Casado i Ayuso s'enfanguen en una guerra fratricida pel PP de Madrid

La direcció estatal es planta davant les pressions de la presidenta madrilenya per avançar el congrés

3 min
Isabel Díaz Ayuso

MadridGuerra fratricida oberta, ara ja sí, entre Isabel Díaz Ayuso i la direcció estatal del PP. La pressió que fa setmanes que exerceix la presidenta madrilenya perquè la cúpula popular convoqui ja el congrés on vol presentar la seva candidatura per liderar el PP de Madrid ha acabat tensant tant la corda que la cúpula popular s'ha plantat. Pablo Casado no avançarà el congrés dels populars madrilenys, previst per a finals del semestre de l'any vinent, i si Ayuso es vol presentar haurà de guanyar-se el suport de la militància, perquè la direcció estatal no mourà un dit, de moment, per explicitar-li el seu suport. De fet, a hores d'ara ningú descarta que es pugui anar a un congrés amb dues candidatures: la de la presidenta madrilenya i la de l'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arribar a aquest extrem suposaria tornar a obrir el partit en canal i repetir els mateixos errors del passat: el pols que l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre va llançar a l'exlíder popular Mariano Rajoy per liderar el partit a Madrid, arraconant l'exalcalde madrileny Alberto Ruiz-Gallardón. Precisament, Aguirre ha sigut la principal valedora d'Ayuso aquestes últimes setmanes, en què ha explicitat el seu suport i ha carregat contra la direcció del PP per no avançar el congrés autonòmic. "Crec que anar a les urnes sempre ens fa lliures, és el que m'ha passat en les últimes dues ocasions al capdavant de la Comunitat de Madrid i per això m'agradaria tirar endavant aquest procés", s'ha refermat Ayuso aquest dimecres en roda de premsa. La presidenta madrilenya no ha canviat d'estratègia tot i admetre que el conflicte que viu amb la direcció és "complicat".

De fet, fonts de la direcció popular admeten que el cas ja ha deteriorat la relació entre ella i Casado –amics des de fa anys–, tot i que Ayuso ha dit que la seva interlocució amb el líder del partit és "bona". Fonts de la cúpula estatal admeten que l'actitud de la presidenta madrilenya ha generat malestar, però també avisen que la via que ha escollit l'acabarà desgastant. Insisteixen, en aquest sentit, que la solució era una candidatura conjunta d'Ayuso i Almeida. L'alcalde madrileny no ha confirmat ni desmentit que vol presentar-se per liderar el partit a Madrid i, de fet, la relació entre els dos dirigents no s'hauria deteriorat tot i defensar vies diferents. Segons El Mundo, la setmana passada els dos dirigents van dinar junts i l'alcalde madrileny li va fer saber a Ayuso que ell continuava apostant per una tercera via, és a dir, que no sigui cap dels dos qui lideri el partit com passa ara, que és l'exsenador Pío García Escudero qui dirigeix el partit a Madrid de forma interina després de la dimissió de Cristina Cifuentes.

Els precedents d'Aragó i Cantàbria

La direcció fa setmanes que ha posat a la cursa Almeida per frenar les intencions d'Ayuso i, segons diversos mitjans, membres de la direcció estatal li donen ales perquè presenti la seva candidatura en solitari. Al PP, històricament, qui presideix una comunitat autònoma o es presenta a les eleccions autonòmiques és qui lidera el partit. Ara bé, el fet que en alguns territoris com Aragó o Cantàbria puguin arribar a liderar el partit l'alcalde de Saragossa, Jorge Azcón, i l'alcaldessa de Santander, Gema Igual, podria obrir un precedent que avali la candidatura d'Almeida, tot i que des de la direcció reconeixen que són realitats diferents. Sigui com sigui, queden encara mesos perquè se celebri el congrés –la direcció no preveu avançar-lo tot i que la setmana passada ho demanessin una part dels membres de l'executiva del partit a Madrid– i, si els entorns de Casado, liderat pel secretari general Teodoro García Egea, i el d'Ayuso, personalitzat en el seu cap de gabinet, Miguel Ángel Rodríguez, continuen amb la seva guerra freda, el fil entre les seus del carrer Génova i la plaça del Sol es pot acabar trencant.

stats