RENOVACIÓ A L'ESQUERRA
Política 03/08/2014

Cayo Lara rebutja el discurs de Podem sobre la "casta" política

El líder d'IU apunta que Pablo Iglesias no fa un discurs "de classes socials" que sí que fa el seu partit

Europa Press
3 min

MadridEl coordinador federal d'IU, Cayo Lara, creu que Podem ha estructurat el seu discurs al voltant d'un missatge "contra la política i els polítics en general" que la seva formació "no vol ni pot" fer perquè té al darrere la "motxilla" de les seves accions com a organització política. Lara ha analitzat així en una entrevista concedida a Europa Press la irrupció de Podem, que en la seva primera cita electoral, aquest 25 de maig, va aconseguir més de 1,2 milions de vots i cinc escons al Parlament Europeu, i va superar així IU com a tercera força política en diverses ciutats espanyoles. "Podem ha fet un discurs enfront de la política. Nosaltres tenim motxilla, i una motxilla que té elements positius i elements negatius", ha reconegut Lara, que ha defensat, però, que en aquest bagatge són "molts més" els punts bons que els dolents i ha posat com a exemple la seva defensa dels serveis públics o la seva participació en les vagues generals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I així, ha reconegut que aquest missatge de la formació liderada per Pablo Iglesias ha pogut calar en una part de la societat, però ha insistit que IU no se sumarà a aquest discurs davant tota la política perquè no hi creu. "Ni tots els polítics som iguals ni tots els polítics formem part d'una classe política", ha defensat.

El líder d'IU creu que, igual que hi ha diferents classes socials, hi ha diferents classes en la política, i Esquerra Unida "no té res a veure" amb el bipartidisme o el poder econòmic. Per això, la seva formació fa un discurs "diferenciant clarament" entre esquerra i dreta perquè creu que "negar això és negar la realitat del món". "Hi ha sectors que han votat Podem que probablement no haurien votat IU", ha reconegut insistint que els suports a l'organització de Pablo Iglesias han arribat des de sectors "transversals" de la societat perquè no fa un discurs "de classes socials" que sí que fa la seva formació.

I de la mateixa manera, Cayo Lara considera que ell no ha de fer "cap esforç" per convèncer que no és casta, ja que assegura que no se sent identificat "de cap manera" amb aquest concepte i ni tan sols hi creu. "Les castes tenen una lectura i un contingut determinat. Les paraules no són ermes i aquest país no és un país de castes", ha defensat.

El coordinador federal d'IU ha insistit a desvincular-se del concepte de casta igual que tampoc se sent reflectit "amb la classe política corrompuda, l'oligarquia ni el poder financer". "De cap manera ens sentim identificats amb aquest tema encara que pugui haver-hi algú que pretesament o interessadament pugui identificar alguna part de la nostra gent amb aquesta famosa casta que per a mi en l'argot polític no m'encaixa perquè no forma part de la meva cultura política ni em sembla que formi part de la realitat d'aquest país", ha emfatitzat.

El bipartidisme està tocat, però no mort

I encara que ha reconegut que IU va ser superada en algunes parts del país per Podem, ha assegurat que per la seva formació això "no debilita la certesa" que avança pel "camí correcte" i seguirà treballant per la formació d'un bloc social i polític alternatiu.

Cayo Lara ha afirmat que el suport obtingut pel seu partit el 25-M, triplicant en vots i escons seus resultats anteriors, va cobrir les seves "expectatives" i "va obrir un camí molt important" per canviar la política espanyola, sobretot a causa de la caiguda del bipartidisme, que no va aconseguir arribar al 50%. "El bipartidisme no és mort, però ha sortit molt tocat d'aquestes eleccions. I s'obre un temps d'esperança on és possible que puguem canviar la situació del país", ha analitzat Lara, que veu el resultat de les passades europees com "un empenta" per seguir millorant els seus resultats en les pròximes cites electorals.

stats