Política 18/03/2021

Bal relleva Aguado i serà el candidat de Cs a les eleccions a Madrid

Aguado fa un pas al costat per deixar lloc al portaveu del partit taronja i del grup al Congrés

3 min
El portaveu de Cs, Edmundo Bal, al Congrés dels Diputats

MadridPrimer va ser Pablo Iglesias per Podem i ara és Edmundo Bal per Cs. El portaveu del partit taronja al Congrés ha anunciat aquest dijous que es presentarà a les primàries internes per ser el candidat a les eleccions a la Comunitat de Madrid. Cs se suma a la tendència de deixar la política espanyola per passar a la madrilenya, cada cop més influent per l'efecte Isabel Díaz Ayuso.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una compareixença des de la seu del partit, el fins fa uns dies vicepresident del govern de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, ha explicat que feia un pas al costat i renunciava a ser el cap de llista de Cs als comicis del 4 de maig. "Crec que el millor ets tu, crec que el partit guanyaria amb tu, els madrilenys guanyarien més amb tu que amb mi", li va dir aquest dimecres per telèfon a Bal, que fa només unes hores assegurava en roda de premsa que no es volia moure del Congrés. El recentment designat portaveu del partit taronja, a qui dimarts li van preguntar què faria si Inés Arrimadas li proposés encapçalar la llista el 4-M, va respondre que diria que no.

"No es pot dir que no. És per mi un honor ser al Congrés, però si el meu amic m'ho demana jo li dic que sí a Ignacio Aguado, al partit i a Madrid", s'ha esmenat Bal. En la seva primera intervenció ja com a precandidat, ha subratllat la seva aposta pel centre polític i fugir dels "extrems". La campanya de les eleccions a la Comunitat de Madrid es preveu altament polaritzada per la presència d'Ayuso i Iglesias, tots dos còmodes amb el lema que la presidenta en funcions va proclamar dilluns quan va saber que el líder de Podem feia el pas: "Comunisme o llibertat".

Un revulsiu davant els mals auguris

Com Iglesias, Cs ha buscat un revulsiu davant els mals pronòstics que dibuixen les enquestes. El llindar del 5% per obtenir representació parlamentària és un handicap i la formació taronja corre el risc de desaparèixer de l'Assemblea de Madrid si Ayuso i Vox capitalitzen tot el vot de la dreta. Aguado, tot i ser el portaveu de l'executiu de coalició, no ha aconseguit restar protagonisme a la presidenta. Els darrers mesos ha estat el rostre de la discrepància interna amb Ayuso i s'ha vist constantment desautoritzat en qüestions vinculades amb la pandèmia. Al cap i a la fi, la presidència i la conselleria de Salut estan en mans del PP.

Caldrà veure si Aguado ocupa algun lloc a la llista -la compareixença no ha admès preguntes-, però ha afirmat que de moment seguirà "contribuint" al partit des de la direcció. Dilluns va entrar al comitè permanent de Cs, després que Inés Arrimadas intentés aplacar la crisi de Múrcia i Madrid ampliant la cúpula i incorporant-hi líders territorials. Un d'ells s'hi va negar, el valencià Toni Cantó, que ja va advertir que Aguado no podia repetir com a cap de files el 4-M.

L'escollit ha estat Bal i el cert és que les opcions no eren gaires. Precisament, aquest dijous en una roda de premsa al Congrés al portaveu taronja li han preguntat si la sagnia que està patint el partit es deu a la poca capacitat de captar talent i tenir quadres. Bal s'ha posat d'exemple com a un dels incorporats recentment al partit -va arribar fa dos anys de la mà d'Albert Rivera- i ara queda designat per intentar salvar els mobles a la capital espanyola. Cs no ha concretat si mantindrà l'escó al Congrés fins després de les eleccions, tot i que és el més probable tenint en compte que les enquestes pronostiquen que Cs podria no obtenir representació. Això sí, els sondejos es van fer abans que es conegués el nou candidat.

Dia a dia es van definint els caps de llista del 4-M. De moment, les úniques novetats s'han produït en els dos partits amb pitjors perspectives. A Més Madrid també hi ha canvis perquè la candidata serà Mónica Garcia -el 2019 ho va ser Íñigo Errejón-, que els darrers mesos ja ha estat exercint de líder de la formació després que Errejón tornés al Congrés. A Vox en principi repetirà Rocío Monasterio i al PSOE s'ha ratificat al cap de files actual, Ángel Gabilondo, tot i que el seu futur havia de passar per ser el nou Defensor del Poble si hi havia acord amb el PP per renovar els òrgans constitucionals. A més, havia sonat com a opció l'exministra de Defensa Margarita Robles. El president espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, però, quan va desitjar sort a Iglesias en la seva nova etapa n'hi va desitjar més a Gabilondo.

stats