La biògrafa de Joan Carles I: "És un rei caigut, però sobretot és un pare repudiat"

El rei emèrit confessa el seu trencament amb Felip VI en un llibre de Laurence Debray que es publicarà el 6 d'octubre

2 min
Joan Carles I i felip VI en una imatge d'arxiu.

ParísEl rei emèrit trenca el seu silenci. Per primera vegada des de la seva fugida a Abu Dhabi, Joan Carles I reflexiona sobre la seva vida i la seva sortida d'Espanya en una llarga i sucosa conversa en forma de biografia amb l'escriptora i directora de documentals francesa Laurence Debray. La revista Paris Match avança aquest dijous en exclusiva una conversa amb l'autora i una part del contingut del llibre, que es publicarà a França el 6 d'octubre amb el títol de Mon roi déchu (El meu rei caigut). Debray, en un relat de gran condescendència, afirma que Felip VI ha trencat tots els lligams amb el seu pare per poder salvar la Corona i revela que quan Joan Carles va complir 83 anys, el 5 de gener, el seu fill no li va trucar. "Felip VI està treballant per reparar el llegat de Joan Carles fent de la Corona una institució inexpugnable", afirma Debray, que ho qualifica de "parricidi en noms dels interessos del tron".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una de les converses amb Debray, amb qui segons Paris Match el rei emèrit ha creat forts lligams, Joan Carles al·ludeix a la possibilitat de tornar a Espanya i assegura que va marxar després de rebre "moltes pressions", tot i que no precisa per part de qui. "¿No se sent sol?", li pregunta l'escriptora. "Aquí hi tinc bons amics", respon Joan Carles. "¿Tornarà aviat?", li pregunta. "No ho sé. Alguns estan molt contents que hagi marxat", afirma Joan Carles I. El rei emèrit també explica que volia marxar a Portugal però que era un país massa proper a Espanya. L'escriptora francesa assegura a Paris Match que "molta gent ha girat l'esquena" al rei emèrit i que es passa el dia pensant en un hipotètic retorn a Espanya. "Només hauria d'agafar un avió!", exclama Joan Carles I.

Joan Carles, de 83 anys, camina amb l'ajuda de crosses i viu en una casa "sense pretensions" –assegura l'autora– al costat del mar. "No hi ha cap glamur associat a Joan Carles: no hi ha castell majestuós ni cerimònies fabuloses", apunta. Debray explica que el monarca espanyol està acompanyat de quatre guardaespatlles que "li fan companyia" i l'ajuden a caminar. A més, una parella de filipins s'encarreguen de la casa. L'escriptora revela tota mena de detalls del seu dia a dia: Joan Carles se'n va a dormir aviat, es lleva a les 7 cada dia, llegeix diaris espanyols amb la tablet, té converses "interminables" amb els seus advocats o "amb els pocs amics que li queden", i troba a faltar el menjar espanyol, com el pernil ibèric.

stats