dos de la CUP i el regidor d'ICV. El PSC, que governa al municipi en solitari, va decidir donar llibertat de vot als regidors en el ple celebrat aquest dilluns. Tres dels set regidors van votar a favor de la moció. Els altres quatre, entre els quals hi ha l'alcalde, Joan Castaño, van decidir abstenir-se. El resultat final va ser de 13 vots a favor i 4 abstencions.

3. La Garriga aprova el text tot i el vot en contra del PSC

L'Ajuntament de la Garriga va donar llum verda al text amb els vots a favor dels regidors de CiU, Acord Independentista, SI i ICV-EUiA. Els dos regidors del PSC i el regidor del PP hi van votar en contra. L'alcaldessa, Meritxell Budó, de CiU, va demanar l'abstenció als dos regidors socialistes, però ells s'hi van negar al·legant que a l'assemblea de l'agrupació local havien decidit que hi votarien en contra. El ple va acabar amb aplaudiments i crits d'"independència" del públic i dels regidors afins al procés.

4. El vot contrari de l'alcaldessa del PSC tomba la moció a Rubí

L'Ajuntament de Rubí (Vallès Occidental) va desestimar dilluns la moció en suport de la consulta del 9 de novembre i ho va fer gràcies al vot de la seva alcaldessa, Carme Garcia (PSC), després d'un doble empat. La moció va obtenir un empat en una primera votació, amb els vots favorables de CiU, ERC, ICV-EUiA, Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) i del regidor del PSC Jaume Buscallà. La també regidora socialista Maria Mas es va abstenir. Després d'un breu recés es va repetir la votació, que va obtenir els mateixos resultats. Per aquest motiu, la normativa preveu que el vot de l'alcaldessa decanti la balança, i és per això que la moció va ser desestimada.

5. La carambola de Reus

A la capital del Baix Camp, va caldre una operació una mica rocambolesca per aprovar la moció. El govern municipal està format per CiU i el PP, que evidentment van votar en sentit contrari. Van caldre els vots a favor de dos grups de l'oposició –CUP i Ara Reus– i l'abstenció dels regidors del PSC que hi van anar, que no van ser tots.

6. Sant Vicenç dels Horts, el poble que governa Junqueras, diu 'sí' amb el PSC dividit

L'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) va aprovar aquest dilluns la moció de suport a la consulta del 9-N per catorze vots a favor i sis en contra. La moció va aprovar-se amb els sis vots a favor de Junts x Sant Vicenç, tres d'ICV-EUiA, dos de CiU, dos del PSC i un d'una regidora no adscrita, abans al PP. En contra hi van votar tres regidors del PSC, dos no adscrits –abans al partit socialista– i el regidor del PP.

7. A la Seu d'Urgell i a Tàrrega tira endavant i el PSC vota dividit

La Seu d'Urgell va aprovar la moció aquest dilluns amb 10 vots a favor (CiU, ERC i IUiA), 6 abstencions (PSC) i un vot en contra (PSC). Un fet poc habitual va ser la presència d'una quarantena de persones seguint el ple d'aprovació de la moció de suport a la consulta. La majoria d'assistents, de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cultural, portaven samarretes grogues i vermelles.

A Tàrrega, els vots de l'equip de govern (CiU i la coalició Rcat + SI), d'ERC i 3 regidors del PSC van donar llum verda a la moció. En total 13 vots a favor, 2 abstencions socialistes i 2 vots en contra, el del regidor del PPC i el del regidor no adscrit que abans representava PxC. El ple va comptar amb una setantena de persones al públic, que després d'aprovar la moció va fer un fort aplaudiment que va durar uns quants minuts.

8. Premià de Mar, on governa el president de l'ACM, aprova la moció per amplíssima majoria

L'Ajuntament de Premià de Mar, governat per Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis, va aprovar la moció per amplíssima majoria, amb els vots de CiU, ICV-EUiA i Crida Premianenca. El PSC, que havia presentat una moció alternativa, i el PP van votar-hi en contra.

9. El PP i PxC no es presenten als plens de Tortosa, Amposta i Deltebre

L'Ajuntament de Tortosa va donar llum verda a la moció, amb els vots de CiU, ERC, ICV-Entesa per Tortosa, amb els vots contraris del PSC i sense la presència al ple de PP i de PxC.

A Amposta, la moció va tirar endavant amb els vots de CiU, al govern, i d'ERC, mentre que el grup municipal del PSC va optar per l'abstenció, i el regidor de PxC no hi va assistir.

A Deltebre, aquest dimarts al matí s'ha aprovat la moció amb els vots d'ERC, CiU i PSC. El PP no s'ha presentat al ple.

10. Figueres aprova la moció per àmplia majoria

El ple de Figueres va aprovar per una àmplia majoria la moció en favor de la convocatòria de la consulta el 9 de novembre. Tots els grups –CiU, PSC, ERC, ICV, la CUP i el regidor no adscrit Esteve Gratacós– van donar suport al president Mas perquè convoqui la consulta, excepte el PP. Molts ciutadans van aplaudir les intervencions dels portaveus que van donar suport al text. També hi havia un reduït grup que va exhibir una bandera que unia la senyera i la bandera espanyola i que, al final del ple, va cridar proclames en favor de la unitat d'Espanya.

11. La moció s'aprova per unanimitat a molts municipis

Argelaguer (la Garrotxa), Banyoles, Celrà, Vilablareix, Sarrià de Ter o Riudaura (tots sense representació del PPC) van votar de manera unànime a favor del text.

A Caldes de Montbui, on governa ERC per majoria absoluta, el text també va veure la llum per unanimitat, perquè tots els grups que van assistir a la sessió hi van donar suport. La regidora del PP Montse Romano no va assistir al ple al·legant motius personals. L'equip de govern d'ERC vestia amb les samarretes grogues i vermelles de la V.

12. El PP impedeix la unanimitat a Viella, Palamós i Torroella de Montgrí

L'Ajuntament de Viella va aprovar la moció amb 10 vots a favor (Convergència Democràtica Aranesa-CDA i Unitat d'Aran-UA) i un en contra (Partit Popular-PP). Palamós, on el PSC té l'alcaldia, va aprovar la moció, només amb el vot en contra de la regidora del PPC. A Torroella de Montgrí l'únic vot en contra va ser també el del PPC. A Lloret de Mar, la moció es va votar al ple ordinari i es va aprovar per 18 vots a favor i tres en contra (2 del PPC i un del regidor no adscrit). A Olot, el suport va ser majoritari a excepció dels regidors del PPC i Plataforma per Catalunya.

13. PP, PSC i PxC no impedeixen l'aprovació de la moció a Manresa

Manresa va aprovar aquest dilluns la moció amb els 16 regidors de CiU, ERC i la CUP, que van votar a favor del text, mentre que els 8 regidors del PSC, PP i PxC hi van votar en contra. El grup municipal del PSC va presentar una esmena de substitució –que finalment va ser rebutjada– que negava la legitimitat de la llei de consultes per convocar el referèndum i proposava treballar per una reforma constitucional.

14. Lleida decidirà el 30 de setembre

L'Ajuntament de Lleida celebrarà finalment el dimarts 30 de setembre un ple extraordinari per debatre la moció. El grup del PSC, que ja havia presentat una moció pròpia defensant una consulta "legal i acordada" entre els governs català i espanyol, i CiU, que defensa el text promogut des de l'Associació de Municipis per la Independència i l'Associació Catalana de Municipis, s'han mostrat oberts a arribar a algun acord. El PP ha mostrat el seu rebuig a la celebració del ple i no descarta plantar la sessió.

15. El PP no refusa la moció a Camarles ni a Santa Maria de Palautordera

A Camarles (Baix Ebre) i a Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental) va saltar la sorpresa quan els regidors del PP no van oposar-se a la moció. El regidor del PP de Camarles, Carmeló Rodó, va votar a favor de la consulta. Després va recordar que no és militant del partit (va concórrer a les eleccions municipals com a independent) i que assumeix "la posició del PSC" sobre la consulta. Rodó va ser alcalde del municipi sota les sigles de CiU entre el 2001 i el 2007. El poble del Baix Ebre va aprovar la proposta amb la unanimitat de tots els grups: PSC, ERC, CiU i PP.

16. El regidor del PP a Santa Maria de Palautordera, Agustí Illa, va abstenir-se en la moció del 9-N. "Al poble se l'ha d'escoltar", va argumentar. Aquest dimarts el seu partit li ha obert un expedient sancionador. El text va tirar endavant amb el suport dels grups de CiU, CUP i GDP-ERC. Els tres regidors del PSC van fer el mateix que el PP i van abstenir-se.

17. Tiana modifica el text de l'AMI per donar suport a un 9-N "dins el marc legal"

L'Ajuntament de Tiana (Maresme) va donar suport a la consulta del 9-N però amb una petita diferència al text de l'AMI, ja que s'hi inclou que, "com ha dit el president de la Generalitat", la consulta s'ha de fer "dins el marc legal", i es descarta explícitament la via de la desobediència civil. Així, amb 11 vots a favor i només 1 en contra, el del PP, Tiana va donar un amplíssim suport a la convocatòria del 9-N. Hi van votar a favor el PSC, ERC, CiU i Gent pel Progrés (que també integra ICV-EUiA). El PSC, que governa el poble amb un pacte amb ERC, es desmarcava així de la direcció del partit, que s'oposa al fet que la llei de consultes pugui servir d'instrument legal per convocar el 9-N.

stats