Aragonès cita l'Estat a una taula de treball per trobar una "solució" per a l'aeroport del Prat

Confirma que parlarà amb Sánchez aquesta setmana i li demanarà una reunió "com més aviat millor"

4 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts.

BarcelonaEl Govern comença a agafar velocitat una setmana després de constituir-se. Aquest dimarts s'ha reunit per segona vegada i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut en roda de premsa. Un dels primers temes candents que el president té sobre la taula és la polèmica generada sobre la conveniència o no d'ampliar l'aeroport del Prat. ¿Ell n'és partidari? No ho ha aclarit, però sí que ha anunciat que impulsarà "una taula de treball institucional" per trobar una solució de consens. Entre els actors convidats, n'hi ha un que destaca per sobre de la resta: l'Estat. Tant representants del govern espanyol com del gestor aeroportuari Aena.

Aragonès també convocarà en aquest espai els dos principals ajuntaments afectats, el de Barcelona i el del Prat de Llobregat; representants dels altres dos aeroports d'Aena a Catalunya, Reus i Girona, i membres d'organitzacions i plataformes de la societat civil que hi tinguin interès. "S'ha d'abordar la qüestió amb tots els implicats", ha resolt. El president no es mulla sobre quin ha de ser el desenllaç de la taula, però sí que ha assenyalat quina és, a parer seu, l'arrel del problema: la col·lisió dels legítims interessos de qui creu que la reforma serà un motor de creixement econòmic i qui, en canvi, considera que és innecessària i posa en perill el medi ambient de la zona. "I no només és una qüestió binària. No ens podem posicionar sobre si sí o no", ha conclòs.

El seu soci d'investidura, la CUP, en canvi, sí que s'ha mullat. El diputat Xavier Pellicer ha estat taxatiu quan en roda de premsa ha avisat al Govern que s'oposaven a qualsevol ampliació de l'aeroport perquè respon a una lògica "especuladora" i ha recriminat a l'executiu que no deixi enrere "errors del passat". En la mateixa línia, els comuns també han rebutjat qualsevol ampliació: "Estem avançant en la reducció d'emissions, aquesta ampliació seria un error", ha defensat la diputada Susanna Segovia. En canvi, el PSC n'és totalment partidari. El diputat Raúl Moreno ha advertit que cal "respectar els condicionaments mediambientals, que no han de col·lisionar amb la necessitat de fer de l'aeroport un hub importantíssim".

Tota la compareixença d'Aragonès ha destil·lat una sensació de mà estesa cap al govern espanyol i no només pel que fa a la qüestió de l'aeroport. Com va explicar en una entrevista diumenge a l'ARA, Aragonès també preveu parlar telefònicament aquesta mateixa setmana amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb l'objectiu de fixar a l'agenda una trobada presencial "com més aviat millor". En aquesta reunió li demanarà reactivar la taula de diàleg per abordar el conflicte polític català, però també li portarà una carpeta plena de qüestions sectorials, com ara els fons europeus i el tema del Prat.

En paral·lel a aquesta voluntat de diàleg, el republicà intenta per ara no obrir massa polèmiques, tampoc pel que fa a la reforma del delicte de sedició que prepara Sánchez o la concessió dels indults als presos polítics. De fet, no s'ha pronunciat sobre si el president del seu partit, Oriol Junqueras, hauria o no d'estar a la taula de diàleg –un fet que incomoda a la Moncloa– i s'ha limitat a afirmar que els integrants de la delegació catalana els haurà de decidir "el Govern". Fins i tot ha evitat polemitzar amb la crisi oberta entre Espanya i el Marroc, malgrat que aquest dilluns les autoritats marroquines van posar-hi pel mig el conflicte català. Aragonès no ha estirat aquest fil: "El conflicte polític amb l'Estat el volem resoldre amb l'Estat".

Pressupostos i desnonaments

La d'aquest dimarts ha sigut la primera compareixença davant dels periodistes llarga i sense límit de preguntes, i els temes a tractar han sigut molts. Una de les primeres incògnites econòmiques que ha de resoldre el Govern és si vol intentar fer pressupostos per a aquest mateix any –actualment estan prorrogats els del 2021– o passar directament a elaborar els del 2022. Aragonès ha dit que ho decidirà en els pròxims dies, però que la seva prioritat és que hi hagi uns comptes en vigor "l'1 de gener del 2022". També ha assenyalat que la CUP serà el soci prioritari a l'hora de negociar-los, tot i que un cop enllestits els números l'executiu confia que altres grups, com els comuns o el PSC, hi puguin votar a favor.

Reunió del consell executiu aquest dimarts.

Amb els cupaires també té altres qüestions entre mans, com per exemple la dels desnonaments. Així, el president ha anunciat la creació d'un grup de treball per revisar el protocol actual dels desnonaments, que ha sigut font de problemes habitual per les crítiques que genera en la formació anticapitalista. Aragonès busca amb aquest grup de treball complir el pacte que té amb la CUP i obtenir a canvi una certa estabilitat parlamentària. Ha assegurat, a més, que no només vol revisar el protocol en si mateix, sinó que també vol implementar mesures per evitar tant com sigui possible la pèrdua de l'habitatge. "El risc real de perdre la llar és cada vegada més estès", ha admès. Paral·lelament, el diputat de la CUP Xavier Pellicer també ha explicat en roda de premsa que des de ja fa uns dies que mantenen reunions amb ERC i JxCat per abordar els punts de l'acord programàtic: "Els punts mínims programàtics s'han de complir al més aviat possible". El consell executiu ha servit, d'altra banda, per tancar una qüestió que Aragonès ja havia avançat la setmana passada: es reduirà el sou un 15%. A partir d'ara el president de la Generalitat cobrarà 130.250,60 euros.

stats