PLA DE GOVERN
Política 11/06/2013

Mas descarta prendre decisions "unilaterals" sobre la sobirania de Catalunya

El president de la Generalitat promet, en la presentació del pla de govern 2013-2016, que no farà cap pas important per al futur de "moltes generacions" del país sense abans consultar-ho al poble català

O. March / R. Mateos
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dimarts al migdia, en la roda de premsa de presentació del pla de Govern 2013-2016, que no prendrà cap decisió "unilateral" sobre la sobirania de Catalunya. Davant dels sectors independentistes que reclamen una declaració unilateral d'independència per superar el rebuig de l'estat espanyol al procés sobiranista català, Mas ha advertit que tota gran decisió que afecti el futur de "moltes generacions" caldrà prendre-la consultant abans el poble de Catalunya, perquè tot ell es responsabilitzi de la decisió. A més, ha subratllat que per culminar el procés cap a l'estat propi caldran "majories àmplies" que hi donin suport, no n'hi haurà prou amb poc més del 50% de la població.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, Mas ha remarcat que la legislatura continuarà fins al 2016 encara que el 2014 se celebri la consulta. És a dir, que el seu Govern romandria al poder un cop s'hagués celebrat el referèndum sobiranista que CiU i ERC promouen per a l'any que ve. Mas ha remarcat que la seva voluntat és la d'esgotar el termini de la legislatura, i aquesta visió només la canviaria en cas que "el Govern es quedés en minoria sense possibilitat d'establir aliances al Parlament".

També en l'arrencada de la seva intervenció, el president ha tornat a fer una crida a ERC i PSC perquè se sumin a un Govern d'unitat –una petició que fa mesos que CiU defensa i que fins ara ha fracassat– amb la justificació de tenir un executiu "d'espectre més ampli". També en el sentit de demanar unitat, Mas ha demanat actuar "de manera concertada" amb els agents econòmics i socials "sempre que no es demanin impossibles".

Un to més positiu

Mas ha tornat a denunciar els "desequilibris heretats" que es va trobar el seu executiu un cop va arribar al poder, en referència al tripartit, però ha expressat la seva voluntat de "posar més l'accent a preparar un escenari de país més positiu", que no ha volgut situar en un termini immediat però que ha predit que "arribarà".

stats