Política 07/10/2022

Aragonès descarta eleccions i formarà nou govern els pròxims dies

El president treballa en el disseny d'un govern monocolor que vol tenir a punt al més aviat possible

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, dirigint-se al faristol per valorar la sortida de Junts del Govern.

Barcelona500 dies després que la coalició entre ERC i Junts es posés a caminar sota la batuta de Pere Aragonès, el president de la Generalitat afronta un repte que llavors poc s'hagués imaginat que li arribaria, com a mínim tan aviat: governar en solitari. Entre els avantatges, estarà al capdavant d'un executiu monocolor que permetrà que els republicans assoleixin quotes de poder que no tenien des de la Segona República. Entre els inconvenients, liderarà el Govern amb menys suport parlamentari des de la restauració de la democràcia: 33 diputats. Després de conèixer-se l'adeu de Junts, el president ha comparegut des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat amb un missatge clar: descarta convocar eleccions perquè "seria irresponsable deixar el país en situació d'interinitat" i Catalunya tindrà un nou executiu amb la "màxima celeritat possible".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera voluntat d'Aragonès és que el seu govern deixi enrere la imatge de divisió que ha mostrat tota la legislatura i que s'ha vist accentuada les últimes dues setmanes amb la darrera de les crisis amb Junts. És per això que aquest divendres ha proclamat que Catalunya comença "una nova etapa" en què "tothom ha de pensar en el país i en tota la ciutadania". "Es tracta que qui guanyi sigui el país i aquesta és la meva responsabilitat", ha exposat.

Les renúncies dels consellers de Junts ja han començat a arribar al Palau de la Generalitat i Aragonès ha tingut un agraïment per a tots ells i les "moltes accions positives que han fet". Malgrat tot, ha assegurat que no comparteix la decisió de Junts de sortir de l'executiu i ha acabat enviant un dard velat al partit de Laura Borràs: "A la ciutadania no se la serveix abandonant". Fonts de Palau admeten que la sortida de Junts no era "l'escenari desitjat", però que, en veure l'elevada participació de la consulta interna, cada vegada s'havia anat assumint amb més força.

Amb Junts fora del Govern i la CUP situada també des de fa temps a l'oposició, "la majoria independentista del 52%" que el va fer president ha quedat feta miques. Tot i això, Aragonès ha assegurat que la seva "voluntat" és esgotar la legislatura. Difícilment ho podrà fer, però, com a mínim, intentarà aguantar un temps més al poder per intentar mostrar una capacitat de gestió que el pugui reforçar, en el futur, a les urnes. El president ha parlat de "recosir" i de buscar sempre la "via dels grans consensos", però no ha especificat cap on mirarà a l'hora de teixir acords: si cap a Junts i la CUP, o si cap al PSC i els comuns. Ara per ara la segona opció sembla més viable. La primera gran prova de foc serà l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat del 2023, que el conseller Jaume Giró (Junts) tenia encarrilats, però no enllestits.

Un govern monocolor amb menys departaments

Ara el repte més immediat és nomenar nous consellers. Els de Junts quedaran cessats automàticament quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). La premissa de partida és que Aragonès, malgrat la manca de suports al Parlament, voldrà un govern monocolor per escenificar una cohesió que no ha tingut mai mentre ha compartit executiu amb Junts. A partir d'aquí, fonts coneixedores consultades per l'ARA expliquen que el president podria aprofitar la remodelació per reduir el nombre de departaments fusionant-los entre ells. Seria una oportunitat per demostrar als ciutadans que, en temps de crisi, la Generalitat pot reduir la despesa departamental. També es treballa el nomenament d'algun conseller independent. Des que van estrenar-se al Govern, el 2016, els republicans sempre han optat per algun nomenament sense carnet de partit.

Aragonès aquest divendres a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat

L'objectiu és prémer l'accelerador durant el cap de setmana i que dimarts vinent el consell executiu ja es reuneixi amb tots els canvis de consellers aprovats. Després ja hi haurà temps per definir el sottogoverno, els alts càrrecs de la Generalitat immediatament inferiors en l'escalafó governamental. Aquesta celeritat serà el millor senyal que podria enviar Aragonès per evidenciar que, malgrat la solitud i després de 10 dies de vertigen, el Govern torna a funcionar.

stats