Política 10/06/2015

L'exconseller valencià Rafael Blasco entrarà a presó el dia 15, condemnat pel Suprem a 6 anys i mig de presó

El tribunal rebaixa la pena imposada pel TSJCV pel cas del frau en ajudes a la cooperació

Europa Press
2 min
La Fiscalia demana 14 anys de presó per a l'exconseller Rafael Blasco. / EFE / POOL

MadridRafael Blasco, exconseller de Solidaritat i exdiputat popular a les Corts Valencianes, anirà finalment a presó. El Tribunal Suprem (TS) l'ha condemnat a sis anys i mig de presó pel frau d'ajudes al Tercer Món. Es tracta d'una condemna en el marc del conegut com a cas Cooperació, relatiu a irregularitats en la concessió d'ajudes per part de Solidaritat a la Fundació Cyes per a projectes a Nicaragua.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha citat l'exconseller de Solidaritat dilluns que ve, dia 15 de juny, perquè indiqui a la presó en la qual vol ingressar després de ser condemnat pel Tribunal Suprem a la pena de sis anys i sis mesos per la seva actuació irregular en la peça 1 del cas Cooperació.

Blasco, després de ser condemnat per delictes de malversació, prevaricació i falsedat documental, ha estat citat el dilluns en el tribunal valencià, a les 9 hores, per indicar el centre penitenciari en el qual ingressarà. De no assistir, s'acordarà la seva detenció i posterior ingrés per les Forces de Seguretat de l'Estat.

La fallada del Suprem suposa la rebaixa en un any i mig la condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) a l'exconseller, a qui va condemnar al maig de 2014 a vuit anys de presó, juntament amb vuit persones més, pel frau en les subvencions. El tribunal valencià va considerar que l'exconseller dirigia el desviament d'ajudes i va evitar que arribessin a Nicaragua una mica més de 1,5 milions d'euros per a treballs d'aigua potable i canalitzacions.

Després d'aquesta resolució valenciana, tant les acusacions com les defenses van formular recurs davant del TS -per trencament de forma, infracció de llei i precepte constitucional-, i el 25 de febrer es va celebrar una vista en aquesta instància perquè les parts poguessin fonamentar i exposar els seus escrits.

L'Alt Tribunal ha perllongat la seva deliberació fins a dues vegades, i el termini final concloïa aquest divendres, dia 5 de juny. Va justificar aquestes decisions en la "complexitat" del tema objecte d'estudi, la pluralitat de recursos i característiques, i la prolixitat de motius.

En total, per dos projectes, la Generalitat va atorgar a la Fundació Cyes 1,6 milions d'euros, dels quals només van arribar al seu destí 47.953,34 euros, és a dir, menys de 3 per cent, ja que la resta es va destinar a un "benefici propi", a la compra de tres immobles i d'un garatge a València, segons s'exposava en la sentència condemnatòria del TSJCV

Blasco, que era conscient que la fundació no complia amb els requisits previs exigits i que tampoc destinava els fons als projectes, va comptar amb la col·laboració del seu anterior equip directiu, que va respondre a les seves directrius "en atenció a seva autoritat "i davant del "temor" que pogués prescindir dels seus serveis.

stats